marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Șeful pazei Luncii Mureșului este acuzat de abuz de către trei tineri aflați la masă, cu ATV-urile parcate lângă restaurant, la Balta Măltăreț | Video

    de Mihai Todoca | 3 iunie 2020, 12:58 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    16

    Trei ATV-iști au „mușcat-o” ieri la Lunca Mureșului și au primit o amendă usturătoare din cauza unor… să le spunem detalii tehnice. Mai exact din cauza regulamentului Luncii Mureșului care specifică în mod clar că pătrunderea în limitele rezervației naturale cu ATV-uri sau alte mijloace motorizate este interzisă. Semnul specifică acest lucru menționând că este interzisă pătrunderea în pădure cu aceste mijloace motorizate, dar nu spune nimic despre drumul asfaltat, lăsând puțin loc de interpretare. Mai mult decât atât, există și o lege dată în acest sens care reglementează și cuantumul amenzilor (OUG nr.57/2007 art.53 al.3).

    „A venit și Jandarmeria…”

    Arădeanul Andrei Ardelean susține că el împreună cu alți doi prieteni s-au întâlnit pe drumul ce duce către aeroport, au stat la o țigară și la o poveste, după care s-au hotărât să meargă să mănânce la restaurantul de la balta Măltăreț, aflată în interiorul Luncii Mureșului. Conform celor spuse de Andrei, aceștia au circulat doar pe partea carosabilă a drumului care duce la Măltăreț, în fapt drumul asfaltat și și-au parcat ATV-urile la restaurant. Au comandat mâncare, iar după aproximativ jumătate de oră s-au trezit cu jandarmii și șeful pazei din cadrul rezervației Lunca Mureșului la masa lor. Ovidiu Pârv, s-a legitimat ca șef al pazei și le-a explicat că au încălcat legea venind cu ATV-urile în interiorul rezervației și că vor fi amendați (suma de 3000 de lei nu este deloc modică).

    Mai departe, Andrei A. a încercat să justifice faptul că ei nu au venit prin pădure cu ATV-urile, ci doar pe drumul asfaltat și că este un drum public.

    Andrei: „Chiar la intrare în pădure este un poligon de tragere, un teren făcut pentru motociclete, amenajat, unde merg în weekend și se dau cu ATV-urile, cu motocicletele etc, dar nu în pădure. Ne-am întâlnit acolo, am stat la o țigară și apoi am luat-o cu ATV-urile pe drumul public ce face legătura dintre Arad și insula Mureș. Am intrat în parcarea unde parchează mașinile la cabana Lac și ne-am pus la masă să mâncăm. Apoi a venit un domn care a pretins că este de la Ocolul Silvic și ne-a zis că noi nu avem voie să circulăm nici măcar pe drumul ăsta public pe unde circulă mașinile și că nu avem voie să stăm la terasă având în vedere că suntem cu ATV-urile. A venit și Jandarmeria care ne-a legitimat, ne-am legitimat și față de domnul de la Ocolul Silvic pentru că așa ne-a zis el, după care ne-a sancționat pe fiecare. Pentru ce? Nu ne-a filmat în pădure, nu ne-a văzut prin pădure, nici nu știa care a cui este ATV-ul, deci nu înțeleg de unde amenda. Am sunat și la poliția rutieră care mi-a spus că nu este de competența lor, din moment ce nu a fost un incident rutier, nu a fost un eveniment rutier, dar că dânsul (domnul de la Ocolul Silvic) nu este îndreptățit să ne dea nouă amendă, iar dacă o va face, va face un abuz. Noi am refuzat procesele verbale, nu am semnat nimic, iar noi nu am primit nimic, acestea au rămas la el. Noi am recunoscut că ne-am deplasat pe drumul public cu ATV-ul, dar când a venit domnul noi eram la masă, mâncam, eram de vreo 40 de minute acolo”, ne-a declarat Andrei A.

    pjimage 2

    Doar că drumul public, din nefericire, nu e public…

    Am discutat și cu Ovidiu Pârv, șeful pazei din cadrul Rezervației Lunca Mureșului care ne-a spus că, din punctul lui de vedere, lucrurile sunt foarte simple:

    „Este un regulament al parcului în care este specificat, chiar dacă nu e drum public, că accesul cu mijloacele motorizate tip ATV este strict interzis, atâta timp cât se află în interiorul parcului. Acest regulament este aprobat prin ordin de ministru. Legea ariilor protejate spune că încălcarea acestor regulamente se sancționează potrivit legii cu o anumită sumă de bani pentru persoanele fizice și cu o alta pentru persoanele juridice. Ei au invocat faptul că erau pe un drum public și că nu ar fi avut de ce să le aplic acea amendă. Pe lângă asta, în toată zona asta de Ceala, până în zona în care i-am găsit pe domnii respectivi, au trecut pe lângă patru panouri de atenționare pe care era trecut: În interiorul parcului nu e voie cu ATV-ul, inclusiv pe dig. Amendă minimă de la 3000 de lei. Ei au fost găsiți parcați lângă balta Măltăreț. La 10-15 metri de ei era un alt semn, asemeni cel descris anterior. Drumul public la care fac ei referire (acolo este o discuție), în fapt este un drum forestier, dar este accesibil și pentru alte persoane. Regulamentul nostru vizează doar ATV-urile și motociclete tip cross fiindcă odată ce ele intră în zonă nu mai avem nici un control asupra lor, pot intra pe oriunde (prin pădure n. red) față de o mașină obișnuită”.

    L-am întrebat pe Ovidiu Pârv dacă drumul, indiferent cum este construit, asfaltat, pietruit sau o simplă potecă, o dată ce este în interiorul parcului, se supune regulamentului parcului. Acesta ne-a spus: „Da. Noi am primit o sesizare: „Veniți că nu-i putem controla și că fac pe-aici zgomot și așa mai departe. Că i-am găsit parcați după aceea a fost norocul meu, că puteam să nu-i găsesc. Deci e simplu. Am încercat să le explic, poate au înțeles, poate nu au înțeles. Amenda se va aplica. Am mai avut un caz acum o săptămână, a mai fost o sancțiune pe care am dat-o, un coleg de-al meu de fapt, exact pentru același lucru doar că suma a fost mai mare pentru că i-am găsit în pădure cu o motocicletă tip cross. Un adult și un minor. Minorul a scăpat cu un avertisment”.

    Cum spuneam, detalii tehnice: unii știau că e drum public, alții spun că nu e. Unii spun că nu au fost prin pădure, iar alții spun că au fost. Dreptatea, ca în atât de multe cazuri, e undeva la mijloc.

    Atât că, din nefericire pentru cei trei ATV-iști, amenda trebuie plătită din moment ce așa spune legea. Până atunci însă, păgubiții spun că vor contesta amenda și că vor face și o plângere împotriva lui șefului pazei de la Lunca Mureșului, acuzându-l pe acesta, pe Ovidiu Pârv, de abuz. Și chiar așa, la noi în România nu există și educare, adică nu era  suficient doar un avertisment pentru prima abatare? Însă, așa e la noi…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Faza e ca ei sigurat merg si prin padure ca si (*** cenzurat de admin)….nu de multe ori mergi cu bicicleta pe traseele special amenajate si vezi urme de ATV uri sau de Dirt Bike uri… si dupa merg la o „bere” si la un mic.

      +13 voturi
      +1
      -1
    2. unde sunt semnele alea care interzic atv-urile? nu este niciun semn in tot regulamentul de circulatie care sa se refere la atv. poate ca il stie domnul paznic. si pe restul care merg cu masinile ? interziceti-le accesul total si nu mai sunt discutii. legea e lege, ordinul e ordin.

      --13 voturi
      +1
      -1
    3. Da el cu ce a ajuns acolo ??? Pe jos ???? Jandarmi cu ce au venit acolo pe jos ???? Restul cu ce au venit acolo pe jos ??!!! Oricum noi romani suntem in film prost de Kusturita vai steaua noastră și dăi prostului funcție!! Eu ma întreb dacă mâine ii se aprinde din greșeală masina tot asa tare in clanță va mai fi ?!!

      --10 voturi
      +1
      -1
      • @ Dragos
        PARC NATURAL!!! … tu drăgălașule ai probleme cu înțelegerea limbii române!!! Pe bune, No! Nu-i MOTODROM să se dea toate animalele târâtoare cu ATV-uri și Crosuri. Am să-ți explic pe înțelesul tău. Administrația Parcului impune restricțiile ce le crede necesare pentru A PROTEJA pe tot arealul avut în grije. Deci dacă șeful pazei spune că NU AI VOIE CU ATV ȘI MOTOCICLETE DE CROS … la dracu, ce nu înțelegi??? Și tot tu ameninți „Eu ma întreb dacă mâine ii se aprinde din greșeală masina …”??? Mă INSECTĂ DĂUNĂTOARE vezi că îți aplicăm o combatere MECANICĂ, de ajungi să te alimentezi cu paiul.
        .
        INTERDICȚIA de acces pentru ATV-uri și Crosuri este tocmai din acest MOTIV, ca românului ȚOPÂRLAN ȘI NEAMPROST să nu i se dea posibilitatea să-i vină idei dăștepte și să abuzeze de posibilitatea de a accesa Parcul, pe motiv „Că vreau să mă distrez!”. Toți nespălații și repetenții, au o problemă cu un concept de bun simț. În natură, de ex „Parcul Natural Lunca Mureșului”, te duci să admiri minunățiile naturii, să asculți cântecul păsărilor, să admiri florile, pomii, să inspiri aer curat … ÎN LINIȘTEEEE BĂĂĂ, ca toți cei ce fac același lucru cu tine, să nu-și strice ziua din cauza că tu ești un descreierat needucat și prost de bubuie! Ai înțeles acum? Iar dacă nu-ți convine emigrează! … că no să plângă nimeni de dorul tău.

        +10 voturi
        +1
        -1
    4. Am fost şi eu acolo, nu cu ei ci cu familia. Tipii cu ATV-urile au răscolit juma de plajă la balta Maltaret ridicând nori de praf peste tot. Se urcau de pe plajă pe câmpul de grâu şi înapoi luând curbe periculoase pe nisip.

      +17 voturi
      +1
      -1
    5. Din cate stiu doar politia poate da amenzi la regimul rutier non rutier jandarmeria nu are acest drept daca nu au fost prinsi facand zgomot sau pe atv uri la fel e un abuz cras!oricum au fost sesizati zilele trecute astia de la rezervatie in cazul cu lebedele si nu au raspuns la telefoane rusine!

      --7 voturi
      +1
      -1
    6. @ Mihai T
      „Și chiar așa, la noi în România nu există și educare, adică nu era suficient doar un avertisment pentru prima abatare?”
      .
      NU!NU!NU! Cu tot respectul, trebuie să spun că fraza asta nu trebuia să o publici. ATENȚIE!!!… vorbim despre un Parc Natural CU STATUT DE AREAL PROTEJAT. Are un sediu al administrației. Când îl vizitezi pentru prima oară, te duci acolo și te informezi, dacă părinții ți-au dat cei „7 ani de acasă” și pe timpul școli ai citit și altceva decât FaceBook! „EDUCARE” în respectarea unor reguli impuse de Administrația Parcului, adică respectul față de niște reguli democratice, nu se face în parc de șeful pazei. Într-un Parc Natural nu intri ca pe „Tarlaua lui tăticu” și faci ce te taie capul. Dacă ai fost educat la timpul potrivit atunci nu te duci ntr-un Parc Natural să TE DAI CU ATV-UL!!! Intri cu respect și te informezi despre ce ai voie și ce nu, să faci. Este obligația ta de cetățean. Nu intri și te comporți ca un NEAMPROST, fiindcă tu „Credeam că am voie”. Nu-i nevoie să crezi în natură. Este suficient să te informezi!
      .
      La naiba!!! Noi ceilalți zeci de mii de vizitatori anuali, de ce știm să respectăm regulile Parcului??? De ce mergem anual să facem muncă voluntară în Parc? Și Mihai, te sfătuiesc să suni și fă „o discuție” cu Paul și Ovidiu să-ți povestească ce probleme au și cu ce se luptă zilnic. Și pe urmă ieșim la o cafă (fac eu cinste) și stăm de vorbă, să-ți povestesc cum am fost eu educat să respect Ceala, de când eram de o șchioapă.

      +8 voturi
      +1
      -1
      • Una-i una, alta-i alta

        Aicic sunt cel putin 2 aspecte care se confunda cu eleganta:
        1. norma care interzice
        2. regulile privind buna gestionare a parcului in acord cu interesul public.
        Daca norma care stabileste interdictia nu face distinctie intre tipurile de vehicule motorizate atunci sanctiunea ar trebui aplicata la toti cei care se deplaseaza cu astfel de vehicule: autoturisme, autoutilitare, motociclete, ATV-uri etc. Cat timp se aplica sanctiuni selectiv ne aflam in zona abuzului in serviciu.
        Faptul ca este in interesul parcului ca ATV-urile sau motocicletele sa nu aiba acces este deasemenea justificat.
        Daca Parcul este cel care normeaza ce-l opreste sa stabileasca un regulament clar in care sa se faca distinctie intre drumurile amenajate in vederea circulatiei inclusiv cu mihjloace motorizate si restul suprafetei parcului (prin păadure, pe drumurile de pamant, carari etc.). Administratia parcului TREBUIA la intrarea in zona sa indice, in mod clar, ca drumul este privat si nu public si sa faca referire la un regulament fiindca NIMENI nu are de unde sa stie ca de la intrarea in padure drumul care arata ca unul public nu este un drum public.
        Privind aplicarea de sanctiuni acestea se pot face, conform OG.2/2001 de catre institutiile abilitate si de catre primari. Ar fi foarte interesant de aflat daca administratyia parcului este abilitata prin LEGE (nu prin acte normative secundare) sa aplice sanctiuni. Eu cred ca nu.
        Se poate concluziona ca un judecator cu un minim de ratiune (rara avis prin justitia de rahat romaneasca) ar admite contestatiile celor sanctionati pentru ca regulamentul se aplica discriminator, fiindca este neclar, fiindca nu da dreptul administratorului sa aplice sanctiuni, pentru ca nu s-a facut dovada ca posesorii ATV-urilor ar fi intrat in padure (in sens strict) etc.
        Jandarmii care au actionat ca niste batausi ai boierului ar trebui demisi. Ei trebuie sa aplice legea si nu regulamente ale unor ONG-uri.
        Seful pazei a si recunoscut ca s-a bucurat ca a prins ATV-istii parcati, asta implicand ca ar fi vorba de acei ATV-isti care au parcurs trasee in padure (nu pe drumul amenajat si destinat circulatiei publicului) o presupunere care nici nu a incercat nimeni sa o dovedeasca.
        Prostia reglementarilor administratiei parcului, a managementului deficitar, a amatorismului si discretionarului face parte din numirile politice, din impostura si coruptia care caracterizeaza toate aspectele societatii in tara asta adusa de imbecili la sapa de lemn (inclusiv moral).

        --1 voturi
        +1
        -1
        • Mă voi repeta „ ATENȚIE!!!… vorbim despre un Parc Natural CU STATUT DE AREAL PROTEJAT. ”
          Melteanul cu ATV și motociclete Cros trebuie să înțeleagă doar că Ceala nu-i o pădure oarecare la marginea satului unde a crescut cu mucii curgând-ui în gură. Ci este un AREAL PROTEJAT PRIN LEGE. Deci toAtă discuția despre este albă ori neagră și cine ce are drepturi sau nu este cu totul aiurea și o pierdere de vreme.
          .
          Pe suprafața Parcului Natural Lunca Mureșului, este așa cum vor mușchii ȘEFULUI PAZEI, fiindcă el este pus (LA NAIBAAAAAAA!) SĂ APERE UN PATRIMONIU NATURAL CONSIDERAT DE EXCEPȚIE!!!! Eu cetățeanul de rând, iubitor de natură și în mod special AL PĂDURII CEALA, o carte a naturii, ce face parte din trecutul meu și unde am admirat cu răsuflarea tăiată (pe la 7 ani) prima caprioară cu doi iezi, am văzut primele vulpi, am ascultat Cucul, Ciocănitorile etc… îi dau o împuternicire, scrisă dacă trebuie, ca Șeful Pazei să-mi apere Ceala Mea și a probabil mi și mii de arădeni. Să o apere de toți cretinii care cred că Pădurea îi loc de joacă pentru ei și tâmpiții cu care se însoțesc. Niște dobitoci egoiști care nu se gândesc decât că ei sunt TARI DE TOT și pot să mă afume, să-mi violeze timpanele și să-mi umple plămânii cu praf, fiindcă ei au chef să se distreze. De eram eu acolo le F****M o mamă de păruială cu „Sfântul Nicolae” de nu mă uitau câte zile aveau. Și-apoi puteau să sune la 112.
          .
          „Prostia reglementarilor administratiei parcului, a managementului deficitar, a amatorismului si discretionarului face parte din numirile politice, din impostura si coruptia care caracterizeaza toate aspectele societatii in tara asta adusa de imbecili la sapa de lemn (inclusiv moral).” … Ai dovezi pe mail cu ele la ziar. Altfel este doar o diaree de „limbă vânătă de invidie”. Ceea ce eu știu este că administrația Parcului se luptă cu neajunsuri. Că duc lipsă de finanțare și de înțelegere din partea guvernanților și autorităților locale, ce nu sunt niște Hoți și INCOMPETENȚI. Și sunt de acord cu tine că „Țara este jecmănită” de haite de huligani și hoți, niște mafioți organizați în „partide politice”. Dar așa cum este acum, eu când ies cu bițigla la o tură de o zi prin Parc, mă bucur de ce văd și de fiecare dată trec pe la Clădirea administrației și le muțumesc. Ceala de nu era cu statu de areal protejat, acum, ar fi fost tăiată și vândută de mult.

          +2 voturi
          +1
          -1

    Scrie un comentariu

    3 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.