Raport oficial: 2264 cazuri de viroze respiratorii la Arad, niciun caz de Coronavirus

  de Special Arad | 3 martie 2020, 5:29 PM | Coronavirus | Sănătate

  0

  Conform Ordinului Ministerului Sănătății Publice 1466/20.08.2008, cazurile de gripă şi infecţii respiratorii acute sunt raportate statistic numeric, săptămânal, conform Metodologiei de supraveghere a gripei, a infecţiilor respiratorii acute (ARI) şi a infecţiilor respiratorii acute severe (SARI) pentru sezonul 2019-2020, de către toţi furnizorii de servicii medicale din județ: medicii de familie și spitalele.

  Raportarea statistică a datelor de morbiditate în perioada sezonieră se face săptămânal, în fiecare zi de luni, pentru săptămâna precedentă. La nivel naţional, activitatea gripală  a avut un trend uşor descrescător, menţinându-se în continuare la o intensitate înaltă şi cu o extindere naţională.

  La nivelul judeţului Arad sunt raportate pănă în prezent un număr total de 11 cazuri de gripă sezonieră, confirmate prin probe de laborator. În săptămâna 9 (24.02 – 01.03.2020) în judeţul Arad au fost înregistrate 5 cazuri de gripă sezonieră A, cu 3 cazuri mai multe decât în săptămâna precedentă. Cele 5 cazuri sunt înregistrate la copii cu vârsta cuprinsă între 3-10 ani, copii nevaccinaţi şi care la acestă dată sunt monitorizaţi. Până la această dată nu au fost înregistrate cazuri de deces prin gripă sezonieră .

  În județul Arad numărul de îmbolnăviri prin infecţii respiratorii a avut un trend crescător, a evoluat cu intensitate medie, cu răspândire în tot județul. Au fost raportate de furnizorii de servicii medicale (medici de familie și spitale) următoarele date:

  în săptămâna 9 a anului 2020, numărul înregistrat de viroze respiratorii a fost de 2264 cazuri, cu 104 de cazuri mai puţine decât în săptămâna precedentă şi cu 1253 mai multe cazuri decât în aceeași săptămâna a anului 2019, fapt explicat prin decalarea debutului gripal în anul 2020.

   

  în săptămâna 9 a anului 2020, numărul înregistrat de pneumonii respiratorii a fost de 350 cazuri, cu 37 de cazuri mai puţine decât în săptămâna precedentă şi cu 53 de cazuri mai mult decât în aceeaşi săptămâna  a anului 2019.

  În contextul epidemiologic actual determinat de starea de urgenţă pentru sănătatea publică declarată la nivel internaţional de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca urmare a infecţiilor cu noul Coronavirus apărut recent şi în Europa şi în condiţiile măsurilor adoptate în România pentru prevenirea şi limitarea extinderii îmbolnăvirilor cu COVID-19, în judeţul Arad la data de 03.03.2020 situaţia se prezintă astfel:

  zero persoane sunt în carantină, în spaţii special destinate în acest scop, imediat după revenirea în România

   

  101 persoane şi 45 contacţi familiali ai acestora sunt în auto-izolare la domiciliu timp de 14 zile de la întoarcerea în România.

   

  Recomandări privind infecţia cu noul coronavirus (COVID-19)

  10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate:

  •  Spălați-vă mâinile de multe ori;

  •  Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;

  •  Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;

  •  Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;

  •  Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;

  •  Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;

  •  Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;

  •  Produsele „MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;

  •  Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin de 14 zile;

  •  Animalele de companie nu transmit coronavirus.

  Spălați-vă mâinile de multe ori

  Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%. Spălarea mâinilor elimina virusul.

  Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

  Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

  Nu vă atingeți ochii , nasul și gura cu mâinile

  Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel evitaţi atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile.

  Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți

  Dacă aveți infecție respiratoarie acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile ,puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

  Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul

  Momentan, nu există cercetări științifice  care  evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale, poate preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționeaza doar  impotriva bacteriilor nu împotriva virusului.

  Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.

  Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool

  Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.

  Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave

  Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea  măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat  cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O calatorie recenta în China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).

  UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE – ajută și limitează răspândirea virusului, dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se  folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.

  Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

  Organizația Mondială a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe. Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

  Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de mai puțin de 14 zile

  Perioada de incubație a noului coronavirus, este cuprins intre 1 și 14 zile. Daca v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință și spalăţi bine mâinile.

  Animalele de companie nu transmit coronavirus

  În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie  să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.