sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Lovesc pacienții, iar pacienții nu-și dau încă seama”. Medicii de familie și cei de ambulator din Arad au pichetat Prefectura (Video)

    de Raluca Medeleanu | 17 ianuarie 2024, 1:16 PM | Sănătate | Știri Arad | Topic special

    5

    Schimbările legislative care ar urma să intre în vigoare de luna viitoare în domeniul medical au creat o adevărată panică în rândul medicilor de familie și al celor care au cabinete de tip ambulatoriu, întrucât tăierea fondurilor i-ar aduce pe mulți în punctul în care să nu mai poată țină cabinetele deschise. Disperați, după ce au văzut că negocierile purtate la începutul săptămânii cu factorii de decizie nu au dus nicăieri, au ieșit în stradă, hotărâți fiind să tragă un semnal de alarmă.

    Alături de cadrele medicale s-au alăturat și pacienții lor, care au dorit să le fie solidari. Unii dintre ei sunt îngrijorați și de repercusiunile pe care le vor avea noile prevederi asupra vieții lor.

    „Cum s-au gândit să introducă în proiectul de lege faptul că o consultație trebuie confirmată de membrii familiei de categorie gradul 1, 2, 3? Dacă unul dintre pacienți are o boală venerică, trebuie să confirme apoi copilul sau soția? Cum respectăm confidențialitatea pacienților? De asemenea, la orice serviciu care se prestează, dacă se dorește confirmare, se semnează o factură… Adică se plătește serviciul astăzi și se așteaptă confirmarea după zile și săptămâni? Sau pentru o neconfirmare? Dacă nu răspunde un pacient la telefon, nu se poate face decontul? Adică nu se plătește pe luna aceea, pentru că nu a fost găsit un pacient?”, a spus Daniel Spiridon, sociolog, venit în calitate de pacient care îi susține pe medicii ieșiți în stradă.

    „Toată lumea confundă venitul cabinetului cu venitul medicului”

    protest medicii de familie si ambulator prefectura arad

    „Problema este finanțarea! Adică am ajuns să nu mai putem susține cabinetul și cheltuielile pe care le avem cu angajații. Suntem în imposibilitate de plată. Plata s-a făcut târziu. Au crescut cu un procent mic, în iunie, veniturile cabinetului. Toată lumea confundă venitul cabinetului cu venitul medicului! Din venitul cabinetului se plătește absolut tot. Nici nu pot să vă spun câte avem de plătit! După ce au mărit cam cu vreo 12% sau 13%, acum ne scad cu 50%. Noi toți avem rate, am cumpărat aparatură, am reparat cabinete, mulți colegi sunt cu datorii în bancă! Nu o să își mai poată susține activitatea”, a spus dr. Luminița Turcin, medic primar medicină de familie, de la Policlinica Turcin.

    „Avem colegi în centrele de permanență, care lucrează doar în centrele de permanență. Nu s-au plătit pe centrele de permanență de 3 luni! Noi am fost obligați să facem plata la unii dintre ei. Sunt colegi care nu mai pot să supraviețuiască! Trebuie să se gândească la tot personalul medical, nu numai la medici. Și la asistente, la tot ce avem, și recepționeri, sau contabili. Noi avem de plătit atâtea de multe. Nu mai putem să facem față. Și în condițiile în care va scădea finanțarea cabinetelor, vom pune lacăt pe cabinet. Ei zic să fim înțelegători. Dar ne ducem la bancă și îi rugăm și pe ei să fie înțelegători că nu putem să ne plătim rata? Nu o să fie înțelegători…”, a mai spus dr. Luminița Turcin.

    „Lovesc și în pacienți!”. Pacienții cronici nu vor mai putea beneficia de analize în afara fondului

    „Se suspendă și programele de monitor, pentru pacienții oncologici, pentru pacienții cronici, ceea ce înseamnă că ei vor beneficia doar din fond. Până acum, dacă nu mai era fond, pacienții oncologici puteau să beneficieze de analize medicale. De la 1 februarie, nu vor mai putea! Lovesc pacienții, iar pacienții nu-și dau încă seama!”, a spus dr. Radmila Bugari, medic primar ORL.

    Din informațiile pe care le deținem, medicii intenționează să facă un protest și vineri, zi în care este anunțată o vizită a premierului Marcel Ciolacu la Arad.

    Imediat după desfășurarea protestului, o delegație a medicilor de familie a fost primită și la discuții cu prefectul Toth Csaba, care a trimis petiția lor către Guvern.

    Citește și: Corpul medicilor specialiști din ambulatoriu și medicii de familie din Arad se pregătesc de proteste din cauza modificărilor legislative · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Aveți dreptate!,dar mulți dintre dvs. când a fost stupul Plandemic,v-ați uns cu miere executând orbește ad literam inepțiile impuse și bănuiesc motivați intr-un fel sau altul.Ati promovat un produs care nu avea un prospect care acum se vede cât de sigur și eficient este.Ati umilit pe ceilalți colegi de breaslă care au avut curajul să spună adevărul, pt. care am tot respectul.Medicul meu de familie doar covid și testări avea în cap,psihoza cu cârpă pe post de botnita, apoi binefacerile elixirului magic ,unic care nu avea nici o contraindicație,echipata regulamentar în costum de scafandru spațial cu pepsi glasul nelipsit și toată recuzita din dotare.Urmarea a fost schimbarea medicului de familie.Atunci a fost ok ,acum când ne dăm seama de proporțiile tunului cu inteparea 1miliard de euro,măcar aveți decenta să vă faceți mea culpa,pt. că o parte din dvs. aveți o vină morală pt. Pactul cu diavolul.NU mai faceți jocul celor din Pig Pharma,administrindu-le pacienților o lopată de asa zise medicamente,când cu tratamente ieftine puteți rezolva problemele.Vedeti în fiecare pacient un potențial bolnav pe care abia așteptați să-l introduceți în sistem.Conferinte,Simpozioane,Cancun…Ar fi timpul ca o parte din dvs. să-și revizuiască puțin ținută profesională. Respect pt. cei care au fost și sint Onești,dedicați profesiei pe care si-au ales-o.

      +3 voturi
      +1
      -1
    2. Majoritatea medicilor de familie sunt degeaba.
      Nu răspund la telefoane, nu sunt la cabinet in timpul programului, de mers in vizita la pacienti nici vorba … nu mai spunem că în pandemie, când trebuia sunat la ei, majoritatea aveau telefoanele închise.
      Acum mai vin și emit pretenții …

      +5 voturi
      +1
      -1
    3. Toată lumea confundă venitul cabinetului cu venitul medicului”…..
      Uitați-vă pe mfinanțe și o să vedeți PROFITUL cabinetului !!!!
      Un cabinet , luat la întâmplare…. 280.000 lei (noi) profit !!!!
      F bine , e munca lor , dar parca nu se mai satură .

      +3 voturi
      +1
      -1
    4. == RESPECTATZI CORPUL MEDICAL SI NU VA MAI GUDURATZI LA POLITZAI == EPOLETZII AU DREPTUL LA CHIRIE 50/100 DIN BRUT == ASTA INSEAMNA CA CEA MAI MICAINDEMNIZATZIE DE CHIRIE ESTE DE 3500 LEI NEIMPOZABIL .== DECI BANI SUNT DAR NUMA PT EPOLETZI == SCARBA MI E . == E TZARA LOR A FANARIHOTZILOR ==

      0 voturi
      +1
      -1
    5. E greu să fii solidar cu o categorie profesională ce cea a medicilor – calitatea serviciilor, aplicarea spre nevoile pacinetului, comunicare eficientă, profesionalism. Penibilă și abordarea dogmatică a pandemiei – propovăduitorii vaccinului, alarmiști, recomandări medicale nepersonalizate (care ar putea fi incluse la categoria genocid).
      Păcat de minoritatea medicilor serioși.

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.