luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Corpul medicilor specialiști din ambulatoriu și medicii de familie din Arad se pregătesc de proteste din cauza modificărilor legislative

    de Raluca Medeleanu | 14 ianuarie 2024, 8:03 PM | Sănătate | Știri Arad | Topic special

    9

    Corpul medicilor specialiști din ambulatoriu și medicii de familie din Arad se pregătesc de proteste, în primă fază semnând o scrisoare deschisă adresată Guvernului, prin care își exprimă dezaprobarea totală față de modificările legislative care vor avea un efect drastic asupra veniturilor, existând chiar riscul să închidă astfel activitatea.

    Mai exact, din cauza scăderii valorii punctului pentru serviciile medicale, medicii specialiști care activează în regim ambulatoriu, sau medicii de familie, ar putea ajunge în situația să nu le mai ajungă veniturile, să nu mai poată plăti salariile asistentelor, suportul IT, întreținerea consumabilelor, ratele pentru aparaturiile medicale etc.. În cazul acestei categorii de cadre medicale, toate cheltuielile sunt achitate de ei, nu sunt decontate de la stat, ei sunt doar plătiți „per pacient”, fiecare consultație echivalând cu valoarea unor puncte, iar acum valoarea punctului va fi redusă la aproximativ jumătate din valoarea de anul trecut (deși salariile de bază au crescut).

    Atât Corpul medicilor specialiști cât și Patronatul medicilor de familie din Arad vor avea luni, 15 ianuarie, o ședință în care vor face negocieri, iar miercuri se pregătesc și de proteste.

    Proteste sunt pregătite în decursul săptămânii acesteia și în alte orașe din țară.

    Citește și: Medicii de familie atenționează că riscă să-și închidă cabinetele din cauza scăderii veniturilor · Special Arad

    cat valoreaza munca unui medic

    Scrisoarea deschisă, semnată de Corpul medicilor specialiști din Arad

    „Corpul medicilor specialiști din ambulatoriul de specialitate cu practică privată din Arad își exprimă opoziția fermă față de proiectul ORDINULUI pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1857/441/2023, publicat pe site-ul CNAS la 11 ianuarie 2023.

    Deși valoarea totală a bugetului alocat pentru anul  2024 este in mod semnificativ mai mare, în mod absolut nejustificat și aducând atingere modului de desfășurare a activității medicale, ba chiar punând un mare semn de întrebare asupra posibilității de a mai putea continua a multor cabinete medicale individuale cu practică exclusiv privată, proiectul actului normativ impune scăderea valorii punctului de la 4.5 RON la 3.3 RON pentru serviciile medicale din ambulatoriile de specialitate, generând o diminuare a veniturilor globale de aproximativ 50%.  ( 30% scăderea valorii punctului și cca 20% in urma modificărilor fiscale recente).

    Sarcina fiscală a crescut, cheltuielile cabinetelor medicale au crescut și ele exponențial, în consecință medicii nu le vor putea susține din veniturile ce urmează a fi realizate. Aici discutăm despre cheltuieli cu salarii, utilități, taxe și impozite către bugetul de stat și bugetele locale, etc.

    Veniturile multor cabinete provin într-un procent covârșitor din  contractul cu casele de asigurări de sănătate, doar în acest fel reușind să ofere pacienților asigurați servicii medicale complete pe care, într-o altă situație, multe categorii de cetățeni nu și le-ar putea permite în regim privat – discutam aici de programele naționale de sănătate, boli rare, boli cronice, tratamente cu prescripție cost-volum, etc. Este important de menționat că în ambulatoriile de specialitate din Romania sunt aproximativ 5 milioane de prezentări lunar, o mare parte din acestea fiind boli cronice, de multe ori asociate în comorbidități cu risc major. Valorile garantate ale punctelor pentru anul 2024, aferente asistenţei medicale din ambulatoriul de specialite , dar și sumele aferente altor sectoare de activitate din domeniul medical ( vezi medicina de familie)  și propuse prin proiectul ordinului mai sus arătat, vor genera un efect în cascadă care va duce la alterarea severă a calității actului medical, la alterarea semnificativă a stării de sănătate a populației și la costuri suplimentare enorme în unitățile de sănătate publice prin creșterea numărului de prezentări și prin gravitatea acestora. Ambulatoriile aferente instituțiilor medicale publice nu vor putea prelua acest volum imens de pacienți, în acest fel sistemul ajungând în colaps.

    Solicităm ferm negocieri urgente între reprezentanții corpului medical – conducerile asociațiilor profesionale, Colegiul Medicilor din România – și autoritățile decidente, precum și recalcularea  fără întârziere a valorilor punctajelor sus menționate în vederea obținerii unei situatii financiare care să permită desfășurarea în bune condiții a actului medical.

    Deasemenea, ne arătăm solidari față de colegii noștri din întreaga țară, atât din ambulatoriile de specialitate cu practică privată cât și medicină de familie,  și îi vom sprijini în orice demers legitim în vederea soluționării acestei situații fără precedent.

    Conținutul acestui memoriu a fost redactat și semnat într-o acțiune comună de un număr foarte mare de medici din ambulatoriile de specialitate cu practică exclusiv privată din Arad, dar și de colegi care își desfășoară activitatea în sistemul public de sănătate”, se arată în scrisoarea deschisă.

    Care este poziția Colegiului Medicilor din Arad

    Reprezentanții Colegiului Medicilor din Arad și-au exprimat la rândul lor solidaritatea față de cele stipulate de colegii lor care sunt vizați de aceste modificări legislative.

    „În urma documentelor apărute pe site-ul CNAS, la secțiunea transparență decizională în ceea ce privește modificarea HG nr. 521/2023, Ord nr. 1857/441/2023 Colegiul Medicilor Arad a luat la cunoştinţă cu regret diminuarea valorilor punctelor pentru capitaţie și servicii atât pentru Asistența Medicală Primară, cât și pentru Ambulatorul de Specialitate.

    Avand în vedere că valoarea inflaţiei este mare, că asistăm aprecierea veniturilor altor categorii sociale, în balanță,  veniturile cabinetelor medicilor de familie și celor din ambulator vor fi diminuate în medie cu aproape 30 %. Creșterea semnificativă a taxelor conform modificărilor Codului Fiscal, asociate cu creșterea salariului minim pe economie care a determinat în mod direct creşterea salariilor personalului angajat și contractual al cabinetelor medicilor de familie și ambulator, toate acestea cumulativ vor duce la o scădere a veniturilor medicilor în medie de 50 %.

    În lipsa unor corecții juste în ceea ce privește remunerația acestor categorii profesionale, considerăm că va fi afectată în mod cert și direct calitatea și siguranța actului medical.  Ţinând cont de deficitul cronic de medici, raportat la media UE, aceasta măsură nu numai că descurajează intrarea în sistemul de sănătate a celor tineri, ci va produce înlăturarea celor existenţi prin incapacitatea de a susţine cheltuielile de funcționare ale cabinetelor.

    Colegiul Medicilor Arad susţine orice formă de protest pe care medicii din asistenţa medicala primară și din ambulator vor hotărâ să o adopte, având în vedere responsabilitatea pentru actul medical și demnitatea profesiei de medic”, a transmis Colegiul Medicilor din Arad.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. `geaba se plâng doamnele și domnii doctori. Pe modelul ăsta se poate plânge majoritatea personalului cu studii superioare din Arad, care cu 18+ ani de școală și 25 de ani vechime în muncă nu câștigă mai mult de 150-170 lei net/zi. Bineînțeles nu vorbim aici de privilegiații politici și sinecurile lor care probabil pot concura veniturile doamnelor/domnilor doctori. Ce facem, intrăm toți în grevă?

      +11 voturi
      +1
      -1
    2. Extraordinar! Le scad veniturile! Vom plange de mila lor… cand vom avea timp…
      Noi, astia multi, mici si fraieri carora ni se scad sume exorbitante lunar, din salarii, ca si contributie la sanatate si nu consumam de ani de zile 1 leu din acea contributie (unii n-au nevoie; altii cand au nevoie trebuie sa mearga la privat din lipsa de fonduri) sa-i mai si sustinem si sa-i intelegem, da?

      +12 voturi
      +1
      -1
    3. Situația financiară dificilă a medicilor de familie din Arad este o problemă serioasă. Scăderea veniturilor și creșterea costurilor reprezintă o provocare majoră pentru sistemul de sănătate. Sper că autoritățile vor lua în considerare cerințele medicilor și vor găsi o soluție pentru a asigura o îngrijire medicală de calitate

      --7 voturi
      +1
      -1
    4. Vor salarii mai mari dar daca ceri o trimitere la medic specialist sunt medici care cer bani. Sunt alti medici de familie cum ar fi Lazar Ionela care nu frecventeaza cabinetul de familie decat la fara frecventa si ea si pe luna decembrie a incasat peste 30000 lei. Aceasta doctorita lucreaza peste 24 de ore pe zi, fiind Manager la Laser System, medic de familie, face garzi la permanenta, medic de medicina munci la mai multe intreprindere din Arad, etc dar CASA de sanatate nu se sesizeaza.

      +6 voturi
      +1
      -1
    5. Celor cu postari rauvoitoare la adresa medicilor,le doresc sa ajunga sa apeleze la ei cat mai des,si ei membrii lor de familie.Atunci poate vor acorda respectul cuvenit unei profesii de cea mai mare importanta sociala .Desigur,inca ei nu isi dau seama…

      --4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.