miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Medicii de familie iau în calcul să consulte contra cost: „Se propun scăderi greu de suportat”

  de - | 15 ianuarie 2024, 8:12 PM | Naţional | Sănătate

  0

  Medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov transmit că iau în calcul să nu prelungească prin act adiţional contractul cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). De la 1 februarie, pacienții ar trebui să plătească pentru serviciile medicale dacă prețurile nu revin la nivelul din ultima parte a anului 2023.

  Săptămâna trecută, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat în transparenţă decizională valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

  Astăzi, doctorii de familie din București și Ilfov au cerut păstrarea tarifelor pentru servicii medicale stabilite pentru ultimul trimestru din 2023 şi încheierea de acte adiţionale pentru tot anul 2024 pe actualele valori de punct.

  CNAS a calculat valoarea pentru punctul per capita la 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară la 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate la 3,3 lei. Tarife mai mici decât cele din ultimul trimestru al lui 2023.

  Dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a subliniat, în cadrul unei conferințe de presă că se propun „scăderi foarte greu de suportat” pentru medicina de familie şi pentru ambulatoriul de specialitate, fapt care a declanşat un val de nemulţumiri în toată ţara. Aceasta a explicat și ce se întâmplă dacă nu va fi prelungit contractul cu CNAS: consultaţiile se plătesc, nu se pot elibera bilete de trimitere – internare, reţete compensate, concedii medicale.

  Colegiul Medicilor din România (CMR) cere retragerea proiectelor puse în dezbatere publică de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate privind valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

  sursa: Adevărul 

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.