Noul pod peste Mureș, închis până la finalul anului. O demontare incorectă, cauza problemelor





Deși constructorul a declarat finalizarea lucrărilor în martie, podul hobanat peste Mureș, care pornește de pe strada Andrei Șaguna către Aradul Nou, nu poate fi deschis din cauza unor probleme tehnice majore. Un raport oficial și un ultim control ISC au confirmat deficiențele.
PAB România a tras linie în 28 martie, considerând toate lucrările ajunse la final. În luna aprilie însă, supervizorul lucrărilor a transmis un raport către PAB România notificând că „nu se poate trece la constituirea comisiei de recepție, până nu vor fi finalizate testele la încercări statice și dinamice”.
Inspectoratul de Stat în Construcții a efectuat tot în luna mai o nouă verificare pe șantier – a treia – în cadrul căreia au fost identificate probleme semnificative, deși controalele anterioare nu semnalaseră nereguli.
ISC: Problemele au fost cauzate de demontarea incorectă a unor elemente
Din răspunsul oficial primit de Special Arad de la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), reiese că în ultimul control s-a constatat că podul prezintă deformații vizibile în zona tablierului metalic, apărute în urma unor demontări efectuate fără o procedură tehnică de lucru și că PAB Romania a fost sancționat contravențional pentru abateri, însă nu ne-a fost comunicată suma exactă, ci se stipulează că este „în conformitate cu prevederile legii nr.10/1995 privind calitatea în construcții”.
Conform legii invocate, constructorul poate fi amendat cu 20.000–40.000 lei pentru lucrări neconforme cu proiectul, 10.000–20.000 lei pentru nerespectarea controlului execuției, 5.000–10.000 lei pentru neinformarea privind proiectele greșite și aceeași sumă pentru refuzul remedierii deficiențelor și sancțiuni similare pentru nerespectarea normelor legale și tehnice.
Noul termen de inaugurare a podului: 31 decembrie 2025
În baza tuturor acestor constatări, consilierii locali au aprobat în ședința de astăzi, 7 iulie, prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor până la 31 decembrie 2025.
„Se aprobă noua durată de implementare a proiectului până la data de 31.12.2025, în vederea finalizării activităților proiectului și asigurarea funcționalității sale”, se arată în actul normativ.
Din răspunsul la solicitarea Special Arad, pe care l-am primit tot astăzi, 7 iulie, aflăm că Primăria a achitat constructorului 174.706.514,26 lei (TVA inclus) din totalul de 234.850.020,01 lei (TVA inclus). Garanția podului este de 8 ani de la recepția finală a lucrărilor și acoperă toate lucrările de modificare și remediere a viciilor și a altor defecte a căror cauză este nerespectarea clauzelor contractuale.
Amintim că viceprimarul Lazăr Faur a afirmat, în iunie, că proiectantul trebuie să aleagă o soluție din patru variante, printre care consolidarea hobanelor, montarea unui sistem de sprijin sub tablier sau instalarea unor cabluri suplimentare. Proiectantul a transmis atunci o adresă solicitând un termen de 45 zile pentru prezentarea soluției tehnice de remediere a neconformităților constatate.
Citește și:
Comentariile portalului
beneficiarul are un diriginte de santier care semneaza fiecare etapa, cf proiect. Raspunderea este a acestuia...daca accepta greselile executantului si a proiectantului.
Singurii bugetari ce si merita salariile cu adevarat si nu asteapta nimic de la nimeni!! Pacat ca statul. Roman si Arahat isi bat joc de ei....
Asa este la noi , te gandesti prima data la beneficiile lor nu a cetatenilor , a bolnavilor . Dacă tot s-a construit un spital nou trebuiau sa-l faca la o 100 km de (...)