sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Nemulțumiți de rezultatul negocierilor, medicii arădeni se pregătesc de proteste. Cer debirocratizare și plata serviciilor la un tarif corect și la timp

    de Raluca Medeleanu | 16 ianuarie 2024, 3:21 PM | Sănătate | Știri Arad

    3

    La sfârșitul săptămânii trecute, medicii specialiști din ambulatoriu și medicii de familie din Arad au anunțat că se pregătesc de proteste, în primă fază semnând o scrisoare deschisă adresată Guvernului, prin care își exprimă dezaprobarea totală față de modificările legislative care vor avea un efect drastic asupra veniturilor, existând chiar riscul să închidă astfel activitatea. Acum, după negocierile purtate cu factorii decizionali, protestele sunt în continuare acțiunea la care medicii își îndreaptă atenția.

    Corpul medicilor specialiști și Patronatul medicilor de familie din Arad au avut ieri după-masă o ședință comună, la sediul Consiliului Județean, ședință care nu a avut rezultatele sperate, astfel că se anunță proteste.

    Mai mult, din informațiile pe care le deținem, câțiva medici de familie arădeni au început deja greva, cabinetele acestora fiind închise.

    Proteste sunt pregătite în decursul săptămânii acesteia și în alte orașe din țară.

    „Ce ne dorim? Normalitate și predictibilitate și un act medical sigur pentru pacient. (…) Când venitul scade brusc, există riscul de a ajunge acest segment al medicinei în incapacitate de plată, respectiv faliment. Cine va suferi? Din nefericire pacientul, medicii tineri alegând să plece în țări unde sunt respectați”, se arată în comunicatul semnat de Patronatul Medicilor de familie, al reprezentantului medicilor din Ambulatorul independent și al Societății Medicilor de Familie din Arad, în care sunt punctate lacunele sistemului de plată prin CNAS a serviciilor medicale în Asistența Medicilă Primară și Asistența Medicală de Ambulatoriu.

    Redăm, în rândurile de mai jos, comunicatul remis astăzi de către reprezentanții medicilor arădeni:

    În urma documentelor apărute pe site-ul CNAS, la secțiunea transparență decizională în ceea ce privește modificarea HG nr. 521/2023, Ord nr. 1857/441/2023, luni 15.01.2024, a avut loc ședința comună a medicilor de familie și a medicilor din ambulatorul independent.

    De ce am ajuns în situația asta?

    După cum știți, categoria socio-profesională a medicilor în general s-a delimitat de formele de protest, încercând soluționarea problemelor pe căi diplomatice și legale. În acest moment ele s-au epuizat.

    Stimați pacienți, onorați membrii ai presei, trebuie să știți în ce mod și la ce valoare plătește CNAS serviciile medicale în Asistența Medicilă Primară și Asistența Medicală de Ambulatoriu. Pentru Asistența Medicilă Primară plata se face printr-un puctaj „per capita”, asta însemnând că pentru fiecare asigurat înscris există un nr. de puncte care se înmultește cu valoarea diminuată de la 12lei la 7,7 lei /an, reprezentând 35% din factura decontată și serviciile medicale 20/24/28/ zi, acestea vând un alt nr. de puncte, înmulțite cu valoarea diminuată de la 8 lei la 6,2lei, reprezentând 65% din factură. Toate serviciile acordate peste această limită, de ani de zile, CNAS și Ministerul Sănătății le introduc prin reglementări în plata per capita. Aceste diminuări în final, asociate cu modificările Codului Fiscal reduc venitul cabinetului în medie cu 45%. Din acest venit al cabinetului, medicul plătește funcționarea cabinetului, însemnând de la utilități până la plata angajaților, iar suma rămasă se consideră venitul medicului.

    Pentru Asitența Medicală de Ambulatoriu plata serviciilor cu CNAS se realizează prin punctajele pentru servicii medicale și pentru proceduri, ele în final fiind înmulțite cu valoarea diminuată de la 4,5lei la 3,3lei. Trebuie menționat că există un plafon maximal peste care CNAS nu mai plătește serviciile, respectiv maxim 20/24/28/zi. Și în acest caz vorbim tot de venitul cabinetului din care se plătesc funcționarea lui (chirii/redevențe, rate la aparatură etc) și după achitarea acestora, ce rămâne este venitul medicului.

    Ce ne dorim?

    Normalitate și predictibilitate și un act medical sigur pentru pacient. Scăderea veniturilor cabinetelor are impact direct asupra dezvoltării acestui segment de medicină. Fără un venit predictibil nu se poate achiziționa aparatura, nu se poate realiza un serviciu medical calitativ.

    Când venitul scade brusc, există riscul de a ajunge acest segment al medicinei în incapacitate de plată, respectiv faliment. Cine va suferi? Din nefericire pacientul, medicii tineri alegând să plece în țări unde sunt respectați.

    Tot în aceste modificări legislative mai apare terminologia „validarea conform normelor”.

    Ce înseamnă acest lucru pentru aceste cabinete, care încă din luna oct 2023 au primit cu mari întărzieri plata aferentă serviciilor efectuate?

    Conform proiectului de modificare a H. G. nr. 521/2023 „validat conform normelor – însemană confirmarea înregistrării serviciului medical pe care furnizorul, pe proprie răspundere, l-a raportat ca fiind efectuat conform contractului, acesta urmând a fi supus agregării la nivel naţional şi verificării în vederea efectuării decontării. Orice serviciu înregistrat în sistem va face obiectul confirmării efectuării serviciului din partea beneficiarului /unul dintre membrii de familie cu grad de rudenie I sau II, soţ/soţie, o persoană împuternicită legal, începând cu data implementării prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. ” Acest lucru însemnând că în momentul în care nu se va realiza această confirmare, chiar și pentru un singur serviciu medical din cele în medie 420/lună, nu se va putea genera decontul și plata acestui furnizor de servicii medicale, respectiv aceste cabinete nu vor putea fi plătite.

    Revenim, nu ne dorim multe ci: normalitate, predictibilitate și să putem oferi un serviciu medical de caliate. Astet lucru înseamnă un SIUI funcțional, debirocratizare și plata serviciilor la un tarif corect și la timp. În lipsa acestora suntem nevoiți să continuăm aceste proteste, chiar sistând complet activitatea.

    Semnează:

    Patronatul Medicilor de familie Arad – Dr. Popa Lidia
    Reprezentantul Medicilor din Ambulatorul independent – Dr. Costea Cătălin
    Societatea Medicilor de Familie Arad – Dr. Toth Csongor

    Citește și: Corpul medicilor specialiști din ambulatoriu și medicii de familie din Arad se pregătesc de proteste din cauza modificărilor legislative

    cat valoreaza munca unui medic

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Jivinele politice nu vor intelege nimic,si solutia ar putea fi sistarea completa a serviciilor medicilor de familie,despre care fiecare spune ca sunt la baza asistentei medicale,dar sunt desconsiderati la modul ordinar. Ar mai fi o solutie,in afara de cea radicala,si anume acordarea oricarei consultatii sau prestatii medicale doar contra cost.

      --1 voturi
      +1
      -1
    2. Da, total de acord. Contra cost. Dar atunci nu sunt de acord sa platesc lunar din salariul meu 1000 lei pentru serviciile medicale de care nu beneficiez. La medicul de familie pentru ca este in greva, la medicul specialist ca nu sunt fonduri, etc., etc., etc. La urma urmei, ajung sa platesc dublu sa vad niste fete plictisite, grabite, fara compasiune fata de semeni, privndu-ma de undeva de sus ca pe un cersetor, pe banii mei.
      Cinste si respect catorva exceptii care or exista, vreau sa cred.

      +3 voturi
      +1
      -1
    3. Corect, protestam si noi in calitate de contribuabili pt ca nu primim nimic in schimbul contributiei lunare la casa pt asigurari de sanatate. Daca medicul de familie va fi contra cost va fi serios subrezita baza legala in temeiul careia ni se trage lunar Cass-ul din salariu0

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.