vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Peste 200 de imobile vor fi expropriate pe traseul drumului de legătură între A1 și DN69, Arad-Timișoara. Vezi proiectul de Hotărare

    de Special Arad | 10 august 2020, 5:15 PM | Recomandările editorilor | Regional | Știri Arad

    0

    (foto: Transport Times (t-times.ro))

    Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a publicat anunțul proiectului de Hotărâre de Guvern pentru exproprierea a 270 de imobile de pe drumul de legătură A1, Arad – Timişoara – DN 69 (Calea Aradului). Tronsonul de 10 kilometri urmează să facă legătura între șoseaua spre Arad și autostradă, cu urcarea de la Giarmata.

    Persoanele fizice sau juridice interesate pot transmite propuneri, opinii sau sugestii cu privire la proiectul de act normativ, anunță Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Timișoara, data limită fiind 18.08.2020.

    Redăm, mai jos, Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Drum de legătură Autostrada A1 Arad – Timișoara – DN 69”

    Grup ţintă

    Toate persoanele fizice sau juridice interesate pot transmite propuneri/opinii/sugestii cu privire la proiectul de act normativ.

    Scurta descriere a reglementării:

    Schimbări preconizate

    Procedurile de expropriere aplicabile sunt cele prevăzute de Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean şi local, cu modificările şi completările ulterioare, de Hotărârea Guvernului nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a acesteia, pentru acele imobile proprietate privată care constituie coridorul de expropriere aferent proiectului.

    În conformitate cu art. 5 din Legea nr. 255/2010, cu modificările şi completările ulterioare, expropriatorul a întocmit o documentație tehnico – economică cuprinzând coridorul de expropriere stabilit pe baza studiului de fezabilitate în varianta finală şi lista proprietarilor imobilelor care constituie coridorul de expropriere, așa cum rezultă din evidențele unităților administrativ – teritoriale, care cuprinde și sumele individuale aferente despăgubirilor estimate de către expropriator pe baza unui raport de evaluare întocmit, având în vedere expertizele întocmite şi actualizate de camerele notarilor publici.

    Pentru prezentul proiect de Hotărâre a Guvernului se propune aprobarea sumei de 8.450 mii lei necesară despăgubirilor imobilelor proprietate privată care urmează a fi supuse procedurii de expropriere, respectiv pentru un număr de 270 de imobile, în suprafață totală de 1.562.582 mp în conformitate cu anexa nr. 2 la proiectul de act normativ.

    Suma de 8.450 mii lei aferentă imobilelor prevăzute în anexa nr. 2, rezultă din raportul de evaluare pe anul 2020, întocmit de către expertul autorizat ANEVAR, dl. Cioroianu Ovidiu-Vasile, având legitimația nr. 11485, valabilă pe anul 2020, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 255/2010, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Hotărârii Guvernului nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a acesteia.

    Astfel, în conformitate cu dispozițiile legale în materie de expropriere, raportul de evaluare se întocmește avându-se în vedere expertizele întocmite şi actualizate de camerele notarilor publici, potrivit art. 111 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 8 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean şi local, cu modificările şi completările ulterioare, conform cărora „expertul evaluator […] este obligat să se raporteze la expertizele întocmite şi actualizate de camerele notarilor publici, potrivit art. 111 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.”

    Prin prezentul proiect de act normativ se propune:

    1) aprobarea amplasamentului lucrării de utilitate publică de interes național “Drum de legătură Autostrada A1 Arad – Timișoara – DN 69”, potrivit variantei finale studiului de fezabilitate, prevăzut în anexa nr. 1;

    2) aprobarea declanșării procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, reprezentând teren cu sau fără investiții, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național “Drum de legătură Autostrada A1 Arad – Timișoara – DN 69”, aflate pe raza teritorială a localităților Timișoara, Sânandrei, Giarmata și Pișchia din județul Timiș;

    3) aprobarea listei proprietarilor de imobile proprietate privată, care se propun a fi expropriate, precum și aprobarea sumei aferente justelor despăgubiri, în cuantum total de 8.450 mii lei, pentru despăgubirea unui număr de 270 de imobile având o suprafață totală de 1.562.582 mp, în conformitate cu anexa nr. 2 la prezenta hotărâre.

    Documente supuse consultării
    – Instrument de motivare

    – Text proiect

    – Anexa

    Documentele pot fi consultate şi în cadrul Punctului de Informare de la ministerul Transporturilor – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

    Elaborarea şi transmiterea propunerilor/observaţiilor/opiniilor
    Persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ vor specifica articolul sau articolele din proiectul de act normativ la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului

    Coordonate de contact

    Propunerile/opiniile/sugestiile celor interesaţi pot fi transmise prin cel puţin una din următoarele modalităţi:

    – Prin poştă la adresa Ministerul Transporturilor – Direcţia  Comunicare, Relaţia cu  Sindicatele, Patronatele si Organizaţiile  Neguvernamentale – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti

    – Prin depunere la Registratura Ministerului Transporturilor – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G

    – Prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29

    – Prin poşta electronică la adresa [email protected]

    – Prin formularul E-consultare

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.