vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Orga din Banat și constructorii ei” – expoziție și concert de orgă la Filarmonică

    de Special Arad | 13 octombrie 2021, 1:32 PM | Cultură

    0

    Vernisajul expoziției „Orga din Banat și constructorii ei – Context european prezentat în imagini”, alături de Concertul de orgă susținut de Franz Metz reprezintă evenimentele organizate de Filarmonica în seara de joi, 14 octombrie 2021, în spațiile Palatul Cultural.

    De la ora 18:30, odată cu vernisajul expoziției concepute de bine-cunoscutul organist german, cei care iubesc muzica de orgă, dar și istoria prețioaselor instrumente din tezaurul Banatului cultural se pot bucura de reîntâlnirea cu pasionatul organist și muzicolog, de această dată în dubla sa ipostază, de autor de expoziție și interpret al unui program integral cu muzică de Bach.

    Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) și unul dintre fiii acestuia, Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788), reprezintă opțiunea repertorială a lui Franz Metz, pentru a pune în valoare o mare familie de muzicieni, precum și un important tablou de secol organistic, pe care îl evidențiază în modul cel mai eficient, prin câteva capodopere ale literaturii de gen.

    Programul muzical al serii de joi începe la ora 19.00 și cuprinde partituri de recital și de concert, acompaniamentul orchestral al concertului pentru orgă de Carl Philipp Emanuel Bach fiind realizat de orchestra simfonică și dirijorul Cristian Neagu.

    Franz Metz este un organist, muzicolog istoriograf și dirijor german născut în Banat (Darova, Timiș), cercetător în domeniul istoriografiei muzicale a minorităților și nu numai, din spațiul dunărean, în special cel din România, Ungaria și Jugoslavia. Începând cu 1985, după plecarea în Germania, Franz Metz a continuat vocația de organist și cantor, reluând seria concertelor de orgă prin Europa.

    Anton Dangl, constructorul de orgi din Arad

    Dangl 3 Sekeschut
    Foto: edition-musik-suedost.de

    Importanța orgilor din Banat și în mod particular aceea a constructorului Anton Dangl cu impresionantele sale instrumente lăsate moștenire Aradului este subliniată în mesajul transmis de Franz Metz tuturor celor interesați:

    „Numele constructorului de orgi ANTON DANGL este strâns legat de Arad, unde s-a născut și unde a înființat unul dintre cele mai importante ateliere de acest gen. Familia sa a venit din Austria la Arad. Instrumentele sale muzicale mai răsună și astăzi încă în România, Ungaria, Serbia și cele mai multe se mai pot găsi în biserici și sinagogi din județul Arad. Primele sale orgi au fost construite prin 1840 și ultimele la începutul secolului XX. Chiar și marele pianist Franz Liszt l-a felicitat pentru prima sa orgă construită pentru Academia de muzică din Budapesta.

    Peisajul organistic bănăţean este unul dintre cele mai importante din Europa şi s-a format în cursul ultimilor 300 de ani. El se suprapune mai ales cu istoria comunităţii germane din Banat: primele orgi au fost construite în perioada colonizării Banatului istoric cu şvabi, ultimul atelier de construit orgi fiind desfiinţat în timpul emigrării constructorului în Germania (după 1970). Orgile din Banat au fost construite în primul rând pentru a acompania cântecul religios în timpul liturghiei. Ele răsună de peste 300 de ani în comunităţi germane, maghiare, croate, bulgare, slovace, cehe și româneşti din Banat şi se află în biserici romano-catolice, evanghelice, reformate şi în sinagogi. Ele au supravieţuit chiar și celor două războaie mondiale şi nu în ultimul rând epocii comunismului şi ateismului. Cauze suficiente, pentru a ne preocupa de istoria şi soarta acestor orgi istorice din Banat.

    Noua orgă din Palatul Cultural este un semn de recunoștință pentru activitatea organistică din Arad, ea face o punte între secolele XIX și XXI. Este vorba despre un instrument foarte reusit și construit după planuri moderne, dar fondat pe tradiția construcției de orgi din secolele precedente. Orgile lui Anton Dangl din județul Arad primesc în felul acesta o nouă importanță și merită salvate, protejate și cântate. Peisajul organistic european este prin felul acesta revitalizat și aici la Arad”.

    Expoziția „Orga din Banat și constructorii ei – Context european prezentat în imagini” va avea loc în holul Palatului Cultural și va putea fi vizitată în perioada 14 – 22 octombrie 2021.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.