vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „A N G E L A || Imaginând copilăria la vârsta a treia, împreună cu AI” – expoziția arădeanului Alex Halka la Timișoara

    de Tomck@t | 26 aprilie 2023, 7:07 PM | Cultură | Regional

    0

    Artistul arădean Alex Halka expune în aceste zile la Grădinița „Franz Lukas” din Timișoara o instalație new media al cărei scop este reducerea singuratații pe care o resimt vârstnicii, printr-un experiment terapeutic al interacțiunii nonverbale. Expoziția intitulată „A N G E L A || Imaginând copilăria la vârsta a 3-a, impreună cu AI” poate fi vizitată până vineri, 28 aprilie.

    „Angela este un experiment inovator al interacțiunii nonverbale, printr-o modalitate de comunicare creativă, între o vârstnică – bunica mea, Angela, care are vârsta de 92 ani – și o persoană mai tânară (în cazul acesta – eu, nepotul ei)”, spune artistul arădean.

    „Parcursul terapeutic al experimentului își propune reducerea singurătății pe care o resimt vârstnicii prin creearea de conexiuni noi și reconectarea cu generația tânără printr-un limbaj creativ folosind ca mobil de comunicare inteligența artificială (A.I). Beneficiile primare acestui proiect sunt: stârnirea curiozității pentru a învața lucruri noi, creșterea încrederii și a stimei de sine, reducerea singurătății precum și stârnirea interesului față de mediul tehnologic înconjurator și utilitaritatea lui.

    Estetica proiectului își propune găsirea unei noi forme de exprimare cognitivă și emoțională care nu ar putea fi realizată altfel decât prin acestă simbioză dintre trei generații (cronologice dar și tehnologice) diferite: Angela, AI-ul și cu mine. Datorită conexiunilor noi create între cei doi participanți nu va exista senzația uneori inspăimantatoare de a învața lucruri noi. Astfel, fiecare parte se va simți în grija celeilalte și vor avea un scop comun creativ, care estompează granița dintre artă și tehnologie, dintre om și algoritm, dintre rutină și «tradiție» și algoritmurile cibernetice pe care tot oamenii le-au «tradus» în limbaj binar.

    Astfel apare posibilitatea de a genera un limbaj de expresie personalizat, oferind publicului acces inspirațional față de noile forme tehnologice și ușurând parcursul de reconectare reciprocă a tinerilor cu vârstnicii, cu persoanele care au suferit AVC sau alte boli neurodegenerative.

    Experimentul are ca scop menținerea și îmbunatățirea sănătății mintale/emoționale a colaboratorilor. Această metodă îl poate ajuta pe vârstnic să iși controleze mai bine episoadele de anxietate, să dezvolte abilități de comunicare noi, să relaționeze cu familia mult mai ușor, și să se integreze într-o societate complexă, mereu în dezvoltare”, aflăm din descrierea evenimentului.

    Proiectul este realizat cu sprijinul unei burse de creație artistică „Energie!” acordate de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

    Alex Halka este compozitor, artist vizual, actor și artist de date. „Estetica mea are o coloană vertebrală interdisciplinară, creând un limbaj de expresie autogenerativ-expansiv, care estompează granița dintre artă și tehnologie, dintre om și algoritm, dintre folclor și cyborgi” – este descrierea proprie despre munca sa artistică. Face parte și din grupul arădean de artă experimentală kinema ikon.

    De curând, Alex Halka a creat, în cadrul unui proiect al Teatrului Postnațional Interfonic, și un scurtmetraj anime abstract despre trauma educației cu rigla pe degete, în colaborare cu actrița Marina Palii și compozitorul Vlaicu Golcea, după un scenariu de Cătălina Bălălău. Vezi videoul intitulat „RiGLA”, respectiv mai multe detalii, aici.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.