joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Muzeul Satului din Csongrád a prins viaţă! Urmează Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara

    de - | 7 septembrie 2015, 2:33 PM | Video

    0

    Muzeul a prins viaţă la Csongrad, iar acest lucru urmează să se întâmple şi la Timişoara, la Muzeul Satului Bănăţean! Totul în cadrul unui proiect transfrontalier ce a început a prinde contur încă de acum doi ani.

    Muzeul Viu, aşa cum este intitulat proiectul, presupune construirea şi animarea unor case în cadrul Muzeului Satului Bănăţean, scrie Sursa de Vest. Au fost ridicate 4 noi construcţii, iar aceste vor fi dotate cu mobilier similar de la începutul secolului XIX. Casele vor amenajate în stiluri tradiționale pentru diferite zone ale țării și fiecare va avea un anumit specific meșteșugăresc: olărit, țesătorie, fierărie și agricultură. În plus acestea vor fi animate, pentru că potrivit proiectului vor fi angajate familii care să locuiască în casele respective pentru a arăta vizitatorilor cum trăiau oamenii la începutul secolul XIX. Proiectul urmează să fie finalizat la sfârşitul acestui an.

    Acelaşi proiect s-a derulat şi în Ugaria, la Csongrad, însă aici este deja funcţional. La Csongrad însă au fost reabilitate şapte case, iar lucrurile au mers mai repede pentru că aici a fost vorba despre recondiţionare şi nu despre construcţia de la 0. Astfel, în primăvară proiectul a fost finalizat. O delegaţie română a mers să viziteze muzeul din Csongrad, iar rezultatele au fost cele aşteptate.

    „Acţiunea face parte din cadrul proiectului Muzeul Viu Timiş-Csongrad, tradiţie şi multiculturalitate şi este menită să popularizeze rezultatele obţinute pe partea maghiară şi anume, reabilitarea şi dotarea a şapte căsuţe din centrul istoric al Csongradului. Încă de la început am constatat un mers mai bun al lucrurilor în sensul că legislaţiile diferă şi ei au putut porni oarecum procesul mai repede, traba este bine făcută, nu au fost probleme în execuţie, chiar şi dotările sunt la standardele cerute prin proiect, probabil că şi de o parte şi alta a graniţei lucrurile se vor finalize într-un mod optim”, spune Bogdan Mihăescu, manager de proiect.

    În partea română termenul de finalizare a fost amânat până la sfârşitul anului din cauză ca la mai multe licitaţii nu s-au prezentat firme, iar casele au rămas goale până acum.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.