vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Managerul Filarmonicii, Doru Orban, ne-a vorbit despre participările internaționale ale orchestrei și surprizele muzicale care îi așteaptă pe arădeni

    de Raluca Medeleanu | 6 iunie 2018, 1:15 PM | Interviuri | Recomandările editorilor

    0

    Am stabilit o întâlnire cu managerul Filarmonicii de Stat Arad, Doru Orban, fiind curioși să aflăm care mai sunt activitățile pe care Filarmonica le pregătește în viitorul apropiat pentru arădenii iubitori de muzică de înaltă calitate. De asemenea, am dorit să profităm de ocazie să facem și câteva fotografii cu interiorul proaspăt renovat al Palatului Cultural, dar am fost „pașaportați” în cel mai vocal mod posibil de către doamna responsabilă pe restaurare, spunându-ne că până la recepția lucrărilor nici să nu ne treacă prin cap să publicăm vreo imagine din interior. Ne-am conformat cu mare regret și ne-am îndreptat către partea administrativă a clădirii, unde l-am găsit pe manager, împreună cu restul echipei, punând la cale ultimele detalii pentru mult așteptatul eveniment rock-simfonic din Cetatea Aradului.

    Lăsând pentru câteva minute pregătirile deoparte, domnul Orban ne-a povestit pe scurt despre concertele Filarmonicii. Astfel am aflat, cu mare bucurie, că pe lângă evenimentele pe care le desfășoară în orașul nostru, echipa Filarmonicii este foarte des invitată să participe la importante evenimente culturale din străinătate, fiind foarte apreciată pentru performanțele muzicale. Chiar ieri, managerul împreună cu orchestra s-au întors în țară după ce au participat la „Alba Music Festival”, din nordul Italiei, alături de orchestre italiene și americane.

    – Ne bucurăm foarte mult să descoperim cât de bine primiți suntem în străinătate!

    – Aradul participă de 15 ani de zile la numeroase Festivaluri și concursuri internaționale, iar unul dintre ele care s-a finalizat chiar ieri, 5 iunie, dimineața, a fost Alba Music Festival, un festival italio-americano-român, cu participarea Filarmonicii din Arad de mulți, mulți ani de zile și anul acesta s-a organizat între 24 mai și 3 iunie, în care am evoluat alături de ansambluri corale din Italia și alături de soliști și dirijori americani. Jeff Silberschlag a fost unul dintre inițiatorii acestui proiect care se bucură de o largă audiență. Alba este un oraș în patrimoniul UNESCO asemănător Văii Târnavelor, Sighișoarei…

    – Concertele se desfășoară în interiorul unei biserici…

    – Da. În Chiesa San Domenico, un edificiu al vechilor templieri trecut în circuitul civil cultural și utilizat doar pentru evenimente culturale care marchează însăși existența medievală a orașului Alba. Am avut un succes deosebit și participarea a fost apreciată și de către presa italiană.

    alba music festival
    (Alba Music Festival, foto: Cascina Bricchetto)

    – Ce compoziții au fost interpretate?

    – Am interpretat de la Dvořák „Simfonia din lumea nouă”, de la Barber Concertul pentru pian și cel pentru vioară, de la Halevy o lucrare modernă, contemporană, cu texte inclusiv în limba ivrit, în germană, engleză, italiană, un gen care încearcă să exprime trăiri și situații și tot felul de sentimente artistice contemporane.

    – Câtă pregătire trebuie făcută înainte de participarea la un eveniment de o asemenea avergură?

    – Întotdeauna cu două, trei săptămâni înainte, noi primim materialele…

    – Sunt compoziții care sunt impuse de organizatori?

    – Da. Ei alcătuiesc repertoriul și noi îl doar executăm. Prestăm un serviciu care este întotdeauna mult apreciat de către publicul italian. Sunt săli pline peste tot, iar articolele din presa italiană sunt laudative. Țin să menționez și că ieri am avut o participare a corului la un concert în Ungaria, la Szeged, alături de Orchestra din Szeged, în vestitul Dom din centrul orașului, unde am interpretat o lucrare contemporană de cor și orchestră, o lucrare foarte lungă, care transmite momente din istoria Ungariei, întâmplări mai fericite și mai puțin fericite din evoluția istorică.

    – La ce evenimente va mai participa Filarmonica în această vară?

    – Vom participa la „Amalfi Coast Festival”, tot în Italia, în 13-20 iulie, organizat chiar pe coasta amalfitană, în orașul Maiori, la poalele Vezuviului. Acolo vom avea un program de operă.

    summer events amalfi coast
    (Amalfi Coast Festival, foto: thatsamalfi.com)

    – Ați mai participat acolo?

    – Da. De șapte ani de zile, o parte a Orchestrei, undeva la 25 de elemente. Anul acesta interpretăm, alături de dirijorii americani și soliști europeni și americani, un program de operă. În plus, la ediția de anul acesta, ca noutate, va fi un concurs internațional de pian. Sperăm să evoluăm.

    – Iar la Arad care sunt planurile?

    – Evenimentul de marcă este „Cetatea Aradului”, acel rock versus simfonic „evergreen”, în 22 iunie, în cetate. Acolo sperăm, ca în fiecare an, să ne bucurăm de o audiență excepțională a publicului arădean. Este un program rock-simfonic apreciat de public, iar anul acesta sperăm să asigurăm totul ce este nevoie din punct de vedere tehnic, pentru ca publicul să aibă locuri destule și accesul în cetate să fie mai simplu puțin.

    rock in cetate
    (Rock în Cetate, 2017)

    Fiind o unitate militară activă este destul de dificil, căci nu putem modifica tiparul organizării lor interne. Trebuie să ne supunem anumitor reguli mai restrictive, adică intrare pe bază de buletin, un oarecare control și mai multe elemente de securitate. În schimb, vom încerca ceva și vom reuși. Sunt mulți interpreți și compozitori străini, dar Aradul mustește de talente. Și aș dori, așa cum am ridicat de-a lungul anilor și am adus în fața publicului acele celebre soprane ale Aradului, care iată că au ajuns pe la Dusseldorf, la Munchen, în Spania, în Italia, cântă pe mari scene… încerc să le prezint publicului arădean, iar anul acesta vom avea o participare arădeană a unor voci de excepție ale Aradului.

    – Ne dați un indiciu despre cine ar fi vorba?

    – Nu dau nume. O să le vedeți pe afiș. Va fi o surpriză, sper că plăcută, a publicului. Este cazul să ne și mândrim cu talentele Aradului. Tot auzim de marile voci ale Bucureștiului, de divele Vox Opera a diferitelor companii, nu comentez, dar cred că instituțiile de cultură au obligația față de publicul arădean, un public de o deosebită calitate, educat, cu tradiție și cu un tezaur cultural în sufletul lor deosebit de bogat, să le ofere spectacole de cea mai înaltă calitate și nu kitchuri, nu diferite interpretări „abrupte” de la diferite companii ce prezintă spectacole de operă… Îmi vine greu să cred că un spectacol de operă poate fi susținut fără o implicare a unei instituții de cultură stabile, consacrate. În fine, nu comentez aceste participări, dar vom prezenta publicului arădean, într-o variantă elegantă, într-o manieră clasică, acele spectacole de operă atât de mult dorite de public. Ne vom strădui ca în noua sală a Palatului Cultural să oferim spectacole de operă de ce mai înaltă calitate. Și chiar în aer liber, dacă vremea ne va permite. În rest, avem în preparare participarea la Zilele Aradului, în perioada 25-27 august, apoi, bineînțeles, urmează „Gala de Operă” din 2 septembrie, unde invităm publicul arădean în Parcul Reconcilierii.

    – Ținând cont că noua stagiune, cel mai probabil, va coincide și cu celebrarea reîntoarcerii orchestrei Filarmonicii „acasă”, la Palatul Cultural, ați pregătit vreo surpriză?

    – Destăinui că, într-adevăr, am pregătit o surpriză. Nu îi vom spune numele, dar vă spun atât: publicul iubește opera, așa am observat. Opera este un eveniment costisitor și greu de realizat, dar ne vom strădui să îndeplinim dorința publicului, să încercăm anul acesta să-l deschidem cu operă.

    filarmonica de stat arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.