Joc video, folosit în stabilirea unor teste de diagnostic a demenţei în faze incipiente

  de - | 5 mai 2016, 11:00 AM | Video

  0

  Oameni de știință de la un institut de cercetare al bolii Alzheimer din Marea Britanie au dezvoltat un joc video pentru realizarea unor teste de diagnostic a demenței în faze incipiente, scrie romaniatv.net, citând ediția online a BBC News.

  Felul în care utilizatorii jocului „Sea Hero Quest” conduc o barcă printre printre ghețari va fi înregistrată în mod anonim, iar datele vor fi trimise cercetătorilor. Înțelegerea modului în care oamenii navighează în medii 3D este importantă pentru că îndemânarea este adesea una din primele capacități pe care le pierd oamenii care suferă de demență.

  Potrivit cercetătorilor, jocul video poate genera o cantitate de informații fără precedent. „Nu am întâlnit până acum ceva asemănător realizat în cercetarea asupra demenței”, a spus Hillary Evans, director al organizației Alzheimer’s Research UK. „Oferind comunității de cercetători acces la informații publice, de o asemenea anvergură, într-un timp atât de scurt este exact tipul de inovație necesar pentru deblocarea următoarei descoperiri în domeniul cercetării privind demența”, a mai spus Hillary Evans.

  Jocul gratuit a fost dezvoltat în scopuri caritabile de cercetători de la University College London și de la University of East Anglia. Jucătorul urmărește misiunea unui marinar ce retrăiește o parte din memoriile tatălui său și se luptă cu o serie de creaturi fantastice de apă. Rutele pe care jucătorul le parcurge generează hărți care arată cercetătorilor cum explorează utilizatorii mediile 3D. Scopul final este dezvoltarea unui nou set de teste de diagnostic prin care să se poată detecta momentul când utilizatorul începe să își piardă îndemânarea în navigarea spațială.

  Cercetătorii de la University College London (UCL) au declarat că jocul generează informații folositoare de aproape 150 de ori mai repede decât experimentele de laborator. „În cadrul echipei mele de cercetare, pot testa doar în jur de 200 de oameni pe an și asta dacă muncesc din greu”, a spus dr Hugo Spiers de la UCL pentru BBC News. „Însă noaptea trecută am reușit să testez 200 de oameni într-un minut cu ajutorul acestui joc”, a adăugat el.

  Jucătorii pot opta să își dezvăluie cercetătorilor genul, vârsta și locul, dar pot și să participe la experiment în deplin anonimat.

  „Acest proiect oferă o șansă fără precedent de a studia modul în care mii de oameni din diferite țări și culturi navighează în spațiu”, a spus dr Hugo Spiers, adăugând că este vorba de un experiment științific online masiv. „Dacă punem informațiile împreună putem avea o percepție a felului în care demența se schimbă de-a lungul vieții, dar și alți factori demografici”, a mai spus dr Spiers, care a menționat însă că jocul în sine nu reprezintă un test pentru demență. Cercetătorii intenționează să facă publice în noiembrie primele rezultate ale informațiilor strânse cu ajutorul acestui joc video, încheie BBC News.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.