duminicã, 14 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Demența, prezisă cu 10 ani înainte. Studiul a fost publicat de Nature Aging

  de Special Arad | 17 februarie 2024, 1:21 PM | Sănătate

  0

  Un studiu asupra unor probe de sânge congelate a scos la iveală o sumedenie de proteine care ar putea prezice mai multe forme de demenţă cu mai mult de 10 ani înainte ca boala să fie diagnosticată, au anunţat luni cercetători din Marea Britanie şi China, citați de Digi 24.

  Studiul, publicat în revista Nature Aging, face parte din cercetările în curs de desfăşurare ale mai multor echipe pentru a identifica pacienţii cu risc de demenţă cu ajutorul unui simplu test de sânge, un progres despre care mulţi oameni de ştiinţă cred că va accelera dezvoltarea de noi tratamente.

  În prezent, scanările cerebrale pot detecta niveluri anormale ale unei proteine numite beta-amiloid cu mulţi ani înainte de apariţia demenţei Alzheimer, dar testele sunt costisitoare şi, adesea, nu sunt acoperite de asigurări.

  „Pe baza acestui studiu, pare probabil că vor fi dezvoltate analize de sânge care pot prezice riscul de a dezvolta demenţă în următorii 10 ani, deşi persoanele cu risc mai mare au adesea dificultăţi în a şti cum să răspundă”, a declarat dr. Suzanne Schindler, cercetător în domeniul Alzheimer la Universitatea Washington din St. Louis, care nu a fost implicată în cercetare.

  Autorul studiului, Jian-Feng Feng, de la Universitatea Fudan din Shanghai, a declarat că astfel de analize sunt esenţiale în cazul populaţiilor îmbătrânite, cum ar fi cea din China, şi a menţionat că este în discuţii pentru potenţiala dezvoltare comercială a unui test de sânge bazat pe cercetarea făcută.

  Citește și: Oscar Special: „El Conde” – povestea grozavă a unui vampir autocrat, dar fără elementul de groază

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.