vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Isteria e mai periculoasă decât un virus!

    de Raluca Medeleanu | 26 februarie 2020, 11:30 AM | Coronavirus | Opinii

    8

    Încă de la început, simt să subliniez că nu am nicio intenție să tratez subiectul epidemiei de coronavirus ca ceva lipsit de importanță. Aș fi atât ignorantă, cât și inconștientă să fac acest lucru. Însă nici unul dintre noi nu poate să fie impasibil față de isteria generală care s-a iscat din cauza acestui subiect. Când ignorăm autoritățile, când ignorăm statisticile și ne lăsăm pradă unor valuri de emoție, deschidem poarta către un drum mult mai periculos: haosul. Nu degeaba se spune că „somnul rațiunii naște monștri”, iar în aceste zile parcă asistăm la primele semne către o posibilă psihoză în masă.

    Poveștile pe care le aud în orașul nostru sunt deja halucinante. Chiar dacă autoritățile arădene au spus clar că nu există niciun caz de infectare, nici măcar vreun caz de suspiciune, fiecare veste despre vreo îmbolnăvire, indiferent de natura ei, iscă automat suspiciuni. „Ne mint!”, „autoritățile mușamalizează totul!”, sunt comentarii pe facebook, de exemplu, la un articol care vorbește despre un bărbat găsit mort în stația de tramvai a gării. Ce contează că în articol scrie clar că este vorba de un infarct? Cine mai depune efortul să citească? O simplă privire în treacăt peste titlu iscă deja teorii ale conspirației.

    Situația nu e diferită nici când vine vorba de metodele de protecție. Notoria mască înnebunește deja vânzătorii. Instrucțiunile sunt clare, dar le ignorăm: măștile sunt folosite de persoanele care prezintă simptome de răceală,  ele nu sunt pentru cei sănătoși. Coronavirusul nu se răspândește pe calea aerului, ci prin fluidele provenite din tuse sau secrețiile nazale, astfel că masca oprește particulele acestor fluide să se răspândească în aer din gura și nasul celui bolnav. Igiena corespunzătoare ar trebui să fie subiectul central al discuțiilor, însă nu e poate la fel de „cool”. Eh, bine, dacă la farmacii nu e de mirare că lumea dă năvală să cumpere măști într-un număr atât de mare încât farmacistele deja obosesc să îi anunțe că nu mai au pe stoc și pun în geam anunțuri cu „nu mai avem”, situația isterică nu se oprește acolo…

    Aud povești în vecini cu asistente medicale de la spital care vând la negru cutii cu măști, luate din spital, 50 de bucăți la prețul de 150 de lei. O cunoștință care lucrează la un magazin de electronice (!) mi-a spus că nu mai suportă subiectul coronavirusului. Tot mai mulți arădeni intră la el în magazin doar pentru a îl întreba dacă are măști de vânzare. Oameni buni, voi vă observați?! Căutați măști printre DVD-uri și becuri! Un amic a fost trimis acasă de la locul de muncă, doar pentru că a avut săptămâna trecută bronșită. Acum e bine, dar „mai bine mai stai puțin acasă, poate că ai ceva mai grav și nu știu medicii!”. O altă cunoștință mi-a povestit chiar astăzi că a auzit o discuție la un magazin despre cum elevii ai căror părinți sunt italieni au fost trimiși azi acasă. Părinții nu au fost în Italia de mai bine de un an, dar ce contează? Dacă sunt italieni, probabil virusul s-a teleportat direct la ei în gene…

    Vina răspândirii panicii o are, într-adevăr, și mass media prin difuzarea fără încetare a subiectului. Unele posturi tv de știri au dedicate ore întregi pentru subiect, prezentând aceleași și aceleași informații, dar din gura diferiților oameni invitați, doar pentru simplul motiv că panica face rating. Dar, pe de altă parte, vina o au și oamenii care cer astfel de subiecte. Își induc neîncetat panică, uitând complet să verifice și datele oficiale. Citesc știri cu „suspect de coronavirus în țară”, se sperie cumplit, dau năvală în supermarketuri să cumpere toată mâncarea ca să poată sta baricadați în casă, dar uită să mai citească cea de-a doua știre actualizată care anunță că „suspiciunea a fost înlăturată, bărbatul avea gripă obișnuită”.

    Gândiți-vă puțin la istorie. De-a lungul timpului, omenirea s-a lovit de nenumărate epidemii care mai de care mai letală. În ciuda opiniei generale, să știți că datele statistice sunt chiar optimiste. Medicina progresează într-un ritm alert. Gândiți-vă că în urmă cu câteva sute de ani, murea chiar și jumătate din populația globului din cauza diferitelor epidemii. Problema e că acum, chiar dacă nici 1% din populația globului nu e îmbolnăvită, iar din acest total, rata decesului este infim și apare doar la persoanele vârstnice ca urmare a unor complicații legate de alte boli, informația circulă mult mai repede decât circula chiar în urmă cu 30 de ani. Acum, în epoca telefoanelor deștepte, avem impresia că orice lucru de pe glob se întâmplă direct la noi în cameră. Acum, în epoca telefoanelor deștepte, avem acces nelimitat la informații, dar uităm să le filtrăm, să fim noi înșine deștepți.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ma intreb cand spui ca „Vina răspândirii panicii o are, într-adevăr, și mass media prin difuzarea fără încetare a subiectului” oare nu faci si tu parte din acest sistem? Sau mai bine spus artiocolul de mai sus este despre nuci zburatoare? Tot paie pe foc sunt orice forma de stire despre acest subiect.
      Cel mai bine ar fi ca stirile despre acest subiect care au legatura cu virusul sa fie difuzate de catre massmedia acreditata in acest sens! iar cei ce nu respecta acest lucru sa le fie supendata activitatea! Ori ce informatie neoficiala difuzate din surse sa fie aspru sanctionata! …da stiu libertatea de exprimare a presei! dar totusi aceasta libertate poate periclitat siguranta nationala!

      --4 voturi
      +1
      -1
        • Citeste-ti inca o data titlul si subiectul! si spune-mi te rog in ce fraza indemni polulatia la calm? Imaginea postata prezinta haosul! (haosul deschideri unui magazin).Dupa cu spui si tu mai sus… „Ce contează că în articol scrie clar că este vorba de un infarct? Cine mai depune efortul să citească?”
          Daca intentia este apelul la calm, nu prezint imagin cu haosul creat! Nu povestesti despre cunostintele care nu mai suporta isteria creata! Pshihologic, imaginea vorbeste mai mult decat cele scrise!
          Indemnul la calm, trebuie sa fie clar fara povesti despre x,y,z…!

          --7 voturi
          +1
          -1
      • Mass-media acreditata, ziceti. De cine, cum, in ce conditii? Ne intoarcem la Scanteia, organul de presa al P.C.R?
        Din pacate oamenii judeca din ce in ce mai putin, iau de bun tot ce li se spune, dar nu va suparati, multi isi merita soarta, parca isi doresc sa fie manipulati.

        +12 voturi
        +1
        -1
    2. Super articolul! Chiar azi dimineata am plecat din italia unde am stat 2 zile, in Ravenna. La ei nu sunt atatea stiri ca si in romania, lumea e linistita, in magazinele alimentare se gasesc toate produsele, nu sunt cozi. Peroanele care au murit sunt in varsta si au avut si alte patologii.

      +4 voturi
      +1
      -1
    3. Cu 2-3 decenii in urma,se dadea o palma persoanei care facea panica. Asa scrie si in ,manual’.Atunci se faceau ore de prim ajutor in diferite situatii.La revolutie si eu am tranzit o pereche de palme cuiva din familie.A inceput sa se agite cand se trages afara,Asadar am aplicat ,constitutia’.Si a avut efect instantaneu.Intrebarea este cum dai o ,palma’ azi cuiva care face agitatie in media,cand oricine poate publica sub pseudonim?

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.