vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Zama de duminică a lui Bibi și alte evenimente dramatice

  de E. Nola | 20 februarie 2024, 8:36 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  8

  Săptămâna trecută s-a terminat cu zama de duminică a lui Bibi.

  Nimic de zis, arăta bine, mult mai bine decât evenimentele și știrile care au marcat și răscolit săptămâna arădeanului mai atent la informații și evenimente decât la cioace. Chiar dacă s-au întâmplat departe de Arad, cel puțin două-trei au atras atenția până și lui Dani Dascălu, aflat la Obor, la cafeaua obligatorie de duminică.

  Și pentru că e chiar aproape de noi – în fond, o parte semnificativă a arădenilor umblă și stau în Ungaria fără să mai facă diferența dintre țară și străinătate –, începem cu demisia președintei Katalin Novák. O poveste sulfuroasă și deprimantă, pornită de la semnarea grațierii unui condamnat pentru tăinuirea îndelungată a unor acte de pedofilie, terminate cu sinuciderea unuia dintre victime.

  Povestea s-a desfășurat ani de zile la un internat de băieți, iar cel incriminat, director adjunct, plecat din Secuime, protestant și cu relații bine stabilite cu familia premierului Orbán, a fost grațiat încă de anul trecut, la grămadă, cu prilejul vizitei papale în Ungaria, numai că presa, încă neanihilată total de regimul lui Viktor Orbán, a dat de caz abia acum, la începutul lunii.

  proteste ungaria

  Scandalul e cât casa și încă nu este terminat, vineri, la Budapesta, a fost o demonstrație organizată de „vedete” online la care au participat bine peste o sută de mii de persoane. Iar pe lângă președintă a demisionat și Judith Varga, ministru de Justiție atunci, nemaivorbind de episcopul Zoltán Balog, președinte al sinodului și aflat în relații cel puțin dubioase atât cu Viktor Orbán, cât și cu Katalin Novák.

  Dacă scandalul din Ungaria este departe de a se termina, cel din Rusia este gata împachetat, nemaivorbind de faptul că era și absolut previzibil. Previzibil până și pentru Alexei Navalnîi, reîntors acum câțiva ani în Rusia, neținând cont de recomandările binevoitorilor convinși că Putin nu se va lăsa până nu îl va termina de tot pe rusul cu rădăcini ucrainene care a avut curajul șă îi spună verde-n față.

  omagiu Alexei Navalnîi

  Desigur, se poate discuta, sunt destui care nu văd în Putin criminalul, ci pe marele om politic care se luptă pentru interesele țării sale în care aproape jumătate din buget este folosit pentru războiul cu Ucraina. Nu pentru ei vorbesc, ci pentru cei care mai și înțeleg ce aud și citesc: uciderea lui Navalnîi nu este doar o treabă a rușilor, ci a tuturor celor care doresc să trăiască firesc și normal într-o țară care nu este a bandiților care se cred politicieni, ci a oamenilor care muncesc și locuiesc acolo.

  Și uite așa, revenim acasă, la Arad, aici unde asemenea mizerii, din fericire, sunt excluse.

  Asta este, e mai mult de râs decât de plâns ce se întâmplă pe aici în prag de alegeri. În Piața Catedralei se lucrează zi și noapte, doar așa ne putem explica haosul de acolo. Mai precis, băncile acelea care pe lângă cele de pe Mețianu arată de parcă ar fi rudele lor sărace venite de nu se știe unde, precum migranții. Să sperăm, totuși, că la preț nu există diferență mult prea mare.

  bănci

  Dar se lucrează, Domnule, și asta este bine. Se lucrează peste tot, inclusiv în justiție, uite, numa aici la noi, au fost descoperite sute de permise de conducere date așa, știți la ce mă refer. Și vor fi retrase, dacă mă înțelegeți. Organele au coborât și la Nădlac, au găsit cântare care arătau nu ce era, ci ce trebuia să fie, e vorba de câteva zeci de lucrători de acolo care sunt bănuiți de discuții intime cu cântarele.

  Dar, aici, la noi, în Arad, toate astea sunt evenimente firești, nu prezintă mare importanță, mult mai importantă este o vizită de primar în cartier și alte asemnea gesturi care arată că oamenii noștri politici sunt la locul lor, se ocupă de problemele comunității și nici prin cap nu le trece să facă ceva care servește interesul lor personal și nu al celor care i-au votat și îi vor vota, chiar în anul în care ne aflăm, în continuare.

  Și nu doar aici, la Arad. Uite, de exemplu, în acest sfârșit de săptămână, revenit de la Bruscles, omul nostru cu băncile, s-a dus până în Argeș, să susțină candidatura unui arbitru de fotbal la alegeri. Nu, nu la FRF, ci la cele locale. Clar, nu? Nici nu mai înțelegem ce tot au fanii UTA cu arbitrajele pe care le văd doar împotriva echipei lor – și a noastre, desigur – preferate.

  Falcă la PNL Argeș

  Îl înțelegem și pe Ghiță, mai nou, aici la Arad, atmosfera nu prea îi este favorabilă, AUR vine tare din urmă, până și USR începe să se agite, iar pe PSD-ul lui Fifor nu ai cum să pui bază. Geani cu Sergiu sunt deocamdată ok, Faur e așa ș-așa, Cionca joacă la două capete, iar pe Ando nu ai cum să-l scapi din ochi că te traduce când lumea ți-e mai dragă. Chiar și acum, când Pro Arhitectura e pe val.

  Așa încât Bibi domină clar sentimentele oamenilor, are el așa un fel de a fi care prinde, spune poante, zâmbește fericit și dă din mână exact atunci când e cazul. Uite și acum, a dat lovitura cu zama de duminică. Păi, da, că ce vrea arădeanul duminica în afară de victoria UTA-ei?

  O zamă bună, așa cum se face pe aici, de preferință pe niște spinări sau pulpe, ca să ai și felul doi. Sau dacă nu de carne, ceva acolo după care merge bine o bere, două.

  Poftă bună vă dorim!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. ==SMECHERIE OLTENEASCA == ARADEANUL E PROSTIT CU PROMISIUNI SI UN CEAUN CU FASOLA DE ANI BUNUI == SCARBA MI E ==
   == EU NU MI EXPLIC – SA AI UN MEDIC CANDIDAT LA PRIMARIE IAR ARADENII PREFERA SA SE GUDURE LA UN NEICA NIMENI CARE N A STRALUCIT NICI LA CARTE SI NICI IN REALIZARI IN VIATZA . == ARADENE ,CAT DE PROST POTZI SA FI ? . CLAAAR == O PLECAT TAT CEI BUN DIN ORAS ,

   +14 voturi
   +1
   -1
  2. Per total, interesant articolul. Dar partea cu Navalnîi e cam deplasata. Ma nici Putin nu e bun da nici Navalnii asta nu e rupt din soare. Cam rasist si cam facist de fel – dar ei – nu da bine la articol daca nu o mentionam (sau poate nu stim? Caz in care, poate mai trebuie sa citim inainte sa publicam) 🙂

   --2 voturi
   +1
   -1
   • Mersi pentru cuvintele de apreciere și încurajare.
    De citit, știți cum e, cât și cum se poate. Țin totuși să vă atrag atenția că ceea ce ziceți DVS despre Navalnîi ține de tinerețile sale, în ultimii zece ani nu prea mai aveți cum să îl faceți rasist sau fascist. Mă rog, nici atunci nu era, poate nițel mai naționalist așa, dar naționalismul în Rusia înseamnă altceva decât în alte părți ale Europei. Și mai ales în timpul domniei lui Putin. Dar totuși e ciudat că vedeți fascism la Navalnîi, dar la Putin, cel care tocmai l-a anihilat pe Navalnîi, așa cum nu se mai face nicăieri în Europa, ioc. Așa că era mai bine, ca să mă iau după sfatul DVS, să mai citiți odată articolul înainte de a scrie comentariul. Sau, poate, greșeșc și acum…Tot ce se poate…

    +8 voturi
    +1
    -1
  3. Apreciez si va multumesc de raspuns.

   Adevart – cine poate fii judecat dupa greselile tineretii? Doar ca domnul Navalnîi nu regreta nici acum replicile date (destule si la adresa musulmanilor, si pentru georgieni, si pentru multele popoare asiatice ale Federatiei Ruse). E o linie foarte subtire si fina intre fascism si natonalism – ambele simptome ale extremei de dreapta.

   Cat despre Putin, da – sunt sigur ca atunci cand se uita in oglinda se vede ca un homo novus menit – salvator al patriei mama… Dar vorba englezului – fuck around and find out. Ii vine si lui vremea.

   Si despre moartea lui Navalnîi – cine stie? Cam prea multe greseli si cam rapide concluziile.

   Oricum, nici cu vestu nu mai e bine (evident) nici cu estu (istoric vorbind – clar) – poate e timpul sa ne uitam si in alta parte? La sud, pare mai cald si mai placut. 🙂

   +4 voturi
   +1
   -1
  4. @Rasputin

   Atât au putut votanții arădeni.
   Au preferat un pădurar in locul unui medic.
   Nici falca, desi a terminat constructii drumuri, nu a fost nici pe departe un inginer strălucit. De fapt a fost cam la coada clasamentului prin facultate. Noroc mare a avut cu partidul, că in rest nu e in stare de nimic.

   Nu m-ar mira ca la urmatoarele alegeri, aradenii sa voteze tot bipârț, iar apoi încă 4 ani sā se plângă că le merge rău, că Aradul e comună etc.

   +9 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.