Mii de persoane au participat la protestul „Prânz împotriva lui Putin” în Rusia, inițiat de apropiații lui Alexei Navalnîi





Mii de persoane s-au prezentat duminică, în ultima zi de vot prezidențial, la secțiile de votare din Rusia și din mai multe orașe din lume, pentru a participa la ceea ce opoziția anti-Kremlin a descris ca fiind un protest politic pașnic, „dar cu o mare încărcătură simbolică”, împotriva realegerii președintelui Vladimir Putin, scrie Biziday.
În cadrul unei acțiuni numite „Prânz împotriva lui Putin”, explică Reuters, rușii care se opun actualului președinte au mers la secția de votare locală la ora 12, fie pentru a-și invalida sau distruge buletinul de vot în semn de protest, fie pentru a vota pentru unul dintre „contracandidații” lui Putin.
Nu este clar în acest moment câte persoane au participat la manifestații, având în vedere suprafața Rusiei, dar presa internațională vorbește de câteva mii doar în Novosibirsk, Chita, Ekaterinburg, Perm și Moscova. Jurnaliștii Reuters au observat, înainte de ora 12, o creştere semnificativă a numărului de alegători, mai ales tineri. Proteste au avut loc și în Austria, Germania, Elveția, Japonia, Australia, Georgia, Kazahstan, dar și la București.
Massive line in Geneva for Noon Against Putin. The look on people’s faces as they approach and see the giant crowd that has assembled is priceless 🥹 pic.twitter.com/iUZqQjKJ7J
— Varia Bortsova 💙💛 (@variainayurt) March 17, 2024
Russians in Serbia's capital, Belgrade, participate in the protest against Putin regarding the so-called presidential election in Russia.pic.twitter.com/svJtSUG2S6
— Foreign policy (@ForeignpolicyWB) March 17, 2024
Mișcarea de protest fusese gândită de Alexei Navalnîi, opozantul lui Putin care a murit luna trecută în închisoare, înainte de decesul acestuia. Iulia Navalnaya, văduva lui Alexei Navalnîi, a participat și ea la protest, în fața ambasadei Rusiei din Berlin.
Юля Навальная @yulia_navalnaya на «полдне против Путина» pic.twitter.com/VcLgfUCApq
— Кира Ярмыш (@Kira_Yarmysh) March 17, 2024
Comentariile portalului
@Niro - La baza sistemului legislativ din țările democratice stă principiul „ceea ce nu este interzis, este permis”. Tocmai afirmați că sunt „zone verzi nereglementate”, din care rezultă că (...)
Păi cam 80% din tinerii care merg la școală în România înțeleg limba engleză din clasa a 5-a de când au primit primul telefon celular. Dacă nu (...)
Nu înțeleg cum își permit asociațiile astea să reglementeze ei de capul lor, peste primărie, zone inundabile ca fiind parcuri, când nu există nici o lege (...)