vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Vestea bună a zilei: avem bănci în Piața Catedralei. Vestea proastă e că…

  de Adriana Barbu | 18 februarie 2024, 12:04 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

  4

  …modul în care au fost amplasate aceste bănci lasă mult de dorit și a ajuns subiect de ironii pe reţelele de socializare. Dar un lucru bun tot am identificat, aşa cum ne-am propus să identificăm zi de zi câte o întâmplare pozitivă de prin Arad: băncile din Piața Catedralei nu seamănă cu cele pe care Primăria Arad pare să le aibă pe stoc de 40 de ani sau pe care pare să le scoată mereu din joben un om de afaceri bine înfipt în bani bugetari.

  Sunt mai stilate decât cele care au fost amplasate pe Bulevardul Revoluției și prin parcuri, cu un look mai contemporan, dar nu chiar atât de stilate precum vecinele lor, băncile de peste 10 de ani de pe strada Mețianu. Sperăm că nici atât de scumpe ca acestea din urmă nu vor ajunge să fie cele din Piaţa Catedralei, deși avem şi aici câteva îndoieli, date fiind costurile cu care pavarea unei piețe grevează bugetul Aradului.

  Dar asupra investiției făcute în modernizarea Pieței Catedralei, asupra costurilor detaliate ale lucrării, vom reveni la momentul la care aceasta va fi finalizată.

   

  banci in Piata Catedralei

  (Imagine care însoţeşte postarea de pe facebook a lui Michael Iovin)

  Bănci montate lângă rigole, cu spatele la noua Piață a Catedralei

  Întorcându-ne la băncile de aici, parte din acestea au fost amplasate la începutul săptămânii în piaţă, apoi lemnele din structura lor au fost luate înapoi, probabil ca să nu sufere distrugeri până la inaugurare. De la momentul la care acestea au fost amplasate, ironiile au curs, însă, mai ales pe tema locului în care au fost montate: lângă rigole, nu cu faţa la parc, ci la şosea, la pietonal.
  „ALO, CLM ARAD! Pentru siguranţa doamnelor cu tocuri înalte şi pentru a vă feri de procese costisitoare, propun, bona fide, instalarea unui semn de avertizare la băncile aliniate de-a lungul rigolei în noua Piaţă a Catedralei. Cu bine!”, a postat pe facebook arhitectul cu origini arădene, Michael Iovin.

  Comentariile au curs: „Băncile sunt aşezate ,”cu spatele” spre parc sau mi se pare?”, s-a întrebat o arădeancă, iar arhitectul i-a răspuns: „da, sunt cu spatele, cum au remarcat deja şi alţi arădeni. Mai rău, sunt în partea de jos a pantei. De fapt, trebuiau instalate pe partea cealaltă a pavajului…”
  „O nouă lege a fizicii va funcţiona aici. Apa va curge în sus spre rigole”, mai spune un arădean, făcând referire la un alt comentariu postat mai sus de Michael Iovin, care aminteşte că „rigola e instalată sub nivelul suprafeţei pavajului. Cred că de aceea nu au terminat pavarea”.

  Glumele despre pantofi cu toc, bunul gust al administraţiei arădene, activitatea CLM şi a Primăriei Arad au continuat, dar poate cea mai bună concluzie a pus-o tot un arădean şi tot acolo: „Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns!”

  banci in Piata catedralei 2

  (Remontarea pasajului, una dintre operaţiunile lunii în Piaţa Catedralei)

  Cu urechea plecată la ce spune lumea despre Piaţa Catedralei

  Noi nu ne-am pierdut speranța că Primăria Arad și liderii ei, care chiar dacă nu citesc presa, după cum afirmă public, sunt informați de ce se mai întâmplă pe rețelele sociale (mai ales acum când comentariile negative se înmulţesc), vor lua aminte la cele semnalate de cititori şi vor găsi un alt amplasament pentru bănci.

  Spunem asta ţinând cont de faptul că pavajul din Piaţa Catedralei este scos şi repus la loc tot ca urmare a zecilor de plângeri venite de la arădeni cu privire la modul defectuos în care acesta a fost montat. O vizită a viceprimarului Lazăr Faur l-a convins și pe acesta că lucrările de montare a pavajului au fost extrem de prost executate și s-a dat ordin ca lucrarea să fie refăcută.

  Mai întâi pe câteva porțiuni, acum pe mai toate suprafața pieței. Săptămâna trecută se lucra, de pildă, la repunerea dalelor în zona din vecinătatea viitoarei fântâni arteziene.

  banci in Piata catedralei 7

  (Băncile au fost montate, celelalte investiţii se lasă încă aşteptate)

  24 de milioane, 25 de bănci, 23 de coșuri de gunoi, o toaletă publică…

  Reamintim cititorilor că lucrarea din Piața Catedralei este o investiție pe care Primăria Arad va plăti până la final, conform contractului, 24 de milioane de lei. Investiția include: 25 de bănci, 83 de arbuşti, 6 rastele pentru 64 de biciclete, 3 cişmele, 23 de coşuri de gunoi, o toaletă, 3.000 de metri pătraţi de spaţiu verde, peste 60 de arbori, 10.309 metri pătraţi de alei şi zone pietonale, 1.261 de metri pătraţi de străzi şi accese carosabile, 32 de locuri de parcare (375 mp), o fântână arteziană în formă de stea (simbolul Cetăţii Aradului), un nou sistem de iluminat public.

  Vara, piața și alegerile locale

  În acest moment, la două luni distanță de momentul la care investiția trebuia deja finalizată, vizibile sunt doar covorul din andezit, montat și remontat, care acoperă cea mai mare parte din zona care cândva găzduia Piața Catedralei, băncile sosite de curând, forma fântânii arteziene și faptul că zona dedicată spațiului verde a fost pregătită pentru plantări. Cei peste 60 de arbori, cișmelele, toaleta publică și fântână din mijlocul pieței cu cele 144 de jeturi de apă, de până la 7,5 metri, se lasă pe mai departe așteptate.

  La cât de încet merg lucrurile aici, la cât de prost executate sunt lucrările de modernizare și la câte solicitări de revenire asupra acestora se fac, e greu de crezut că întreaga investiție va fi gata mai repede de vara lui 2024. Exact pe alegeri, cum ar spune cârcotași.

   

  Citeşte şi: 

  Operațiunea „pune dale, doar ca să le scoți” lovește din nou în Piața Catedralei!

  Piața Catedralei, doar o mare de andezit la 9 zile înainte de termenul de finalizare

  Piața Catedralei, petice pentru o lume nouă, mai bună

  Ce a fost și ce a ajuns proiectul de reamenajare a Pieței Catedralei

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Posesor cocosel mille de fleur,talie mică, doresc împerecherea lui cu găină aceasi talie și rasă.Solicit seriozitate! Propun întâlnirea în data de 30 februarie,în Fosta Piață a Catedralei( actualmente (Flint)stone Place,la banca cu spatele la fosta langoserie.Doritorii sint așteptați după ce clopoteste de amiază. Mulțumesc!

   +11 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.