duminicã, 25 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Președintele Ungariei, Katalin Novak, și-a dat demisia

  de - | 10 februarie 2024, 7:18 PM | Internaţional

  0

  Katalin Novak(foto: Facebook/Novak Katalin)

  Președinta ungară Katalin Novak și-a dat demisia, în contextul în care partidele de opoziție au tot făcut apel ca aceasta să se retragă din funcție din cauza deciziei de a grația un bărbat condamnat pentru complicitate la mușamalizarea unui caz în care directorul unui orfelinat abuza sexual copiii.

  Președintele Ungariei a mulțumit tuturor celor cu care a lucrat și a avut ocazia să lucreze, inclusiv colegilor și membrilor familiei sale.

  După ce prim-ministrul a depus un amendament constituțional pentru a exclude posibilitatea grațierii pedofililor, șeful statului a ținut un discurs înălțător, dar amar, în care și-a asumat responsabilitatea și a demisionat din cea mai înaltă funcție publică.

  „În calitate de șef al statului, mă adresez astăzi pentru ultima oară. Demisionez din funcția de Președinte al Republicii. Decizia nu a fost dificilă din motive personale. A fost greu pentru că am depus un jurământ. Trebuia acum să găsesc un răspuns la întrebarea dacă voi putea continua să exercit funcția de președinte al republicii în folosul națiunii maghiare, fidel jurământului meu. Aș avea libertatea necesară pentru a-mi îndeplini bine îndatoririle de șef de stat suveran? Răspunsul meu la ambele întrebări este nu”, a declarat Katalin Novak.

  Peste 1.000 de persoane s-au adunat vineri la Budapesta pentru a cere demisia lui Novak, o aliată apropiat și fost ministru al familiei în cabinetul premierului Viktor Orbán.

  Partidele de opoziție din Ungaria și-au petrecut săptămâna cerând demiterea lui Novak, precum și a lui Judit Varga, fostul ministru al justiției care a semnat grațierea.

  Deși era bine cunoscut faptul că Novak a grațiat aproximativ două duzini de persoane înainte de vizita Papei Francisc în Ungaria în aprilie 2023, abia recent s-a aflat că una dintre persoanele care au beneficiat de această măsură a fost directorul adjunct al unei case de copii, care a fost condamnat pentru că a acoperit un prădător sexual care îi abuza sexual pe rezidenți.

  Săptămâna aceasta, Novak a recunoscut că toate grațierile au provocat dezbinare, dar a insistat că nu va grația niciodată un pedofil.

  În încercarea de a potoli furia populară legată de acest caz, partidul Fidesz al lui Orbán a prezentat joi un amendament constituțional care să interzică ca viitoarele grațieri să beneficieze în vreun fel de persoanele condamnate pentru comiterea de infracțiuni împotriva copiilor.

  sursa: Știri pe surse

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.