marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Vals vienez cu Frau Schengen

  de E. Nola | 12 decembrie 2022, 7:30 AM | Încetinitorul de particule | Recomandările editorilor

  13

  Trec peste faptul că ambasadorul nostru de la Viena, în loc să se afle cu mâna pe clanțele ușilor cancelariei austriece, scrie scrisori deschise, că Mein Herr Johannis se face că nu știe germana austriacă, trec și peste gesticulația de copil prins cu muștarul în loc de vanilie al zglobiului Rareș Bogdan.

  De Ghiță Falcă al nostru nici nu mai pomenesc, ajunge se ne imaginăm cum încearcă el să spună Herr în loc de Dame ca să realizăm că vorbim despre oameni pe care o națiune mai experimentată nu i-ar lăsa să iasă nici din comuna natală, darămite să o reprezintă la nivel internațional.

  Rămân așadar cantonat în revolta generală împotriva austriecilor, gândindu-mă nevoie mare cum aș putea să le arăt și eu unde începe și unde se termină vestita răbdare românească.

  Dar trec peste amenințările de până acum, neserioase și fără șansă în a ajunge până la atenția și mândria austriecilor. N-au ei treabă cu Erste Bank, cum crede Domn Muscă de la Curtici, nici cu schiatul în munți, cum cred cei care se duc iarna la stațiunile austriece. Asta după ce au dat o raită în Viena sărbătorească, nu de alta, dar se știe: nicăieri nu este Crăciunul mai îmbelșugat și vesel decât în fosta capitală a hapsânilor de Habsburgi.

  Așa încât eu încep cu Mozart.

  Asta este: cafeaua Meinl nu mi-a plăcut nici pe vremea când lumea bea nechezol și făcea rost de cafea de la cei care aveau relații cu lumea germană. Vecinii mei de vizavi, unguri de altfel, aveau o rudă în Olanda, așa că mă delectam încă de pe atunci cu Douwe Egberts de Etiopia. Mă rog, nu aveam de unde să știu în acele crunte vremuri de împotrivirea viitoare a olandezilor la intrarea noastră în Schengen.

  Cristalele artificiale Swarovski nu mă interesează, nici alea adevărate, de altfel, la asigurări merg pe puțin și ieftin, iar energizante, precum Red Bull, nu am băut și nu cred că voi bea vreodată. Eu sunt așa mai tradițional: mă mulțumesc cu pălinca de peste 50 de grade, vinul de casă și berea cehească. Nu de alta, dar cehii nu s-au împotrivit și nici nu se vor împotrivi vreodată. Ei fac altfel chestiile astea, mai cu șmecherie, așa.

  polizei protest schengen

  Așa că protestul meu împotriva mojiciei tradiționale austriece rămâne la nivel cultural. Cu literatura nu e o mare problemă, acolo limba este importantă, nu apartenența la un stat, deci pot citi în continuare Kafka, Werfel, Canetti, Musil, chiar și Elfriede Jelinek, cu atât mai mult cu cât în zilele noastre ei ar trece drept migranți sau descendenți de migranți.

  În consecință, cum v-am spus mai înainte, rămâne muzica vieneză. Perversă chestiune, fiindcă, așa cum am crezut până acum, muzica n-are limbă, n-are nație, se zice că e un limbaj universal înțeles de toți pământenii, indiferent de limba în care se exprimă ei pe Facebook sau alte site-uri de socializare mai puțin cunoscute.

  Mozart, înainte de toți, iar în cele din urmă Strauss. Da, cel cu valsul, cu Dunărea albastră și cu alte hituri dintr-astea dinainte de inventarea hiturilor.

  Aș putea deci să nu mai ascult Mozart.

  Ar fi cea mai grea lovitură pe care eu aș putea să le dau austriecilor, având în vedere că Strauss oricum nu prea ascultam nici până acum. Numai că am eu aici niște nelămuriri. Înainte de toate întrebarea privind apartenența lui Wolfgang Amadeus. Oare mai poate fi el considerat austriac după două sute de ani de ședere în universalitate?

  Și în general am această nelămurire: dacă geniile desfid orice categorisire, apartenență, oare nu e aceeași situație și cu proștii? De ce să mă supăr eu pe austrieci pentru niște prostănaci de ai lor care cred că prin refuzul intrării României și a Bulgariei în Schengen își fac capital politic pentru alegerile care se apropie? Nu de alta, dar în ianuarie deja vor fi niște alegeri parlamentare în Austria de Jos.

  Dacă e să mă pot supăra pe cineva cu adevărat nu sunt nici băncile și nici băuturile austriece, cu atât mai puțin Mozart sau Strauss.

  Ca și cetățean al României refuzate mă pot supăra, eventual, pe ai noștri aleși care dau din gură mai abitir ca Salieri (e în legătură cu Mozart), dar nu sunt în stare de nimic atunci când este de făcut ceva. Decât să mă înturvinez ca prostul pe niște idei și preconcepții surori cu nazismul, mai bine le spun celor care chiar depind de noi – respectiv de votul nostru cât de cât – „iar n-ați fost în stare să faceți ceva ca lumea”. Dar nu contați pe mine, eu nu mă iau după voi să debitez enormități care să mascheze că diplomația românească este de nivelul lui Bogdan Rareș și Ghiță Falcă…

  După care, ce să fac, mă destind și eu cu o micuță muzică de noapte…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. 👍 Corect!
   Așa că, rămâne cum am stabilit:
   – austriecii își văd, pe mai departe, de INTERESELE LOR PUNCTUALE și PRAGMATICE;
   – românii (în special conducătorii lor, dar nu numai …), își văd, în continuare, DOAR DE INTERESELE LOR PERSONALE (și, eventual, de GRUP…), în rest, își găsesc tot felul de explicații, justificări și vinovați (ALȚII DECÂT EI …! 😉).

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Deci
   – politicienii nostrii sunt naspa si din cauza asta noi nu avem niste oameni competenti si seriosi care sa ne reprezinte interesele.
   Pana aici totul este corect.
   Apoi vine in succesiune logica elementara afirmatia: noi suntem de vina ca noi i-am votat. Si asta nu mai este corect.
   Pai hai sa vedem cu a ajuns Falca sa ne ”reprezinte”. Cum? Pai a facut ce trebuia si putea sa faca: sa negocieze o pozitie eligibila pe lista de partid unica la nivel national si a obtinut o pozitie eligibila fiindca a invocat in favoarea lui fieful liberal (cam pedelist) din municicpiu (mai mult un sat cu traNvaie) si judet.
   Cine stie citi vede mecanismul …. unul cere si altul da. Falca a cerut si Orban a dat. Orban? Da, Orban! În concluzie se poate vedea ca un individ (aruncat intre timp la gunoiul politicii mioritice) are puterea de a face un toglodit ca Falca europarlamentar si nu e vina lui Orban ca putea fi oricare altul.
   În contextul situatiei mai sus expuse eu intreb: cine l-a votat pe Falca si cand zic votat ma gandesc la cine l-a ales cu concentrare pe termenul ales care induce conditia minimala de libertate de a alege? Nimeni nu a fost liber sa aleaga din lista penelista un candidat sau altul. Nu, noi am fost nevoiti (in opozitie cu idea de alegeri LIBERE asa cum apare degeaba si in constituia republicii mitomane) sa alegem o lista de partid dintre alte cateva liste, una mai infecta ca alta.
   Mergem mai departe cu argumentatia …. Mai poate negocia Falca un loc eligibil la urmatoarele alegeri europarlamentare? Eu cred ca nu. În ultimul mandat jegurile portocalii din Arad au devenit absolut de neinghitit si odata cu minusul asta, Falca nu mai poate sa negocieze spunand ca are in spate ceva serios. Dar nu-i nimic, paguba-n ciuperci. Mirificul nostru analfabet va candida cel mai probabil pentru presedintia consiliului judetean.
   Daca va candida la CJA sau poate la primaria Arad va reusi sa fie ales de noi astia vinovatii de situatia cu Shengen?
   Da. Este suficient ca contracandidatul lui sa fie un iepuras si probabil va fi un iepuras asa cum a fost in ultimele zeci de ani (opozitia nu si-a propus niciodata sa castige sau este atat de putreda ca n-au putut sa gaseasca printre ei unul mai serios, mai credibil).
   Si daca iese Falca presedinte este fiindca asa am ales noi LIBER? Nu!
   Revenim la expunere … si punem intrebarea logica: de ce nu candideaza altii si de ce tot Falca? Raspuns: fiiindca poate! Da, Falca poate candida pentru CJA sau pentru PMA fiindca va fi agreat de seful de la organizatiile liberale portocalii locale. Incredibil, are Falca sef la Arad? Da, pe el! El se va propune si tot el va accepta. Restul nu conteaza, sunt doar marionete, slugi, lingai.
   Revenim …. si ne intrebam ce rahat de sistem e asta in care noi suntem OBLIGATI sa-i alegem ”LIBERI” pe cei preferati de grofii de partid? Unuil infect care n-are nicio legatura cu democratia.
   In concluzie noi suntem LIBERI atata timp cat algem ce vor ei? Cam da.
   Si astfel chiar si pentru postacii portocalii de partid liberal aradean devine evident ca noi nu i-am ales liber, ca nu sunt alesii nostrii, ca nu ne reprezinta (se si vede ca se reprezinta ei pe ei si interesele lor de jeguri infecte) si pe cale de consecinta nu sunt motivati rational sa faca ce ar trebui si ar putea sa faca … ca sa nu ne mai miram de rezultatul acceptarii noastre in Shengen.
   Pai daca noi nu avem posibilitatea sa alegem liberi decat ce vor ei si astfel vor castiga in alegeri tot ei ce sens mai au alegerile? Pai nu prea au. Ar avea daca s-ar schimba sistemul electoral si daca acesta (sistemul electoral si nu alinierea planetelor) ar fi unul democrtatic, dar el nefiind democratic …. noi suntem simple vaci de muls, ca sa fie un analfabet mare grof, milionar, imbuibat.
   Intrebarea care mai trebuie pusa ar fi: este normal sa dai vacilor libertatea de alege? Evident ca nu, alegerile sunt rezervate oamenilor.
   In cadrul asta revolta vacilor apare ca fiind patetica, penibila si fara niciun sens. Are profu dreptate.

   +1 voturi
   +1
   -1
  3. Nu scriu prea des aprecieri la articolele dvs (nu de alta, dar, fara suparare, aveti si asa un ego prea mare, pe langa care nu lasati loc si altora – nu la mine ma refer), dar articolul acesta chiar mi-a placut! Mai ales „chestia” aia cu Salieri 🙂 Problema mea e ca ati produs in final o dilema: pe cine va suparati ca sa aiba, totusi, un minim impact? Cu treburile alea gen, ski, Red Bull etc, am inteles cum sta treaba. Ca pe Mozart, cel primit la 14 ani de papa Clement XIV, devenit mason in 1784 si ingropat in un aproape cvasi-anonimat in cimitirul cimitirul Sankt Marx (ce ironie, Sfantul Marx!),la 35 de ani, dupa ce a delectat curti regale, ar fi echivalent cu o crima sa-l boicotati. Ca pe Ghita, Rares, dulapul de la Cotroceni et co, i-ati boicota degeaba, ca ei isi vad oricum de treaba lor. Asadar, intre si eu parafrazandu-l pe cetateanul turmentat: noi pe cine boicotam? Nu de alta, dar nu puteam sa fim asa, ”out of this world” 😉

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.