vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Vestea bună a zilei: arădenii ne recomandă să ne tratăm în spitalele de acasă

  de Adriana Barbu | 19 februarie 2024, 2:57 PM | Recomandările editorilor | Sănătate | Știri Arad

  1

  Peste 80% dintre arădenii care au completat, în ianuarie, chestionarul Ministerului Sănătății după externarea din unitățile medicale din județ ne-ar recomanda să ne tratăm în spitalele din Arad. Mai exact, ar recomanda spitalul în care s-au tratat unor rude apropiate. 75.5% dintre pacienții care s-au externat din Spitalul Clinic Județean Arad în luna ianuarie ar recomanda această unitate rudelor lor apropiate. Procentul pe judeţ este, aşa cum am menţionat, mai ridicat: 81.2%.

  Situaţia e similară în mai toate judeţele ţării, cu câteva judeţe care trec de procentul naţional (86.1%) şi ajung chiar la peste 90% şi cu puţine judeţe care au procente de sub 70%.

  tratam spitalele

  (Grafic realizat de specialiştii de la Graphs.ro referitor la încrederea în spitalele din judeţul Arad)

  Mai puțină încredere în modul în care ești tratat în spitale, în ianuarie 2024

  Revenind la arădeni, încrederea în spitalele din judeţ a crescut mult din 2022 încoace. În februarie 2022, de pildă, la întrebarea „Ați recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital?” doar 67.37% dintre cei care au completat chestionarul ministerului au răspuns „DA”.

  Vestea mai puțin bună a zilei la acest capitol e legată de faptul că Aradul e mereu sub media pe țară când vine vorba de realitatea din spitale și cum se raportează pacienții la aceasta. În ianuarie 2024, potrivit celor de la Graphs.ro, cei care realizează aceste statistici pe baza datelor de la Ministerul Sănătății și le livrează în format accesibil, media pe țară era cu 5 procente mai mare decât media pe județul Arad: 86,21% față de 81,2%.

  Tot o veste proastă are legătură cu faptul că încrederea românilor în spitale a scăzut la început de an 2024. În ultimele patru luni ale anului trecut, media pe țară calculată în baza răspunsurilor pozitive date la întrebarea „Ați recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital?” a fost de peste 88%.

  Ne tratăm la spitale, doar pe hârtie

  Vestea și mai proastă e că, de obicei, te întâlnești cu sinceritatea românilor (și implicit a arădenilor) mai degrabă în dialoguri directe între prieteni și cunoștințe, adevărul fiind îndulcit mereu când aceștia ajung în fața autorităților, fie chiar și prin intermediul unui simplu chestionar, anonim, așa cum este cazul de față.

  Mai mult, la nivelul populaţiei cu venituri medii și mari, încrederea în spitalele din România e evident foarte scăzută, cei mai mulţi dintre bogaţi alegând să se trateze în afara ţării. Ungaria și Austria rămân pe mai departe principalele destinații de turism medical pentru români. Există şi spitale din Austria care trimit periodic rapoarte celor din mass-media cu privire la numărul românilor care s-au tratat în unitățile respective. În plus, liderii locali și naționali au ales și în cazul operațiilor simple, precum o hernie, spitalele din afara țării, situații făcute cunoscute la momentele respective de presă.

  Reamintim cititorilor că, pe mai departe, chestionarul ministerului îi sperie pe pacienţii externaţi din spitale în pofida faptului că răspunsurile sunt anonimizate, unul dintre principiile de bază al Mecanismului Ministerului Sănătăţii fiind chiar feedback-ul transmis de pacient sub anonimat. În rapoartele întocmite în baza Mecanismului de feedback al pacientului, publicate pe site-ul Ministerului Sănătății, rata de răspuns rar depășește însă 13 %.
  Graficele, hărțile și analizele făcute de specialiștii de la Graphs.ro în baza datelor publice colectate prin intermediul Mecanismului de feedback al pacientului de către Ministerul Sănătății, afișate pe data.gov.ro, le puteți găsi AICI.

  Citește și:

  Înapoi la şpagă în spital. Aradul începe anul peste media pe ţară la șpaga dată medicilor și asistentelor

  Aradul, cel mai mic procent al şpăgii, în vestul ţării, în luna decembrie

  Prima lună cu șpaga sub media pe țară, în spitalele din Arad. Doar 3 pacienți spun că au dat mită

  Aradul rămâne roşu pe harta șpăgii din spitale, în luna octombrie

  Harta șpăgii în spitale, în luna august: Aradul, din nou peste media pe ţară la șpagă, cu 2.44%

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.