sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Ce bine că Aradul nu este capitala culturală a Europei!

  de E. Nola | 21 februarie 2023, 8:01 AM | Încetinitorul de particule

  7

  Așa nu ne facem de râs în plus. Că în minus, hala Domnului!

  Să nu pățim cum or pățit ăștia din Timișoara, chiar în prima zi și chiar dacă nimeni din Arad nu știa ce au pățit din moment ce presa arădeană, minus Special Arad, normal, se făcea că plouă (S-a luat curentul în timpul galei de deschidere a programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023).

  Nici un cuvânt despre evenimentele de inaugurare ale capitalei culturale din vecini, nimic despre ideea vehiculată o vreme că Aradul ar putea fi oraș partener din moment ce a pierdut candidatura pentru 2021.

  Probabil de asta nu a onorat nimeni din măiastra conducere politică și administrativă arădeană ziua startului de la Timișoara. De parteneri ce suntem. Acuma pe bune, sunt arădeni implicați, de Kinema Ikon – cam singura activitate culturală arădeană reținută și dincolo de hotarele orașului – cât de cât se știe, numai că poate era bine ca liderii arădeni să dea dovadă de eleganță și bun simț și să participe și ei în persoană la bucuria timișorenilor.

  Nu să se facă ecoul domnului Holander, revoltat de calitatea slabă a pianistului olandez și în general de nivelul scăzut al evenimentelor muzicale din prima zi. Noi nu vom spune nimic despre domnul Holander și gestul său, îi lăsăm pe cititorii noștri, mult mai muzicali decât ai lor, să tragă concluzia dacă gafa a fost chiar atât de mare sau doar domnul Holander, fiu al Timișoarei și onorat în fel și chip, și-a pierdut pe moment simțul măsurii și al eleganței.

  Mai bine să revenim la ale noastre, mai precis, la ai noștri. Ce treburi au avut ei vineri-sâmbăta de nu au apucat să dea o fugă până la Timișoara? Măcar așa, să vadă ce se mai întâmplă și, eventual, să îl felicite pe Fritz, în fond e colegul lor în ale administrației. Și care a ținut un speech de deschidere impecabil din toate punctele de vedere. Asta fiindcă veni vorba de gafele de organizare. De altfel, inerente în astfel de situații, fără experiența necesară.

  Doar așa, pentru ai noștri ca bradul: Fritz, neamțul, a vorbit într-o românească ireproșabilă, chiar elevată, dar a spus câteva cuvinte și în maghiară, respectiv germană. Și, desigur, engleză. Cuvântarea a fost scurtă, abia cinci minute, dar a spus tot ce trebuia spus și mai mult decât atâta. Măcar pentru asta n-ar fi fost rău ca ai noștri să fie prezenți: să vadă și ei un edil adevărat în acțiune.

  Este drept, sâmbăta, neoficial, așadar, domnul Sergiu Bîlcea, împreună cu familia, a dat o raită prin centrul orașului vecin, a făcut și un selfie, pierzându-se printre nenumărații arădeni care forfoteau pe șest prin Timișoara. Pe șest, că altfel nu dă bine, cum adică, să te duci, tu, arădean de prima ligă, la încrezuții de timișoreni care nu au echipă nici în divizia a doua. Sau poate au, dar ce contează.

  Și a fost și europarlamentarul. Nu, nu cel la care vă gândiți, el avea alte treburi, ci domnul Botoș, cel care s-a supărat mai demult că l-am făcut Botoșel într-un comentariu. Îmi cer acum iertare, a fost cu intenție. Chiar de simpatie. Acum a fost la o manifestare cinefilă – e vorba de un premiu dat de Parlamentul European filmelor europene – unde a vorbit despre filmul suedezului Östlund, Triunghiul Tristeții. Dacă nu știți despre ce este vorba, aveți aici cronica filmului, propus și pentru niște Oscaruri, în Specialul de sâmbăta (Oscar Special: „Triunghiul tristeții”, un film european pentru americani, naufragiat pe o insulă populată degeaba).

  În sfârșit, să trecem la cel care avea chiar datoria să împingă o vizită de curtoazie domnului Fritz. De Bibi vorbim, desigur, mai ales că, așa cum am stabilit sâmbăta în Pola, la un moment dat se vorbea de un parteneriat între Arad și Timișoara.

  Am scotocit așadar printre surse, dar tot pe Facebook am dat de el.

  Păi, nu avea cum să se ducă, că sâmbăta avea programare la frizer. De fapt nu știm, din poză nu reiese, dacă el avea programare sau frizerul la el. Oricum, freza a fost pusă la punct, putea veni duminica. Care a și venit și a și trecut, că așa se întâmplă cu zilele. Nu știm cum, dar rezultatele s-au văzut luni.

  Atunci, al nostru primar a postat un video cu mecanismul reparat al orologiului, aflat în probe, din turnul primăriei.

  poza 4

  Foarte bine, am zice noi, în fond treaba asta a fost hotărâtă încă în 2021, așa cum puteți vedea tot din articolul special atașat (Se pregătesc lucrări la clădirea Primăriei. Turnul va avea orologiul reparat și o altă melodie). Mai mult decât atât, atunci a fost stabilită și melodia pe care o va arunca în cele patru zări la fiecare interval de timp stabilit. O fi uitat domn primar sau s-a gândit să mai facă un happening pentru arădenii care se simt frustrați că Timișoara de două zile este Capitala Culturală a Europei. Nu știm, cert este că, în stilu-i de pe acum arhicunoscut, zâmbăreț și săltăreț, domn primar a cerut arădenilor să propună și să voteze melodia cu pricina.

  C-o fi cu una, c-o fi cu alta, contează mai puțin, numai să nu fie cu copyright, că aia e mai greu. Nemaivorbind de faptul că melodia a fost deja stabilită acum doi ani. Important e ca arădenii să se simtă bine, să nu se uite mai adânc în ochii administrației și să nu se întrebe: ce-i cu tâmpenia asta?

  Nu de alta, dar, cel puțin deocamdată, la această întrebare în Arad nu se găsește răspuns…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Dacă Bolojan ar fi avut păr nu cred ca vreodată s-ar fi postat în ipostaza tâmpă a lui Bibart.
   Cultul personalității are multe fațete.
   Cât de obsedat de propria imagine să fi să transformi imaginea unei instituții în pamflet.
   Pt un primar trebuie să vorbească realizările nu frizerii, trasul cu praștia sau alte gesturi imature.
   De multe ori Bibart reușește să fie mai ridicol chiar și decât Falca, o performanță notabilă.

   +12 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.