Încetinitorul de particule: Aradul, toamna. Case care se prăbușesc în centru, papagali care se cred funcționari și politicieni cu salarii bugetare indecente

  de E. Nola | 7 octombrie 2019, 8:36 AM | Încetinitorul de particule | Recomandările editorilor

  1

  Miercuri, zidul unei case de pe Gheorghe Lazăr, la doi pași de Teatrul Vechi, aflată tocmai în reparații, s-a prăbușit pe trotuar umplând mașinile care staționau pe acolo de moloz și praf. Noroc că lucrătorii au simțit pericolul din timp, zbughind-o afară din casă, noroc și mai mare că nu trecea nimeni pe acolo atunci.

  Din informațiile adunate de colegii mei a reieșit că noua proprietară a trecut la reparații în mod legal, obținând de la primărie certificatele de urbanism necesare, nu și cel care acorda regim de urgență, funcționarii de la primărie convingând-o că nu este cazul.

  Mai mult decât interesant, am zice chiar epic este răspunsul primăriei la întrebarea noastră: de ce au sfătuit-o să nu ceară regimul de urgență.

  Domnule Bibarț, ați văzut textul cu pricina, eventual ați citit-o înainte ca subalternii Dumneavoastră să ni-l trimită?

  Dacă nu, citiți-l repede acum, nu de alta, doar să înțelegeți despre ce combat eu aici și acum.

  Nu este o treabă de chițibușar, Domnule Primar, este chiar important, se puteau produce pagube foarte mari, nemaivorbind de viețile unor oameni puse în pericol. Faptul că am scăpat atât de ieftin nu este meritul primăriei, aș zice dimpotrivă: să-i mulțumim bunului Dumnezeu!

  Spune acolo că regimul de urgență se poate cere, de fapt se emite automat doar în caz de, vă rog rețineți, citez: „în cazuri de avarii, accidente tehnice, calamităţi naturale – cutremure, inundaţii, alunecări/prăbuşiri de teren sau altele asemenea – ori alte evenimente cu caracter excepţional, se emite imediat de către autoritatea administraţiei publice competente potrivit Legii”.

  Până aici e clar, nu-i așa, ținem totuși să vă atragem atenția asupra noțiunii de avarie ori alte evenimente cu caracter excepțional, nu de alta, dar aici exact despre asta era vorba. Cu alte cuvinte nu e nevoie de o calamitate naturală, cutremure, inundații, alunecări, prăbușiri de teren, ajunge constatarea unei avarii sau accident tehnic pentru a interveni de urgență.

  Angajații din subordinea Dumneavoastră, stimate Domnule Bibarț, mai spun în continuare că intervenția de urgență se aprobă în urma constatării de către un specialist, „o persoană avizată, un expert”, așa cum formulează subalternii Dumneavoastră.

  Desigur, ajunși aici, se pune întrebarea de ce subalternii Dumneavoastră nu au trimis un astfel de expert, chiar și pe cheltuiala proprietarei, din moment ce ea v-a solicitat acest regim, de ce au liniștit-o cum că nu este cazul?

  De unde știau ei asta, Domnule Bibarț?

  Iar în timp ce vă gândiți să găsiți răspunsul, având în vedere că spre deosebire de predecesorul Dumneavoastră, cel plecat departe, vă consider un om de dialog, un om normal adică, unul care chiar dacă ajunge primar nu își pierde mințile și nu se crede unsul lui Dumnezeu din Palatul Administrativ, vă mai propun câteva teme de reflecție legate de subiect, adică cu privire la munca, competența și bunele intenții ale subordonaților Dumneavoastră. Nu vă mai plictisesc cu reparațiile de trotuar ale Enelului, acelea pe care le-ați cerut refăcute și au fost făcute cam tot la fel, nici cu alte chestii mărunte cum ar fi de exemplu de ce este interzis să mergi cu bicicleta pe o pistă de biciclete, trec direct la Compania de Apă, o întreprindere subordonată și primăriei arădene din câte știu.

   

  Oricum o companie, fostă regie autonomă, care conform Regulamentului de funcționare, elaborată și aprobată în August, lucrează din capitalul social al primăriei arădene (adică din banii arădenilor, să ne înțelegem) și a altor primării din județ, acolo unde exista apă potabilă și canalizare.

  Nu știu câte știți despre această companie, Domnule Bibarț, nu vă plictisesc cu consilierii angajați acolo pe salarii babane din rațiuni strict politice – vezi, Cionca, Geanina Pistru sau jurnaliști de casă ai partidului din care încă faceți parte – oricum salariile lor sunt un mizilic față de salariul lunar al directorului, Domnul Bănățean, desigur, director de când Dumneavoastră veneați la Arad doar în delegație.

  Habar nu am care este salariul Dumneavoastră, Domnule Bibarț, dar oare știți că în lunile bune Domnul Bănățean câștigă binișor peste 30 de mii de lei pe lună?

  Da, asta în condițiile în care salariile lucrătorilor din firmă rareori trec de trei mii. Nici măcar soția Domnului Borha nu câștigă trei mii pe lună, dânsa fiind doar o simplă laborantă.

  Poate vă întrebați de ce am pomenit de Domnul  Borha?

  Pentru că, Domnule primar, Domnul Borha de la Compania de Apă Arad, dincolo de trecutul său exemplar , este exact tipul funcționarului public, șef de birou sau departament de la „deconcentrate” care a emis răspunsul la întrebarea noastră cu privire la regimul de urgență în cazul clădirii prăbușite din centru.

  Nemaivorbind de faptul că legal, formal Domnul Borha nici nu există de fapt.

  Domnul Borha este prezentat pe site-ul Companiei ca director operațional. Numai că, Domnule primar, postul de director operațional nu există la Compania de Apă Arad. Cel puțin nu în Regulamentul de funcționare și grila de funcții aprobate în 2 August anul acesta. Acolo departamentul operațional este condus de un șef de departament, nu de un director .

  Înțelegeți?

  Dacă da, este cazul să luați măsurile de rigoare.

  Altfel veți lucra în continuare cu oameni care nu există de fapt, doar reproduc papagalicește niște texte din regulamente pe care nu le înțeleg și de aceea n-au cum să le aplice.

  Un fel de zombi mai neaoși așa.

  Care nu te mâncă de viu ca în filmele americane, îți papă doar banii și te duc astfel direct la sapă de lemn…


  Vezi aici Regulamentul de Organizare și Funcționare a Societății Compania de Apă Arad S.A.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. …noah d-le autor…pai se poate? Astia de la PNL vin sa “salveze” tara de PSD-isti si dumneata dai in ei? Esti contra “corentului” ? Ntz-ntz-ntz!
   Si apoi chestia cu turnatorii? A fost cand a fost omu’ tanar! Viata te mai schimba. :)))De ce sunteti rau? …il aveti ca exemplu viu pe domnu’ Sora sau tovarasul Ilici! “Freedom Fighteri” mai curati si mai intelepti n-o sa vedeti! Ce a fost a fost! 🙂

   In fine de unde sa stie domnu’ primar ce fac subalternii? Cum ar putea cand in Arad “seful” Politiei habar n-are ca ai sai oameni fac boroboate si e seful Politiei nu un primar oarecare! Nu stie d-le ca de stia…sa vedeti de acum. N-a trecut decat o zi! Lu’ Dumnezo’ i-au trebuit 7 ! Dati-i ragaz sa vedeti minuni! :))

   Eu inca i-L rog pe bunul Dumnezeu(cum il numiti dvs) sa hodineasca inima-n ei barem 1-2 secunde pe zi sa vada ca EL e acolo sus si ii vede! Sau un trasnet ceva…un pom rupt de furtuna sa le cada pe masina. Orice! Sa bage frica-n ei! Din pacate n-aude sau n-are vreme! S-o fi bagat si EL in politica!

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.