Imaginile Aradului în care trăiești! CSF sau NCSF ca să fii un arădean mai bun
Orașul nostru este frumos, așa cum e el. Ne încăpățânăm să spunem asta și o facem cu un scop în minte: să demonstrăm că deși autoritățile locale par a nu-și da interesul să ridice nivelul de trai în ceea ce a devenit deja un sat (o descriere exasperant de repetitivă), noi știm să trăim frumos. Să fim civilizați și curați, deoarece un oraș e la fel de curat pe cum sunt cetățenii lui. Înainte de a mai arăta cu degetul, să ne întoarcem privirile asupra faptelor noastre. De aceea am „confecționat” acest mic „Îndreptar al simțului civic arădean”. Un nume destul de pretențios, recunoaștem, dar lista lucrurilor pe care le poți face pentru a fi un arădean mai bun este deschisă și poate fi completată oricând. Noi doar am luat câteva exemple reale și le-am așternut aici:
• Să nu arunci țigara pe jos. Nici pe ștrand, nici pe stradă, nici în față la McDonald’s seara când se servește doar la geam sau în fața localului Wings. Da, știm că nu toate străzile au coșuri de gunoi, așa cum ar fi normal, dar ține-l în mână, tot ajungi undeva să-l arunci. La fel și dacă ești cu iubi în față la covrigăria Gigi, nu scuipa guma de mestecat pentru că ți-ai luat un covrig.
• Să nu treci pe culoarea roșie a semaforului. Este atât de simplu. Iar ca și pieton ia-ți o măsură de precauție în plus și uită-te în stânga și în dreapta, înainte să traversezi pe culoarea verde. Mai ales la Podgoria, unde mașinile care vin din Vlaicu își testează frânele când intră pe banda de obligatoriu la dreapta.
• Dacă te întâlnești seara, în parcarea de pe centru vizavi de Biserica Roșie, să strângi gunoaiele după tine. Știm că nu sunt coșuri de gunoi, dar e păcat ca fanii automobilelor să trebuiască să fie catalogați „sămânțari” și altele, când de fapt sunt oameni cu pasiuni. Legat de semințe, cam la fel să procedezi și dacă ești în Parcul Copiilor, în Parcul de la Pădurice. Aici ai șanse mari să găsești câte un coș de gunoi.
• Dacă îți place să asculți muzică atunci când stai pe o bancă în parc cu prietenii și ai și boxă portabilă, nu da volumul la maxim. Unii au impresia că se aude de pe ștrand și cred că e vreun concert. Less is more.
• Lipsa locurilor de parcare este un subiect care ne doare de prea mult timp, da, știm că nu prea sunt, iar Pistru și Falcă parchează pe unde li se rupe capul, dar sunt alți zeci de arădeni care parchează până și pe locurile de handicapați. Nu le urma prostul exemplu.
• Ai grijă la bicicliști. Se duc și ei pe unde pot, deoarece pistele de biciclete (sau mai bine zis patinoare) știm foarte bine că nu au nici o logică în modul în care au fost trasate. În special pe strada Lucian Blaga… (mai parchează dacă poți). Da, știm că sunt și bicicliști care trec pe lângă tine ca vântul, dar nu trebuie să generalizăm.
• Dacă mergi des cu bicicleta și se face seară, îmbracă vesta reflectorizantă deoarece îți poate salva viața! Este și o lege dată în sensul acesta. Să nu uiți să eviți să mergi pe bicicletă pe strada Mețianu, e interzis acolo, dar încă nu au pus un semn în acest sens… nu ne grăbim, le amintim din nou peste 3 ani.
sursă foto: AradTraffic
• Ai grijă de locuința ta! Așa cum poți. Cad bucăți de tencuială peste tot și de multe ori… puțin a lipsit să nu le cadă oamenilor în cap. În schimb unele mașini nu au scăpat și au rămas cu parbrizele sparte sau capota îndoită. Tabla se mai repară, un om mai greu.
• Dacă vezi ceva pe străzile orașului, ce consideri că ar constitui o problemă, nu doar posta pe facebook, încearcă aplicația MyCity și urmărește progresul acestei sesizări. E o aplicație făcută de primărie care poate da rezultate.
• Încearcă să te implici activ în comunitate, participă la dezbaterile publice, aruncă un ochi pe site-ul primăriei, vezi ce se mai întâmplă cu deciziile din consiliu, să nu trezești că trebuie să plătești mai mult, de la an la an, până și biletul de pe ștrand.
• Dacă intri într-un magazin, local, restaurant etc, salută chiar dacă unele vânzătoare/ospătari sunt foarte prinși într-o conversație pe facebook. Este un lucru atât de simplu de făcut și poate mai învață și ei de la tine.
• Dacă aștepți la rând la casierie, indiferent unde, și observi că persoana din fața ta are multe produse, nu te băga peste el să îi spui casieriței: „haide, nu îmi iei mie asta, te rog? Nu e mult…”. Ba da, este. O pui într-o poziție dificilă și este și o lipsă de respect pentru persoana din fața ta.
• Dacă ai zgâriat o mașină, lasă un bilet în parbriz. Pune-te în locul celui care o pățește.
• Dacă vezi o mașină parcată neregulamentar care încurcă ceilalți participanți la trafic sau pietonii, sună la Poliția Locală (0257939)
• Dacă ești părinte, și ai obiceiul să treci prin loc nepermis pe acolo pe la Ziridava, nu îți învăța copilul să facă la fel. Va crește și va considera ceva normal să facă așa.
• Nu uita de cei care ne protejează: poliție, pompieri, medici. Dacă auzi sirenele, dă-te la o parte, un minut poate însemna o viață salvată. Știm că sunt multe uscături în „pădurile” menționate, dar dacă și-au făcut datoria… mulțumește.
• Dacă ieși la țigară și ai berea în mână, iar un echipaj de la poliție se oprește să te atenționeze că nu e legal ceea ce faci, nu le răspunde urât înapoi. O vorbă dulce mult aduce. Scapi de legitimări și îți continui seara liniștit.
• Renunță la practica de a-ți „ține” locul de parcare rezervat cu o cutie, într-un loc unde nu există parcare personalizată. E de prost gust. Chiar dacă e pe o stradă mai retrasă, așa cum e strada Barițiu.
• Într-un final, să fii un om cu scaun la cap și… zâmbește!
Comentariile portalului
Multumim. Corectat
... bucurii.Ramaneti un steag al intelepciunii in presa aradeana.Doamne ajuta!
Privind la toate realizările in ceea ce priveste nu doar cultura ci și multe alte domenii de activitate ale județului Arad, in care in mare parte beneficiarii principali (...)