miercuri, 29 mai, 2024

Special Arad Logo

  Harta lumii este total greșită! Africa este mult mai mare decât am crede

  de - | 18 octombrie 2015, 10:18 PM | Video

  0

  Potrivit BuzzFeed, toată viața am trăit în minciună în ceea ce privește harta Pământului. Proiecția Mercator ne induce în eroare pe toți, pentru că aceasta întinde sfera pe 2D. Astfel, harta pe care o știm cu toții nu reflectă deloc realitatea.

  O sferă nu poate fi reprezentată într-un plan drept fără a fi distorsionată într-un fel sau altul, astfel că toate proiecţiile sunt într-o oarecare măsură inexacte. Unele proiecţii reprezintă cu acurateţe dimensiunile ţărilor, dar distorsionează distanţele. Alte proiecţii reproduc cu acurateţe formele ţărilor, dar distorsionează suprafaţa pe care acestea se întind.

  Totuți… am crede că America de Nord e o „piticanie” lângă Rusia, dar țara lui Putin e doar de 2,1 ori mai mare decât Statele Unite. Canada e ilustrată mult prea mare pe harta pe care o știm, iar Madagascar – în realitate – este dublu față de Marea Britanie, chiar dacă ni se ilustrează la aproximativ aceeași mărime.

  În schimb Africa… nici nu ne dăm seama, dar pe suprafaţa acestui continent ar încăpea, simultan, SUA, China, India şi o bună parte a Europei!

  În proiecţia Mercator, Africa pare a fi la fel de mare precum Groenlanda, deşi este de fapt de 14 ori mai mare decât aceasta.

  mercator-projection-mic

  În proiecţia Lambert, ce reprezintă cu acurateţe dimensiunile întinderilor de uscat, diferenţa dintre Africa şi Groenlanda este vizibilă:

  lambert-cylindrical-equal-area-projection-mic (1)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.