Francisc Demeter, om de afaceri, director general Elecon Plus: Ce este legea?
Un răspuns foarte interesant este următorul:
Legea este o barieră, cățeii trec pe sub ea, leii sar peste ea, iar fraierii se opresc în fata ei și rămân acolo.
La noi în țară nimeni nu vrea să fie fraier.
Cățeii sunt mulți și visează să ajungă lei.
Leii sunt puțini și se simt foarte tari, de câte ori pot își etalează puterea și prin această etalare o mențin.
Sunt domenii în care au nevoie de ajutor. Unui vânător puternic nu îi convine să se expună și în aceste domenii fac pact, trimit în zonele gri cățeii, ei testează, rezolvă, mușamalizează unele probleme.
Deasupra și sub barieră se întâmplă fenomene stranii care nu țin de geometria euclidiană. Spațiul se curbează și impozitele se scurg altfel. În jos nu se plătește nimic, totul este la negru, parcă impozitele dispar ca într-o gaură neagră, iar deasupra este o zonă strălucitoare excesivă, totul este special, pensii, salarii, bonusuri, plăți etc.
Rămâne zona centrală din fața barierei. Aici se adună cei care nu fac parte din extremele amintite, dar și aici se mai face o diferență.
Unii sunt norocoși, sau inspirați, care sunt conectați la aparatul de suport viață a guvernului, mereu nevoiaș pentru voturile lor, și cei din domeniul privat care sunt nevoiți să supraviețuiască în aceasta junglă neocapitalistă.
Cei din ultima categorie sunt mereu loviți de orice, fiindcă sunt expuși prin vizibilitate și neapărați de nimeni.
Când economia merge, toți se revoltă pe ei că fac profituri, iar când nu merge nu au nici un ajutor sau suport de la nimeni.
Dar din păcate din taxele plătite de ei trăim cu toții. Mirajul că putem cheltui oricât, bani care vin din împrumuturi, și de parcă nu ar trebui returnată niciodată, se va sfârși odată. Dar se pare că nu degrabă, că acest balon al îndatorării nu este umflat suficient încă.
Această criză a dat marea oportunitate de a se mai umfla o rundă. Toate ajutoarele promise sau date se dau pe seama și din banii de taxe și impozite viitoare.
Mă uit la știri și văd că acest joc, această schemă este mondială.
Cum a zis Shakespeare: „Lumea-ntreagă e o scenă și toți oamenii-s actorii”.
Dar cine scrie scenariul – este întrebarea și dacă se cunoaște oare și finalul.
Finalul va fi fericit. Rămâne de văzut pentru cine, că se pare că nu pentru toți.
Francisc Demeter
Om de afaceri, director general Elecon Plus
Comentariile portalului
Daca nu sunt artificii, cum explici fenomenul? Am copii la școală , ambii la școală la care sunt arondați si anume Gen 4. Au colegi in clasa de peste tot, de (...)
Nu știu. Lumineaza-ne. Care sunt artificiile și eventualele ilegalități pe care le insinuează celălalt deștept ?
@iman, habar n-ai ce vb. Stai in banca. Zice bine cel de mai sus. Cate clase trebuie sa aiba o scoala? Cum se calculeaza? Anator ce esti.