joi, 3 octombrie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day: Papa Didi nu s-a prins la timp și a fost dat afară ca pisica în ploaie

    de E. Nola | 27 aprilie 2017, 8:26 AM | Opinii

    29

    Nu va fi vorba aici de persoana și realizările lui Florin Didilescu, Papa Didi al elevilor-actori de la Teatrul Amifran, director de peste 15 ani al Bibliotecii Județene din subordinea Consiliului Județean Arad.

    Despre profesorul de franceză Didilescu pot vorbi foștii săi elevi, așa cum pot vorbi generațiile de elevi-actori pe care i-a îndrumat spre jocul numit teatru în cadrul inventat de el și care a mai dus cât de cât vestea Aradului și peste hotare.

    Despre directorul de bibliotecă pot vorbi colegii și cei care folosesc biblioteca, oricum din ce în ce mai puțini, iar despre omul Didilescu, familia, prietenii, cei care l-au cunoscut de aproape.

    Eu voi vorbi doar despre modul bădăran și lipsit de eleganță, asta ca să nu mai vorbim de regulile elementare dintr-o societate care se consideră deschisă și democratică, în care a fost dat afară din scaunul de director al Bibliotecii Județene cu un an înaintea terminării mandatului său.

    Desigur, se știe, autoritatea tutelară – în cazul nostru Consiliul Județean – face evaluări periodice ale activității directorilor săi, ultima evaluare a directorului Didilescu – s-a întâmplat în lunea de la începutul acestei săptămâni -, terminându-se cu un rezultat dezastruos pentru experimentatul director.

    Domnul profesor a obținut un nesatisfăcător puternic, calificativ care l-a trimis definitiv și direct în pensia de care oricum se bucura de o vreme.

    asociatia-640x480

    Nimic deosebit, nu-i așa, chiar dacă se întâmplă mai rar ca un director – manager, cum se spune mai nou – să fie găsit nesatisfacător după 15 ani de activitate excepțională, dar cel putin satisfăcătoare în fruntea unei instituții.

    Spunem asta pentru că evaluările anterioare, cel putin cinci, au stabilit negru pe alb această realitate.

    Spunem asta și pentru că trăim și scriem în județul Arad al unei țări numite România.

    În această țară dacă îl întrebi pe oricare de examene, teste, evaluări și concursuri, îți va râde în nas, iar dacă întrebi de motivul veseliei sale, îți va spune: “ Hai, Domle, nu cred că poți fi atât de naiv, ce, nu știi că astea sunt pentru ochii lumii? Cine trebuie să treacă, să promoveze, să primească funcția, va trece, cine nu, nu. Totu-i cusut cu ață albă, nu contează competența, cu atât mai putin caracterul, important e să ai spatele tare, să vii de acasă, să ai, cum se spunea pe vremuri, pile, cunoștințe și relații. Iar acum, în noua ordine națională capitalistă până la plăsele, important e să fii membru în partidul aflat la putere, să servești gașca de partid, să-ți deschizi gura și să închizi ochii când trebuie sau când ți se poruncește. Asta e cheia succesului în viață pe aici, Domnule!”

    Pornind de la această elementară înțelepciune, aflată în posesia și celui mai puțin școlit și inteligent concetățean, insistăm asupra modului de-a dreptul vulgar în care a fost dat afară directorul Bibliotecii Județene.

    Cei mai mulți dintre cei bine informați vor spune: „Hai, lasă, Didilescu știa exact în ce se bagă, nu a fost nici el pur și dur, în fond a obținut funcția tot pe linie de partid, a fost director 15 ani, a profitat destul, e cazul să predea scaunul, să vină cei tineri, cei energici, cei care mușcă mai tare că nu le e frică să le pice proteza.”

    Nimic de zis, Florin Didilescu a fost apropiat de la început de cercul liderului PD de atunci, Gheorghe Seculici, iar după ce a devenit director a rămas un soldat loial, trecând nu de puține ori și peste propria conștiință și competență, rămânând în tăcere sau doar șușotind atunci când trebuia spus NU cu voce tare sau închizând ochii atunci când trebuia arătată aberația care tocmai se întâmpla.

    amifran

    Poate cel mai flagrant compromis făcut de fostul director a fost girarea –  în calitate de președinte al Asociației pentru Capitala Culturală Europeană a Aradului -, imposturii reprezentate de Andrei Ando, directorul executiv al acestei asociații de sifonat fonduri, cel care acum este director la Consiliul Județean și cel care a fost instrumental în debarcarea celui care i-a asigurat din spate aerul de onorabilitate cât de cât în întreprinderea fără șansă de a face bici din rahatul numit Șuhaida astfel încât să nici nu te murdărești pe mână și să rămâi și cu biștarii în buzunare.

    Nu este exclus ca insuccesul fulminant al echipei de impostori colorați în portocaliu-galben în această întreprindere a contribuit decisiv la renunțarea la Florin Didilescu, în fond trebuia găsit un țap ispășitor, iar acesta nu putea fi nici Ando, nici Falcă și cu atât mai putin Claudia Boghicevici, cea care s-a gândit să mute Biblioteca Județeană în tramvaie.

    Da, Florin Didilescu a greșit, nu și-a calculat corect șansele, nu a sesizat schimbarea de forțe din PDL-ul devenit PNL, nu a crezut până în ultima clipă că gașca cea tânără din jurul lui Ghiță Falcă nu mai dă doi bani pe el, iar Seculici, marginalizat sau, pur și simplu,  scârbit de avalanșa de țopârlănie din partid, nu-l mai poate proteja, nu a înțeles că pentru aceștia rafinamentul, cultura, manierele elegante nu reprezintă nimic, analfabeți culturali și profund amorali, vor scăpa de el la prima ocazie și vor pune în locul lui unul de al lor, la fel de lipsit de dimensiuni dar înfometat de carne proaspătă ca cei mai duri și puri dintre ei.

    În finalul acestei sordide dar obișnuite de pe acum povești, două observații pe care le consider aproape tragice prin consecințele care decurg din ele.

    Prima se referă la arbitrariul voluntarist  care decide funcțiile de conducere din spațiul public al țărișoarei și județașului nostru: până când numirile nu vor fi făcute pe competență și atitudine morală, ci pe criterii politice de tip mafiot, putem construi și fura mii de kilometri de autostradă, vom fi în Europa doar pe hârtie, nu și în realitate.

    A doua este aproape o consecință a celei dintâi: din acest sistem al numirilor în gașcă decurge degradarea accelerată a vieții publice, a calității managementului public, a triumfului imposturii agresive, în ultima instanță aerul irespirabil al vieții instituționale.

    Didilescu-8

    Pentru că, să ne înțelegem, e posibil ca Domnul Didilescu să fi făcut compromisuri și calcule, însă, spre deosebire de cei care l-au schimbat acum, lipsiți de orice determinare culturală, Domnia Sa este cultura în persoană.

    Poate ultimul din Arad care a condus o instituție publică având toate atribuțiile unui om cult.

    Pentru cei care nu înțeleg la ce mă refer: are bibliotecă și acasă, nu doar la serviciu, citește cărți, nu Facebookul sau doar extrasul de cont, ascultă muzică, nu zgomote în căști sau difuzoare, știe să pună în scenă un joc teatral, are conversație și umor, nu doar texte și umori, iar peste toate are maniere, gusturi și rafinamente de care cei care au scăpat acum de el nici n-au auzit sau dacă au auzit i-a apucat pe loc râsul…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. … „trecând nu de puține ori și peste propria conștiință și competență, rămânând în tăcere sau doar șușotind atunci când trebuia spus NU cu voce tare sau închizând ochii atunci când trebuia arătată aberația care tocmai se întâmpla”

      Confirm cu toata taria -si din interiorul unei astfel de situatii- un asa fel de comportament!!!
      Dar, vorba unor conationali,…Dumnezeu nu culca-te!

      0 voturi
      +1
      -1
      • N-ați înțeles! Comisia nu avea cum să fie obiectivă.
        A fost o comisie de partid, prezidată de vicepreședintele CJ. Același CJ care l-a pus acolo acum 15 ani și l-a rugat acum trei ani să mai accepte un mandat.
        Nu vi se pare ciudat ca după cincispe ani de subiectivism au devenit dintr- odată obiectivi?
        Logic, există trei variante doar, dar nicuna nu în favoarea comisiei CJ: au greșit atunci, au greșit acum sau au greșit de fiecare dată.

        +5 voturi
        +1
        -1
      • Sunteți pe lângă subiect.
        Așa cum am spus, nu discut aici persoana si performanțele lui Didilescu, ci modul jegos în care a fost îndepărtat de aceeași care l-au pus acolo.
        Din acest punct de vedere, întâmplarea doar exemplifică modul în care funcționează lucrurile în spatiul public, faptul că nu competența profesionala si morală este determinantă în alegerea liderilor instituțiilor publice.
        Având acest exemplu, speranța că cel care îl va urma va fi un competent profesional si moral este o deșartă iluzie și poate deveni realitate doar din întâmplare.

        +4 voturi
        +1
        -1
      • Încercați să vedeti lucrurile în perspectivă: avea cinczeci când a devenit director.
        De bibliotecă, nu de șantier.
        În meseriile intelectuale, daca omul e verde, vârsta nu este un impediment, dimpotrivă.
        Faptul că a fost acum dat afară – băieții și mai ales fetele n-au mai avut răbdare un an să-și termine mandatul, așa cum e normal în astfel de locuri, mai ales că a fost rugat, rețineti rugat, să nu plece acum trei ani – n-are nicio legatură nici cu vârsta, nici cu performanța.
        Și tocmai asta este scandalul!
        Înțelegeți?

        +3 voturi
        +1
        -1
      • Cred că trecerea probei psihice nu depinde de vârstă.
        Confundați anumite afecțiuni de bătrânețe cu incapacitatea psihică ce poate apărea la orice vârstă sau nu ați auzit până acum de nou-născuți handicapați psihic?
        Am impresia ca sunteți sau vă considerati tânăr sau tânără, nu uitati însă că este o stare care trece iar respectul pentru vârstă – nu întâmplator – este trășătura civilizațiilor și culturilor de mare valoare.
        Ce ziceți de Elton John sau Leonard Cohen care adunau la concertele lor – aveau cam la optzeci de ani – stadioane întregi.
        Am vorbit la trecut pentru ca John este tocmai bolnav, iar Cohen a murit nu de mult, însă ultimul său albun este o capodoperă.https://youtu.be/v0nmHymgM7Y

        +4 voturi
        +1
        -1
      • Pe asta cu Hagi Tudose nu o prea pricep, ce să fac, mă cam depășește comparația, ideea cu managerul tânar e frumoasă, însă tocmai asta am încercat să arăt în articol: modul cum au procedat scăpând de Didilescu – neavând rabdare să astepte înca câteva luni până când i se termina mandatul -ne arată foarte clar că cei care au în mână pâinea și cuțitul la CJA nu vizează competența, ci introducerea unuia mult mai folositor (și da, mult mai țânăr) din gașcă.
        Chiar așa de greu este să pricepeți?

        +4 voturi
        +1
        -1
    2. Pentru Lari și Maria: Mai citiți odata primele rânduri.
      Trăsăturile de caracter si personalitate nu le-am discutat iar cultura unui om există si dacă personalitatea sa nu este dintre cele mai simpatice.
      Și nu întâmplător, ci tocmai pentru că am insistat pe caz, pe procedură, nu pe om.
      De fapt, cel mai grav e că dacă au fost în stare să facă așa cu unul care a fost de al lor, oare de ce sunt în stare cu unul care nu este?
      Aici este drama si scandalul!

      +3 voturi
      +1
      -1
    3. „Experimentatul director” în ce? În 15 ani de directorat nu a fost în stare sa modernizeze Biblioteca nici ca și clădire și nici ca și fond de carte.Sunt un cititor care merg destul de des la biblioteca ca sa împrumut carti. Nu este admisibil sa primesti carti rupte,murdare,deteriorate pe care sinceri nu îți vine sa le iei acasă.

      0 voturi
      +1
      -1
      • Cum am mai spus, nu discut aici persoana si performanța.
        Pe de alta parte observația DUmneavoastră, îmi susține argumentația: pus politic, a fost tinut acolo 15 ani, politic, desigur, nimeni dintre cei care l-au pus neavând treabă cu lipsa de performață timp de aproape 16 ani, l-au ținut acolo pânâ a făcut experiență cât nimeni altcineva, iar acum l-au schimbat pentru ce?
        Vorbim peste un an, să vedem ce măsuri de modernizare va lua noul manager care va fi pus tot politic, nu pe criterii de profesionalitate.

        0 voturi
        +1
        -1
    4. Didilescu își umilea angajații, ii amenința zilnic ca ii dă afară. Le dadea sarcini să facă mai multe lucruri în același timp tocmai pentru ca ei sa nu poată sa le facă. Multi și-au dat demisia ,  că nu au mai putut suporta. Când plecau ii punea să dea o declarație ca pleacă din cauze personale. JOS MASCA directore !

      0 voturi
      +1
      -1
    5. Asa cum am comentat și la știre, idioții sunt solidari. Uite că-ți au sărit unii în sprijinul altora. Draga Enola, îți admir răbdarea cu care le răspunzi, dar nu înțeleg rostul răspunsului. Ei nu înțeleg articolul. Cum vrei sa înțeleagă răspunsul tău?

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Rostul răspunsului este simplu: când cineva îti spune ceva, îi răspunzi, indiferent de nivelul intelectual al respectivului, indiferent că pricepe sau nu.
        Asta nu mai este treaba ta, dar răpunsul, da.
        Și asta este și etica jurnalismului online: dacă ți-o asumi, nu mai ai dreptul să selectezi cei care intră în dialog cu tine după cultură sau IQ.
        Este ca la școală: profesorul are treabă multă cu elevii slabi, nu cu cei buni, aceia se descurcă si fără el.

        0 voturi
        +1
        -1
    6. Voi care plângeți după Didilescu trebuia sa va înscrieți la biblioteca sa aibă și el cu ce sa se laude , ca are public și sa își justifice bugetul enorm pe care l-a avut.  El a făcut  acțiuni de 2 lei cu 2 copii și cu 4 actori.  Nu asa se face cultura.
      Cati bani a sifonat asta din banii publici nu a furat nici Ghiță.A avut un buget enorm pe care l-a folosit după bunul lui plac fără sa respecte legea. Trebuie sa se sesizeze organele statului .

      +1 voturi
      +1
      -1
    7. Eu cred ca evaluarea a fost corecta.Nu trebuie sa ne gandim intodeauna la partea politica.Ca si utilizator al bibliotecii de foarte mult timp, nici eu nu am vazut nici o imbunatatire pe perioada mandatului d-ului Didilescu.Personal, am facut o solicitare d-ului director , la care astept inca raspuns( din mai 2016).Era cazul unei schimbari….

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.