miercuri, 21 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule: Unde sunt oare lampadarele de la Moise Nicoară sau despre stadionul în care iarba crește în funcție de mărimea comisionului

  de E. Nola | 30 septembrie 2019, 8:40 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  2

  Mi-am permis, cu tot respectul pentru adevărații credincioși, să deschid articolul de azi cu o poantă care circulă mai nou pe FB: care este soluția Patriarhului Daniel pentru încălzirea globală?

  Da, ați ghicit: banii gheață!

  Și dacă funcționează la cele mai înalte nivele, de ce să nu se încerce la toate?

  Are vreo importanță dacă bizonul majoritar poate fi amețit cu tot felul de texte de doi la leu?

  Acum în era prostiei și incompetenței țâfnoase, ce mai contează dacă sunt câțiva care se prind de schemă și mai spun sau scriu și adevărul?

  Nicio problemă!

  71031086 2566888076704716 8632830187026776064 n1060

  Vocea lor se pierde în marea de inepții care inundă spațiul public, curgând veselă și obraznică de pe toate ecranele de care omul zilelor noastre nu se desprinde nici la budă.

  Îmi vine în minte o altă poantă: Armstrong a făcut cinci fotografii pe Lună, o demoazelă de azi face o sută de selfiuri stând pe WC.

  Rezultatul: imaginea ia locul realității, făcătura uzurpă locul adevărului.

  Pari cuvinte mari, dar nu sunt: încet-încet nu ne mai dăm seama că trăim într-o lume a falsului, populat de pseudo-valori, de făcături care nu mai au a face cu nevoile reale și fundamentale ale omului.

  Suntem „administrați” de personalități făcute la comandă și interes, iar aceștia ne livrează exact ce cred ei că ne ajunge: iluzia.

  Ilustrez – având în vedere că la Arad nu se întâmplă de fapt nimic – situația cu câteva astfel de „făcături” locale și minunatele lor „realizări”.

  71827472 2566888590037998 6242739770804404224 n1060

  Desigur, totul este rezultatul unei imposturi de peste 20 de ani călare pe noile mijloace de propaganda și control digital.

  În timp ce centrul istoric al Aradului se huluie la modul concret, ai noștri ieșiți de sub pelerina strâmtă a lui Falcă ne livrează selfiuri despre oameni faini (Bîlcea) și femei puternice (Cionca, Geani, plus soția) în regia unuia care se crede director de comunicare și strategii(Ando).

  Lista poate continua, dar n-are rost, mai bine să-l vedem pe omul real, în persoana Domnului Michael Iovin, arhitect arădean din Seattle, USA, cel care de patru-cinci ani este prezent plenar în viața publică virtuală a orașului, punctând clar de fiecare dată atunci când dă de făcături, minciuni sau hoție pur și simplu.

  Iată, de exemplu, una din „făcăturile” cu care se laudă cei de care am pomenit mai sus: reabilitarea Colegiului Moise Nicoară.

  Întâmplarea face ca Domnul Iovin să fie absolvent al acestui liceu, realitate necaracteristică pentru cei pomeniți mai sus. Și ca fost absolvent al liceului și arhitect care a muncit decenii și în noua sa patrie, Domnul Iovin ne dezvăluie un lucru dramatic de care poate în prima instanță noi nu aveam cum să ne dăm seama: „reabilitarea” clădirii este o glumă proastă, un kitch care nu respectă spiritul arhitectului care l-a proiectat, nemaivorbind de faptul că s-au cam volatilizat și niște lampadare din hol, importante și valoroase pentru imaginea dorită inițial. Erau opt, decorând casa scărilor, simbolizând cei opt ani de școală gimnazială și liceală.

  71119459 2589023054544172 4924913928875540480 n1060

  Și ca să fie totuși ceva în locul lor, au fost montate opt globuri ca la holul din bloc, de cinci lei bucata, cum formulează Domnul Iovin.

  Al doilea exemplu este de pe acum eternul și fascinantul stadion UTA care nu se mai termină.

  În loc să își asume responsabilitatea pentru această mizerie, Domnul Falcă vine cu o întârziere de 20 de minute la conferința de presă pe care tot el o organizează – deh, vine de la Brucsels mai nou, trebuie să-l înțelegem – pentru a anunța că el și cu Cionca – dacă tot e Domnul președinte pe afiș lângă Johannis – vor da jos guvernul.

  Nimic despre stadion, nimic despre banii cheltuiți aiurea, nimic despre greșelile de proiectare – stadionul de fapt este o imitație palidă al unuia din Anglia dat în folosință acum 25 de ani -, dimpotrivă, celălalt mancurt – pentru cei mai puțini informați, mancurții sunt sclavi fără trecut și viitor, având doar o singura rațiune: servirea stăpânului – al omului nostru de la Brucsels este leșinat de nocturnă, iar Domnul Bibarț, mai neglijat așa, încearcă și el cum poate să mai adune din cioburile oalelor de minciună sparte.

  71555549 2566582560068601 1414105032881602560 n1060

  Între timp stadionul se degradează deja înainte să fi fost dat în folosință.

  Așa cum ne arată și aici Domnul Iovin: copertina de tablă ruginește, îmbinările se cască și se preling, iar dacă agonia se lungește, ne vom trezi cu un monument al lucrului prost făcut, nu primul, dar oricum semnificativ, având în vedere ce înseamnă pentru arădeanul de viță veche UTA și stadionul baronului. Vom primi astfel un nou răspuns la întrebarea ancestrală: de ce nu se poate, Domnule, să facem și noi o treabă ca lumea?

  De asta!

  Pentru că după trei decenii de la căderea lui Ceaușescu am rămas în continuare țara șmecherilor și al descurcăreților, țara lui Cum Se Poate, NU Cum Trebuie, țara în care habarniști hrăpăreți și fără scrupule sunt aleși în funcții de unde dirijează hoția generalizată astfel încât profitul cel mare să ajungă la ei.

  stadion arad neumann uta 3 1060

  Fac asta prin toate mijloacele posibile, prin minciună și obrăznicie cât încape, folosindu-se de toți cei care urmăresc doar interesul propriu, iar pentru asta se folosesc de firme de casă, întreprinderi care exploatează doar nepriceperea și falimentul moral, realizând drumuri care nu se mai termină sau se surpă imediat după inaugurare, poduri care te duc de niciunde spre nicăieri, stadioane în care iarba crește doar în funcție de mărimea comisionului.

  Iar noi îi alegem din nou.

  Iar cei care nu-i aleg pleacă din țară…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.