luni, 4 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule: Ipocrizia crizei și vocile care vor adevărul (Cu dedicație la sfârșit!)

  de E. Nola | 20 aprilie 2020, 10:17 AM | Încetinitorul de particule

  4

  Despre săptămâna trecută din Arad terminăm repede.

  Nimic deosebit, Andrei Ando e în spital, să sperăm că spre binele lui, Iustin Cionca se exteriorizează de aceea mai rar, mai ales prin poze atunci când o face.

  Bibarț e ocupat în continuare cu gropile din Arad, de Bulbuc nu mai știm nimic, iar Levente Bognár e în retragere.

  Rămâne Sergiu Bîlcea să țină frontul.

  Și o face cu vârf și îndesat, anunțând darea în folosință a spitalului de campanie și aducând cu mâinile sale testele de care avem nevoie. Nu, nu e vorba de teste de inteligență!

  Acuma e drept că spitalul înseamnă ceva linoleum și niște paturi de campanie, dar să nu fim scârțari, important e că lucrurile se întâmplă, iar coronavirusul bate în retragere. Bine, în ofensivă nu mai are cum să fie, gata, s-au terminat poveștile, a venit primăvara, ce să facă o gripă în astfel de condiții: se retrage.

  93390675 2830553723694404 6789602086699925504 o1060

  Noi, ce să facem, ne bucurăm cum și cât putem, abia așteptăm ca omul nostru de la Bruxelles, doctor în comunicare, să revină din izolare și să ne spună prin cuvintele lui ce înțelege el prin identitate digitală. Nu de alta, dar până acum a stat mai mult ascuns, mă rog îl înțelegem, nu se riscă, în fond nu e vorba de orișicine, avem totuși o curiozitate să aflăm de unde a mai scos-o și pe asta, aberația asta cu identitatea digitală.

  Nu de alta, dar ținem la imaginea sa, în fond reprezintă Aradul peste mări și țări și chiar dincolo de Carpați, ne doare când nu se prinde că cel care îi scrie textele habar nu are despre ce vorbește.

  E vorba de textele sale de pe blogul Adevărul cu care ne încântă mai nou săptămânal. (Doar pentru cel care îi scrie textele: identitatea digitală nu este identică cu cartea de identitate electronică, mai simplu spus: identitatea digitală nu se referă la cartea de identitate. Asta este: sunt noțiuni diferite).

  Dar să trecem, timpul ne presează, Învierea s-a produs în condiții normale, fără scandal prea mare, chiar dacă Ministerul de Interne, Patriarhia și Președenția au avut câteva momente mai tensionate împreună. Și chiar separat, mă gândesc.

  De altfel, am eu impresia că greul a trecut, ne-am obișnuit și cu asta, urmează o perioadă de dezmeticire, după care o luăm de la capăt.

  Ar fi câteva chestiuni de elucidat pe aici, dar este vreme, probabil vor urma.

  De exemplu: totuși de ce am avut nevoie de acest circ?

  93480898 3057083874404752 6047095089824530432 n1060

  De pe acum este evident că virusul are o singură necunoscută: că nu a fost cunoscut. În rest se comportă ca orice virus de gripă. Începe cu febră și cu tuse, iar dacă n-ai noroc ajunge la plămâni. Iar dacă ești și bătrân și bolnav, s-ar putea să-ți deschidă ușa către lumea aia despre care toți vorbesc în termeni elogioși până când, cu vârsta, se apropie mai tare de ea.

  Mortalitatea nu trece de 1 la mie, optzeci din o sută de oameni trec prin ea fără să-și dea seama, la pălincă tare, usturoi și ceapă nu rezistă, totuși care e problema?

  De virus vorbesc. Am eu așa o bănuială, n-o slobozesc deocamdată să nu-mi sară în cap comentatorii care numai asta urmăresc: s-o dau în bară și să mă treacă și pe mine în rândul guralivilor care se cred deștepți dar sunt proști de dau în gropi. Mai ales noaptea.

  Cu amenințarea asta care plutește necontenit deasupra capului celui care își exprima opiniile regulat și cu afișarea identității – nu digitale, ci reale – închei cu evenimentul săptămânii trecute.

  N-am ce face, s-a întâmplat aici, tocmai aici unde citiți aceste rânduri.

  Adică pe Special Arad.

  32604012 2d5c50ab1289d902e556e514ccb83133 wm1060

  E vorba de cei 24 de arădeni care, fiecare așa cum a gândit și a crezut el, a acceptat invitația redacției de a-și exprima gândurile și sentimentele acum, în vremuri de coronavirus.

  Îi puteți vedea și citi, vă puteți face o părere, chiar vă puteți da cu părerea.

  Părerea mea, după citirea acestor texte scrise de cei 24, este că nu e totul pierdut.

  Pe lângă ipocrizia, demagogia și fariseismul multora din viața publică – și despre care scriem pe aici fără încetare – sunt încă foarte mulți în această societate, chiar și aici, printre noi, la Arad, care nu și-au pierdut bunul simț, onestitatea și dorința de a face bine.

  Că sunt scriitori sau poeți, oameni de afaceri sau efectiv truditori pentru binele lor și cel public, contează mai puțin. Ceea ce contează este că nu se ascund după lozinci și formule, au idei și sentimente pe care doresc să le exprime dacă găsesc pe cineva care este dispus să îi asculte.

  Fără să mai lungesc vorba prea mult, pentru cele 24 de voci din Special Arad și cei care vor mai urma dedic bucata muzicală cu care închei și care ne arată exact care este diferența dintre ceea ce apare și ceea ce este, dintre vocea adevărată și cea falsă:

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cu tot respectul domnule redactor, dar cred că vă „relaxați” puțin cam devreme când afirmaâi că virusul bate în retragere și că este vorba de o simplă gripă (este exact greșeala pe care au făcut-o autoritațile sanitare europene la începutul anului când au întârziat luarea unor măsuri crezând că e vorba de „o gripă”). Să dea Domnul să aveți dreptate! (ar mai fi de precizat că mortalitatea celor contaminați în Arad este de cca.10%). Situația ar putea fi sumbră dacă nu ne învățăm lecțiile. Există aproape unanimitate în rândul specialiștilor care ne avertizează încă de pe acum că va exista aprope sigur și „al doilea val” al virusului în toamnă. Nu ar trebui „descurajați” cei care iau acum măsuri de combatere a virusului, chiar dacă o fac din rațiuni pur electorale; vorba Dvs: să nu fim scârțari. Astfel, în toamnă spitalele arădene ar putea întâmpina cel „de-al doilea val” mai pregătite și dotate cu aparatura și echipamentele necesare.

   +4 voturi
   +1
   -1
    • Nu sunt în măsură să vă răspund la aceasta întrebare; nu am nici cultura și nici experiența Dvs de viață. De fapt aș putea spune că; exceptând rezervele pe care le-am exprimat în comentariu, sunt chiar în asentimentul Dvs. Sunt chestiuni de bun simț pe care le abordați în articol.

     +1 voturi
     +1
     -1
   • Este o „Gripă”, o infecție cauzată de un virus ce dă simptomele cunoscute ale unei „gripe”. Problema este ca timp 14 zile poti fi fără simptome și ești contagios. În 14 zile se poate contamina tot Aradul de la un pacient „0”.
    .
    Islanda are o populație aproape de cea a județului Arad. Ei au testat pe toată lumea și astfel au știut cu siguranță pe cine să izoleze și pe cine nu. Într-o astfel de decizie vezi că există materie cenușie. Decizia are o logică.
    .
    Ce logică are izolarea totală? Pușcărie la domiciliu!!! Bun, nu intri în contact cu purtători. Am înțeles! Dar la ridicarea situației de urgență, este suficient ca unul „virgin” să intre în contact cu un purtător imun și bang, se declanșează din nou o criză. Nu-i mai bine să-i sechestrezi pe cei ce sunt în zona critică (au o vârstă înaintată și o fișă medicală de nu o poți cuprinde cu o mână, obezi, diabetici, .. probleme imunitare știute)… și pe restul ne lași în pace să ne imunizăm. Ceea ce înseamnă că economia nu suferă ca acum și pe deasupra … o amenințare de Val de Toamnă dispare? Poți de asemenea să ceri să se mențină o distanțare socială și o igienă exemplară. Și nu mai ai nevoie de vaccin decât pentru cei din grupa de risc iminent, care pot face forme acute ce pot duce la deces.
    .
    Mă izolezi forțat. Dau faliment și ajung în stradă. Ce-ai făcut? Mi-ai distrus viața și … crezi că o să vină statul român să mă salveze??? Vezi să nu … mai ales guvernul ăsta de INCAPABILI și de hahalere, pupincuriștii lui cocoșatul de la Sibiu. Ei vor „căuta soluții”, care vor fi de fapt niște chestii birocratice gigantice, care te vor forța să te învârți după propiați coadă. Așa știu ei să ajute … să fie cât mai ieftin. Dar când este vorba de proiectele LOR atunci toate trebuie să fie FOARTE SCUMPE să-și poată trage șpăgile.

    +1 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  7 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.