sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Enola Day: Falcă minte! Noa, și ce-i cu asta?

  de Lajos Notaros | 20 iulie 2017, 9:33 AM | Opinii

  4

  În conferința de presă facebookizată a primarului, de marți, au fost abordate mai multe cestiuni.

  Câteva propuse de el însuși, altele la care s-a ajuns prin ricoșeu ca urmare a întrebărilor jurnaliștilor care nu se vedeau în cadru.

  Normal, la o conferință de presă din Arad de o vreme jurnaliștii nu mai au nicio importanță!

  Întrebările lor nici nu se prea auzeau, le puteam deduce din răspunsurile inteligente ale edilului-șef, oricum prea multe n-au fost, majoritatea celor prezenți, nu putem știi câți au fost, fiind convinși că evenimentul nu este al lor, ci al primarului.

  Acesta, tras la patru ace, cu nelipsita cămașa slim care să-i scoată în evidență masculinitatea – o cămașă lejeră ar fi fost mult mai practică să lucrezi, chiar și într-un birou care are aer conditionat, pe căldurile astea –, a început cu zâmbetul său binecunoscut să ne înștiințeze despre o întâlnire anterioară cu o delegație universitară din New Jersey. E adevărat, oamenii au venit la Universitatea Vasile Goldiș, dar asta nu l-a oprit pe primarul nostru să discute cu ei si despre o posibilă colaborare administrativă dintre cele două orașe, chiar dacă – iar aici a zâmbit și mai galeș! -, distanța, nu-i așa, este cam mare.

  După ce a amintit că Aradul este partenerul cel mai important al Timișoarei, capitala culturală a Europei în 2021, am fost anunțați triumfal că: „Aradul intră într-o noua etapă de festival!” 

  Am aflat după acest anunț de televiziune de doi lei ceea ce știam de o vreme și anume că în acest week-end în Arad, pentru prima oară în istoria sa, se vor desfășura în paralel două festivaluri: cel numit foarte original și inteligent „straarad”, organizat de Primărie și mult mai banalul „Festivara”, organizat de un întreprinzător particular.

  De fapt, asta n-am aflat de la primar, știam noi, chiar așteptam să vedem ce zice Gheorghe Falcă despre această măreață coincidență.

  N-a zis nimic, de fapt în concepția Domniei sale, suntem convinși, va fi doar un singur festival în Arad în acest sfârșit de săptămână, cel organizat de Primărie.

  Desigur, dacă am fi chițibușari, am putea încadra această tăcere în superba categorie a minciunilor prin omisiune, ceea ce ni se pare însă mult mai grav este atitudinea care se degajează de aici cu privire la inițiativa privată.

  Din partea unui primar liberal, din câte știm, dacă știm bine!

  Nu mai intrăm în viscerele puturoase ale temei care a urmat: scandalul Polaris.

  Bine, Domnul primar n-a pronunțat nici din întâmplare acest cuvânt, dimpotrivă: am aflat, ceea ce ni se repetă de când se adună grămezile de mizerie în oraș, că de vină sunt pesedeii.

  Și nu așa, putintel, ci nasol de tot: au sufletul pervertit, sunt niste monștri care, inclusiv Doamnele, se pare, nu știu ce-i aia curățenie, probabil nu fac curat nici la ei acasă, în WC, dormitor sau bucătărie.

  Bine, oarecum sunt de vină și cei de la Primărie, nu, primarul sub nicio formă, dar e o vină copilărească peste care Prefectura ar trebui să treacă.

  Și ce dacă n-au votat două treimi cum era legal? A fost o mică problemă de formulare acolo, oricum trebuie să ne obișnuim cu un primar care de acum încolo nu va avea habar despre firmele cu care lucrează.

  Da, nu vă mirați, el nu știe ce firmă evaluează la Tricoul Rosu, habar n-are cine face studiul de fezabilitate la amplasarea Monumentului Unirii, nu, Domnul Primar n-are treabă cu firme precum Pro Arhitectura sau altele de acest gen!

  N-are treabă nici cu Casa Sindicatelor!

  Acolo unde se desfășoară un joc mizerabil de ani de zile, Primăria încercând să pună mâna pe clădire  în paralel cu scoaterea afară a sindicatelor. Nu contează ce și cum, important este că Domnul Cristea, directorul Casei, în prag de pensionare, rezistă cu brio iar Primăria tocmai a pierdut o acțiune introdusă pentru evacuarea clădirii. Vezi AICI sentința!

  Ce vorbești?

  Gheorghe Falcă sustine că tocmai au câștigat procesul, este drept că mai există un hop – probabil se gândea la hotărârea 632 din 2017,  șase Iulie, în care Judecătoria Arad respinge apelul Primăriei privind sentința din Mai în care Tribunalul a hotărât lipsa de temei a evacuării clădirii Casei Sindicatelor din Pădurice.

  Altfel spus, Primăria a pierdut, primarul susține că a câștigat.

  Cam la fel procedează în orice situație în care primește o întrebare neașteptată.

  De data aceasta și-a pus-o singur – asta este treaba cu minciuna, n-ai cum să n-o scapi la un moment dat! – în legătură cu Teatrul Vechi și Casa Hirschl. De ce nu intră Primăria în posesia clădirii care adăposteste cel mai vechi teatru din România?

  Răspuns: pentru că proprietarii cer prea mult, 2,5 milioane de euro. Completare: în situația în care valoarea clădirii nu depășește o sută de mii.

  Ei, a susține că o clădire istorică, de fapt un complex de clădiri, din buricul târgului, nu valorează mai mult de o sută de mii de euro, adică exact cât o casă de țară din Grădiște, trebuie să ai obraz!

  Nemaivorbind de faptul că situația este tărăgănată de ani de zile, înainte de a apărea proprietarii Consiliul Județean se lupta cu Primăria pentru clădire, iar după ce au apărut proprietarii, aceștia au făcut o ofertă orașului cu mult sub un milion de euro.

  Adică mai putin decât prețul vilei în care stă primarul, mai puțin decât un studiu de fezabilitate cu privire la valorificarea terenului de la Tricoul Roșu, plus faleza.

  Însă pentru asta Primăria n-are bani!

  Are pentru strada Cometei, pentru o pasarelă care atârnă în nimic peste Mureș și pentru alte te miri ce, dar n-are pentru a achiziționa și renova clădirea primului teatru din România.

  Urmărind cele cincizeci de minute ale conferinței de Marți a primarului, la un moment dat mi-am pus în cap să număr minciunile cu care operează, pe urmă mi-am dat seama că e mult mai ușor să înregistrez adevărurile pe care le pronunță.

  Probabil, ăsta este motivul pentru care se modifică organigrama Primăriei, cea mai importantă noutate fiind înființarea unui corp de control care, pe lângă audit, să stea la dispozitia sa, mai precis să apere primarul de functionarii publici care nu fac ce și cum trebuie.

  Da, ați auzit bine, dincolo de cuvintele pompoase, Gheorghe Falcă își formează un fel de gardă pretoriană care să-l apere de subalterni.

  Nero si Caligula se-nvârt în mormânt de ciudă!

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.