vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Despre pandemie, rock, Mecky și Omega (nu Omicron)!

    de Lajos Notaros | 9 decembrie 2021, 7:20 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    0

    Nu mi-ar fi trecut prin cap să pomenesc aici de moartea solistului formației pop-rock Omega dacă nu vedeam cât interes a dezlănțuit printre cei care citesc Specialul sau se mai avântă și pe FB, ajungând de acolo pe portal.

    Știrea despre moartea lui Kóbor János, Mecky, cum îi spuneau cei apropiați, a fost printre cele mai citite din ultimele zile, depășind câteodată și acele știri care țin de scandaluri și morți loco sau pe aici prin apropiere.

    În fond formația Omega, formată în 1962, a reprezentat ceva mai mult pentru unguri, chiar dacă în anii șaptezeci au devenit cunoscuți și prin Vest, mai ales în țările de limbă germană, Scandinavia și Polonia.

    Desigur, au fost destui, dintre cei trecuți acum de 60 de ani, și pe la noi care știau de formație, în fond era una dintre cele mai cunoscute din blocul comunist, nemaivorbind de faptul că la noi muzica ”tânără”, ca să folosim un eufemism care ascunde realitatea, era strict controlată, iar odată cu Ceaușescu a devenit un instrument de propagandă în favoarea dictatorului.

    263399615 4709303312424739 5425806895716025524 n 2

    Subsemnatul – e moment de destăinuire – a intrat în lumea pop-rockului prin această formație, al doilea lor LP, apărut în 1969, fiind poate discul muzical pe care l-a ascultat de cele mai multe ori în viață. După școală, ne vedeam, patru-cinci amici, unguri și români de-a valma, mergând la unul dintre noi care a făcut rost de disc și avea și un pick-up Supraphon și îl ascultam non-stop până seara târziu zile întregi.

    Dar nu mă băgam în amintirile mele de adolescent dacă Mecky n-ar fi murit de covid.

    Ca să înțelegem mai bine, avea 78 de ani și era într-o perfectă condiție fizică. Era căsătorit de 14 ani, având o fiică adolescentă pe care a botezat-o Lena, după unul dintre marile hit-uri ale formației. Nu era neapărat antivaccinist, nu nega existența virusului, dar nu s-a vaccinat, bazându-se, cum a spus de mai multe ori, pe sistemul său imunitar ireproșabil. La înmormântarea de anul trecut a clăparului formației, Benkő László, cel care îmi aducea mereu aminte de un clăpar de al nostru, de pe aici, Virgil Iuga, a fost singurul care nu purta mască. Asta în noiembrie anul trecut și chiar dacă colegul său nu a murit de covid, ci de un cancer cu care se lupta de o vreme bună.
    Cu alte cuvinte, Kóbor nu făcea parte dintre gălăgioșii care neagă contrar tuturor evidențelor existența pandemiei și efectul protector al vaccinului. Nu era un simplu muzician, trecut prin școli ca peștele prin apă, avea o diplomă în arhitectură, nu făcea parte din marea masă care repetă la nesfârșit prostiile pe care le împrăștie pe site-urile de socializare personaje precum Șoșoacă a noastră. Nu de alta, dar astfel de personaje există peste tot, negaționiștii evidențelor există de când e lumea și în toate țările. Nu era un personaj atât de simplu precum campionul olimpic al Ungariei la inele, cel care, la nici 50 de ani, este pe aparat de respirat după ce a fost unul dintre cei mai vocali negaționiști și antivacciniști ai Ungariei.

    263567966 6869574039734237 8464852376068714462 n

    Dar, pentru cei care știu una și bună, toate acestea contează prea puțin. Asta este, așa funcționează manipularea. Se folosește de clișee simple și conținuturi evidente la prima vedere. Nu se adresează celor culți și rafinați, celor cu judecata la ei, nu, ci la cei care strigă mai tare. Logica manipulării e astfel construită încât nici un argument nu o penetrează, dimpotrivă, orice poate fi folosit pentru a întări mesajul. Aaa, că a mai murit unul care era antivaccinist? E cusută cu ață albă: dacă a murit de covid înseamnă că a fost infestat de oamenii lui Billy Gates și ale lui Big Pharma, dar, probabil, că nu avea nicio treabă cu covidul, spun asta doar cei care vor să se vândă vaccinul.

    Nu există argumente pentru cei prinși în plasa colorată cu tâmpenii și semiadevăruri a negaționismului, cu toate acestea am fost impresionat de un exemplu dat de un medic. Nu contează de unde, oricum de pe aici, de aproape.

    Spunea așa omul: imaginează-te într-o mașină care gonește cu 130 la oră, stând în dreapta șoferului. Imaginează în continuare că faceți un accident frontal. Se poate întâmpla orice, puteți scăpa amândoi sau puteți muri amândoi sau doar unul dintre voi. Și acum imaginează-te fără centură de siguranță. După care cu centură. Cam asta este vaccinul, a conchis doctorul: centura care e lângă tine în timp ce rulați cu 130 pe oră. O poți pune sau nu. Însă nu prea există piloți de cursă care conduc fără centură. Tocmai pentru că ei își dau seama mai bine decât cei care rulează prin oraș cu 50 la oră…

    2707693 omega rockbook 1

    Revenind la Omega și la solistul mort de covid, un lucru este sigur: aniversarea de 60 de ani a formației, programată pentru la anul, nu va mai avea loc sau va fi cu totul altceva decât își dorea el, cel care a fost ultimul care a fost prezent în toți acești ani, devenind după moartea clăparului un adevărat simbol unic pentru Omega.

    Desigur, nimic nu ne garantează că Mecky rămânea în viață chiar dacă era vaccinat și avea mai mare grijă în fața virusului.
    Numai că această afirmație rămâne în suspans, nu vom putea răspunde niciodată afirmativ sau negativ.
    Avem însă o afirmație verificată, din păcate: solistul celebrei formații Omega, în perfectă stare fizică, refuzând să se vaccineze, s-a îmbolnăvit de covid și a murit după trei săptămâni de luptă cu virusul…

    Cu acest Timerobber, ca să parafrazăm discul cel mai bine vândut în occident al formației…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.