sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Despre victoria lui Viktor Orbán, pe bune…

    de Lajos Notaros | 14 aprilie 2022, 8:29 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    15

    (foto: Orbán Viktor / Facebook)

    Mai mulți cititori – totuși, nu foarte mulți – mi-au reproșat că nu am făcut o analiză pe bune, serioasă a victoriei copleșitoare la alegerile de acum o săptămână și ceva de la vecini.

    E vorba, evident, de victoria FIDESZ-ului lui Orbán Viktor, cel care astfel devine cel mai longeviv prim-ministru maghiar de după Primul Război Mondial, cumulând cu succesul de acum cinci mandate, adică 20 de ani.

    Dacă își va termina, desigur, acest al cincilea mandat. Mulți cred că tocmai această victorie îi va fi sfârșitul, era oarecum mai bine pentru el să facă o pauză, poate reușea cu atât mai mult să își revină după ce trece vremea asta tulbure marcată de un război aproape fratricid în Europa și tot ce decurge de aici, sancțiunile occidentale, respectiv recesiunea economică care va urma în mod necesar.

    În ceea ce privește rezultatul alegerilor maghiare, nu a fost o surpriză prea mare, chiar dacă mulți dintre cei cu o gândire liberală, occidentalizată, sperau într-un rezultat mult mai bun din partea opoziției unite, măcar atât să-l oprească pe Orban să realizeze din nou 2/3 în Parlament.

    konyec
    Foto: Flickr.com

    Pentru cititorii mei interesați, dar mai puțin orientați în tainele politicii din țara vecină și oarecum prietenă, doar atât: sistemul electoral maghiar, în cei 12 ani de când FIDESZ-ul domnește netulburat, a suferit transformări importante, toate gândite astfel încât să favorizeze partidul cel mai puternic, în cazul nostru partidul peste care domnește în mod absolut autocratic Viktor Orbán. Asta și impactul discursului lui Orbán – un discurs care de la început țintește oamenii mai puțin răsăriți, chiar rurali-pastorali, am putea spune, pot fi considerate realități maghiare din care izvorăște tot restul.

    Nu e ceva nou, seamănă mult cu politica PSD din anii nouăzeci și chiar și mai târziu de a-și asigura susținerea mai ales în provincie, în mediul rural și cu atât mai mult subdezvoltat din punctul de vedere al educației politice. Desigur, asta are și consecințele de rigoare, înainte de toate simplitatea mesajului. Partidele care vizează lumea needucată de la țară insistă de obicei pe liniște și pace, grija statului pentru neam și națiune. Un discurs simplist și demagogic, dar care prinde cu atât mai bine cu cât se adresează „talpei țării”, adică acelui popor care votează înainte de toate cu frica în sân și nu cu rațiunea.

    De altfel, din comparația cu PSD, FIDESZ-ul chiar iese mai bine, în fond de la început PSD se declară un partid de stânga, ostil în principiu sloganelor naționaliste, uneori chiar extremiste. Pe când FIDESZ-ul, sub conducerea lui Viktor Orbán, a evoluat de la un partid liberal – acronimul ascunde denumirea din 1989: Federația Tinerilor Democrați – la unul de dreapta cu accente naționaliste și antioccidentale. Deci oarecum în ton cu ideologia declarată a partidului.

    orban19a
    Foto: Kovács Attila / MTI / kuruc.info

    Contradicția dintre trecutul și prezentul lui Viktor Orban devine chiar dramatică dacă ne reamintim că la începutul anilor nouăzeci, tânărul pletos și bărbos a fost printre cei mai vocali lideri maghiari în ceea ce privește plecarea armatei rusești din Ungaria și condamnarea vehementă a intervenției armate din 1956. Iar acum, fără plete și barbă, dar nițel mai împlinit, este cel care, în numele păcii, joacă de fapt la două capete în problema războiului din Ucraina, asigurându-și alegătorii, care habar nu au de ce se petrece mai încolo de crâșma satului, că nu vor rămâne fără gaz și benzină.

    Toate acestea combinate cu absența în opoziție a unei atitudini clare, simple și de la sine înțeles, a unui mesaj care merge la minte dar și la inimă, explică destul de bine noua victorie a FIDESZ-ului din Ungaria. Și atunci încă nu am vorbit nimic despre presa efectiv etatizată, mai precis fideszizată. În Ungaria, televiziunea și radioul public sunt de partid, foarte asemănătoare prin comportament și mesaj cu cel cunoscut pe aici înainte de ’89, iar presa de provincie cooperativizată într-o firma care aparține de „bancherul” lui Orbán, Lőrinc Mészáros, cel care deține, prin ricoșeu, și câteva online-uri românești, inclusiv aradonul.

    Iar în final să observăm că populismul naționalist de stat este în revenire accelerată peste tot, inclusiv în occident, ajunge doar să ne gândim la faptul că Doamna Le Pen se află a doua oară în turul doi al alegerilor franceze, cu șanse reale să îl faulteze pe săltărețul Macron. Foarte mulți, mai ales cei defavorizați de evoluțiile sociale și economice din ultimele decenii, deplâng siguranța sărăcăcioasă a regimurilor totalitare, popularitatea lui Putin printre naționaliștii din estul Europei explicându-se și prin asta.

    o v4365546
    Foto: Mónos Gábor / MTI / hirado.hu

    Avem și noi din păcate niște viktorași pe aici, faptul că deocamdată rămân la 10% sau se ascund prin partidele mai mari dar nu îndeajuns de mari, nu exclude ca în viitor, mai ales prin înrăutățirea previzibilă a condițiilor materiale pentru cei nevoiași, atracția lor să crească și mai mult.

    Rămâne doar să se găsească și pe aici un lider pentru ei, fiindcă cu Simion și Șoșoacă e mai greu, chiar dacă în umbra lor se ascund personalități cu școală multă și cu prestigiu bine stabilit.

    168422
    Foto: Fortepan / nepszava.hu

    Viktor Orbán este un politician inteligent, chiar rafinat, problema cu el este doar demagogia populistă așezată pe un fundament venal prin care de fapt încearcă să construiască în Ungaria o societate oligarhică folosindu-se de populația cea mai puțin educată și de amețită de-a binelea de noile tehnici de comunicare virtuale.

    Unde, în virtual, totul e posibil dacă nu ai discernământul să deosebești adevărul de fals…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Dragă Lajos, iar o făcuși după ureche – Victor Orbán este un lider iubit al poporului său, nu o pușlama gen orbanul, dâmbovițean, Sică Mandolină. Cetățenii românii care au și cetățenie maghiară s-au dus să-l voteze pe Victor Orbán și nu erau votanți needucați. Un neadevăr pe care-l insinuezi prostește

      0 voturi
      +1
      -1
      • Pentru sambata. Jignirea autorului este gratuita, de ce? Pentru ca are dreptate? Victor din tara vecina nu este iubit. Au ajuns cu greu la acel 53% care nu este marea majoritate. Acel 53% a fost de fapt un procentaj destul de scazut avind in vedere tot aparatul de propaganda pe care l-a folosit. De exemplu, Victoras a a vut la dispozitie 30 de minute pentru a se exprima in fata poporului, opozitia 5 minute.
        De unde stii ca in Romania, cetatenii di etnie maghiara care are au dubla cetatenie romana/maghiara (atentie, cum ai scris tu poate fi intepretat ca cetatenii romani din Ungaria, nu e ste asa) au votat pro Victor? Unde sint statisticile? Stiai ca doar 11% din diaspora maghiara a votat pro Victor? Vrei sa insinuezi ca 89% di populatia diasporeri este compusa din prosti? Comentariul tau este tendentios si mai ales fals. Realitatea nu este ce crezi tu, ci ceea ce reiese din cifre. Statistica e o stiinta, nu e o parere.

        +2 voturi
        +1
        -1
      • Probabil daca nu te-ai auto numi Ghita, diminutiv neaos care provine de la Gheorghe dar care duce cu gindul la lucrator cu sapa (de unde vine si prefixul Geo, adica pamint, vezi Lazar Saineanu sau mai ales dictionarul etimologic al Limbii Romane a lui Cioranescu), ai intelege ca de fapt nu ai spus nimic. Arthur Schopenhauer spunea, intr-una din cartile sale (nu iti spun care, daca vrei descopera) ca in momentul cind faci o afirmatie jignitoare (ca de asta este vorba in comentariul tau) trebuie sa argumentezi „de ce”. De exemplu, cred ca Ghita este prost pentru ca nu stie sa se exprime in mod rational. Asta doar ca exemplu. Batrinete intre ghilimele ar trebui sa fie o metafora? In caz contrar, folosinta ghilimelelor este gresita.

        0 voturi
        +1
        -1
      • N-am văzut filmul, dar din discuțiile din jurul său, îmi dau seama că este unul tipic de propagandă.
        Până și titlul exprimă ipocrizia creatorilor la comandă. ”Am fxtut-o”, referindu-se la acțiunile opoziției la Orban. Sau o spui sau taci și nu te da curajos dacă nu ești….
        Cam asta este părerea mea, nici măcar nu are valoarea artistică apropiată filmelor celei mai mari creatoare de filme de propagandă, Leni Riefenstahl.
        Este drept, ea lucra pentru Hitler, altă dimensiune…

        --2 voturi
        +1
        -1
    2. Dragă Daniel, vajnic susținător al opoziției unite din Ungaria (fix cum se tot montează tot felul de opozții la PSD în România), dar lipsit de logică și deficitar gramatical, ca orice Rică Venturiano, îți atrag atenția că statisticile cu diasporeii nu reflectă o situație de vot – sigur că știi că diasporenii maghiari sunt persoane plecate la muncă, la fel ca românii, polonezii etc, unii de foarte mulți ani, și pe care îi doare fix undeva de ce se întâmplă în Ungaria, dacă nu sunt cointeresați ca masă de manevră. Eu m-am referit la cetățenii români care au și cetățenie maghiară – ei, ca cetățeni maghiari, l-au votat pe Viktor Orbán

      0 voturi
      +1
      -1
      • Afli cam multe pentru unul care se ascunde după Sâmbăta de dinaintea Învierii.
        Eu personal sunt ocupat tot timpul, dar asta nu mă oprește să port discuții cu cine merită, Adică cu cine gândește și acceptă că nici celălalt nu este chiar tâmpit. Încetarea discuției pentru mine începe atunci când celălalt înjură. Sau îl face bichon pe cel care nu îi convine.
        Adică, acum…

        +1 voturi
        +1
        -1
    3. @E.Nola
      Dacă e să te iei după discursuri, inteligenţă verbală şi reactivitate argumentativă, Orban îl surclasa pe majoritatea dintre candidați la alegerile din Ungaria
      Filmul respectiv este o formă de manipulare care se referă, de fapt, la un abuz emoțional.
      Dar totuși realitatea bate filmul dacă eliminăm elementele definitorii ale manipulării
      Ferenc Gyurcsány prim-ministrul Ungariei (MSZP–SZDSZ) 4 Octombrie 2004 – 9 Iunie 2006 şi – 9 Iunie 2006 – 14 Aprilie 2009
      ––
      Balatonőszöd, 26 Mai 2006 Elkúrtuk! Nem kicsit, nagyon!
      Discursul său, în care a vorbit „deschis” și chiar obscen despre minciunile politice și faptele ascunse electoratului.
      Rezultatul publicarii discursului a avut ca rezultat proteste violente la Budapesta
      A devenit cel mai nepopular șef al guvernului Maghiar.
      –––
      @Erata
      corect – Alianța tinerilor democrați
      FIatal DEmokraták SZövetsége
      FI DE SZ
      Fondat 30 martie 1988
      ––
      Dar să nu uităm de cuvântul simpatic Mutyi 🙂
      Cuvantul „mutyi” înseamnă un acord secret care vizează obținerea unui profit sau beneficiu prin excluderea altora din „jurul castronului cu ciolane”

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.