sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Iohannis, lider la notorietate, Şoşoacă pe locul trei. Cum mai stau cu notorietatea politicienii locali

  de Adriana Barbu | 13 noiembrie 2023, 12:20 PM | Politikos | Știri Arad

  2

  Cum arată România anului 2023 când vine vorba de notorietatea politicienilor? Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP, pentru news.ro, Iohannis este politicianul cu cea mai ridicată notorietate, urmat de fostul ministrul al Muncii, Gabriela Firea şi de senatoarea Diana Şoşoacă. Oricât de greu ar fi de crezut, Șoșoacă prinde deja podiumul aici şi mai e încă un an până la alegeri.

  99,2% dintre respondenţii din sondajul INSCOP spun că au auzit de Klaus Iohannis. Şeful statului este urmat în sondajul comandat de news.ro de Gabriela Firea, fostul ministru al Muncii și fostul primar al Capitalei, care se poate lăuda aici cu o notorietate de 94%. Foarte aproape de cei doi politicieni cunoscuţi se află însă şi Diana Şoşoacă, senatoarea implicată mereu în scandaluri bucurându-se de o notorietate de 93.5% printre cei chestionați.

  Doar după Șoșoacă se situează politicieni extrem de cunoscuți și influenți precum Mircea Geoană sau Marcel Ciolacu, care sunt și posibilii viitori candidați la alegerile prezidențiale de anul viitor. Liderul liberalilor, Nicolae Ciucă stă chiar mai prost decât cei amintiți mai sus.
  Cum stau celelalte nume mari din politica românească în sondajul INSCOP puteți citi pe news.ro.

  Liderii politici şi dorinţele din primăvară ale alegătorilor

  În sondajele din primăvară, românii păreau că și-ar dori un prezidențiabil care să aibă notorietate, imagine bună, să creadă în anticorupție şi să țină țara departe de război. De atunci, însă, lucrurile par să se fi schimbat mult, poate și din pricina faptului că PSD și PNL nu au, pe mai departe, lideri care să reușească să cucerească votanții și să tragă după ei partidele pe care le conduc, politicieni carismatici care să poată fi transformați în vedete politice.

  Acum, în plus, principalele partide din România par să nu mai aibă nici prea mult timp să găsească sau să construiască un astfel de politician, urmând probabil să meargă pe Ciucă, respectiv Ciolacu, cu Mircea Geoană ca alternativă pentru social-demorcaţi şi Bolojan pentru liberali.

  Ce indică notorietatea din sondaje

  Ce indică notorietatea din sondaje? Cel cu cea mai ridicată notorietate are șansele cele mai mari la alegeri, notorietatea fiind, aşa cum a afirmat Remus Ștefureac, director INSCOP „primul indicator relevant pentru evaluarea capacităţii unui lider politic de a candida în alegeri”.

  Datorită funcţiei pe care o ocupă, preşedintelui Klaus Iohannis îi este uşor să se claseze pe prima poziţie, așa cum datorită prezenţei constante în mass-media poziția Gabrielei Firea e și ea una firească. Potrivit realizatorilor sondajului, faptul că Diana Șoșoacă a adunat 93.5% notorietate e un indicator privind „capacitatea de viralizare a mesajelor ultra-radicale”.

  Sondajul INSCOP s-a bazat pe date culese în perioada 23 octombrie – 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului, cu 1.100 de respondenți. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

  Aradul și notorietatea cosmetizată a politicienilor locali

  Cât privește notorietatea de care se bucură în Arad politicienii locali, aici datele sunt destul de evazive. Deși pe piață circulă zvonuri legate de sondaje realizate în primăvara acestui an, care ar fi fost făcute la comanda principalelor partide politice, de cele mai multe ori acesta sunt „cosmetizate” de cei care le-au comandat.

  Dacă ar fi să ne luăm după ele, la notorietate conduce pe mai departe fostul primar, actualul europarlamentar Gheorghe Falcă, în cădere față de perioada sa de glorie însă, urmat de Călin Bibarţ, care datorită funcţiei ocupate ar trebui să defileze pe primul loc în acest clasament.

  Stau cât de cât bine la notorietate, dar departe de procentele liderilor naţionali, Iustin Cionca, Mihai Fifor, Adrian Wiener şi Sergiu Bîlcea. La încredere, însă, procentele politicienilor locali scad drastic, potrivit zvonurilor de pe piaţă edilul local Călin Bibarţ ajungând sub 50%. Dar aceste date sunt greu de luat drept adevărate, aşa cum spuneam, politicienii din Arad evitând să vorbească despre aceste sondaje în mod public, preferând să împartă informații „machiate” pe la cafenele.

  Citeşte şi:

  Sondaj INSCOP: PSD domină scena, AUR a trecut în fața PNL, iar USR vine timid din urmă

  Sondaj CURS pentru București: PSD pe primul loc, urmat de USR și PNL la egalitate

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Aradul și notorietatea?… pierdută din cauza „riscului ridicat” de NEREALIZARE!!
   Cinstea lăudată cu vâlvă și grandoare.
   Rețeta prosperității, curat-murdar, funcții și alte avantaje. „Interlopi” au fost la început, acum sunt „oameni de afaceri.”
   Dețin act de notorietate, certificat de moștenitor și glorie plagiată

   Și Păduchii au notorietate, sunt paraziți lipsiți de aripi, care sug sânge și își petrec întreaga viață pe gazda lor.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.