Două ore de protest în Piaţa Avram Iancu. Refugaţii ucraineni, abandonaţi de stat de cinci luni





Niciun ban de la statul român, deşi legea spune că exact statul e cel care îi va susţine pe ucraineni, pe refugiații de război. După ce au modificat actele normative care ofereau susţinere indirectă refugaţilor din Ucraina, plătindu-i pe românii care le ofereau acestora cazare şi masă, şi a îndreptat condiţionat sprijinul direct către refugiaţi, statul a uitat să le ofere susţinerea legiferată.
Din luna mai 2023, modificarea legislativă a intrat în vigoare, iar ucrainenii de la Arad s-au pus să-și caute legal de lucru și să-și trimită copiii la școlile românești pentru a putea primi ajutorul statului. Doar că, din mai, niciun ban nu a mai venit de la statul român. De cinci luni, ucrainenii supraviețuiesc din mila celor care îi cazează, au adunat deja datorii de mii de euro către proprietarii în caselor căror stau și trăiesc, sau mai degrabă supraviețuiesc, se hrănesc, se îmbracă doar din mila ONG-urilor care au mai rămas să sprijine această cauză, uitată parcă nu doar de stat, ci și de români.
În atare condiții, ucrainenii de la Arad au decis să sensibilizeze Guvernul şi opinia publică şi au solicitat de la Primăria Arad avize pentru organizarea unui protest, vineri, în Piaţa Avram Iancu.
Protestul urcainenilor va avea loc vineri, de la 10.00 la 12.00, în Piața Avram Iancu
Protest al refugaţilor ucraineni, vineri, în Piaţa Avram Iancu
Primăria Arad prin „Comisia pentru avizarea adunărilor publice” şi-a dat acordul pentru eveniment şi, ca atare, vineri, între orele 10.00 şi 12.00, ucrainenii din Arad vor putea fi văzuţi, iar problemele lor vor putea fi auzite în Piaţa Avram Iancu, în cadrul protestului generat de „întârzierea plăţilor promis de guvern cetăţenilor ucraineni”.
Ucrainenii se vor întâlni vineri în centrul Aradului, îşi vor striga disperarea şi speră că se vor face auziţi, vor salubriza zona după protest şi se vor îndrepta mai apoi spre joburile lor prost plătite sau spre casele lor închiriate pe care nu şi le mai permit de cel puţin cinci luni.
La Centrul „O rază de speranță”, în primăvara lui 2023
Singurele raze de speranțe pentru ucraineni
Ce a mai rămas pentru ei aici la Arad, sau peste tot în România?
Asociaţii, aşa cum e Aradul civic, care le sunt pe mai departe aproape, minut de minut, alte asociaţii care le întind din când în când, în limita posibilităților, o mână de ajutor, ONG-urile mari din occident, care n-au uitat să le sprijine cauza și să-i ajute să facă față zilei de mâine, așa cum e cazul UNICEF, școlile și centrele creştine, aşa cum e Centrului creştin „O rază de speranţă” din Arad , şi americanii de departe.
Singura veste bună pentru ucrainenii de la Arad, sau una dintre puţinele, e faptul că în curând se va deschide ușa noului sezon de afterschool „Ray of Hope” (O rază de speranță), iar copiii ucrainenilor nu se vor mai simți atât de singuri. Ușa se va deschide cu musafiri din Statele Unite și cu promisiunea că cei mici vor avea parte de o săptămână întreagă cu lingviști și cu gustări dulci, grătare, jocuri, deprinderi de meserii, comunicare și multe alte surprize. Aici activitățile sunt gratuite, așa că ucrainenii nu trebuie să stea să aștepte după banii statului.
Săptămâna americană de la Arad
La „O rază de speranță”, Săptămâna americană începe duminică, 10 septembrie, de la ora 18:00, la RCE Speranța copiilor şi continuă luni, marți, miercuri și joi, de la ora 15.00, în incinta „Ray of Hope”, Biserica Baptistă Speranța, pentru a se încheia joi, de la ora 18.00, tot ca RCE Speranţa copiilor, cu petrecere cu grătare, jocuri, muzică, voie bună.
Nicio altă rază de speranță nu pare însă să mai umple golul lăsat de războiul cu rușii în inimile și viețile ucrainenilor de la noi.
Cum sună actul normativ pe care statul nu-l respectă
Hotărârea nr. 368/2023 pentru stabilirea cuantumului, condițiilor și a mecanismului de acordare a sumelor forfetare potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, modifică legislația privind acordarea acestui sprijin valabilă până atunci. În actul de mai sus sunt prevăzute cuantumurile sumelor forfetare, precum și condițiile și noul mecanism de acordare a acestora, începând cu 1 mai 2023.
Potrivit juridice.ro, „Cuantumul sumei forfetare, se va acorda în mod diferențiat, astfel:
– pentru primele 4 luni consecutive, suma va fi compusă dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferențiat, respectiv de 750 lei/lună pentru persoana singură și 2000 lei/lună pentru o familie, precum și dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de hrană în cuantum de 600 lei/ lună pentru fiecare persoană.
– începând cu a 5-a lună până la finele anului 2023, compusă dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferențiat, respectiv de 750 lei/ lună pentru persoana singură și 2000 lei/lună pentru o familie.
Condițiile de acordare a acestor sume forfetare se modifică, astfel:
– pentru prima lună, singura condiție impusă este ca străinul să fie beneficiar al protecției temporare.
– pentru următoarele 3 luni, condițiile sunt:
a) solicitantul și membrii familiei acestuia care îndeplinesc condițiile pentru a fi încadrați în muncă pe teritoriul României să fie înregistrați la una din agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă sau a Municipiului București sau, după caz, să fie încadrați în muncă pe teritoriul României.
b) să aibă înscriși copiii minori care îndeplinesc condițiile pentru a frecventa o formă de învățământ preuniversitar, în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar în una din modalități:
– în calitate de antepreșcolari, preșcolari sau elevi, sau
– în calitate de audienți, sau
– să frecventeze activități educaționale din oferta altor instituții/organizaţii, precum hub-uri sau centre educaționale organizate în unități de învățământ de către autorități ale administrației publice locale sau organizații neguvernamentale din zonele cu un număr mare de beneficiari ai protecției temporare, centre UNICEF Blue Dot deschise pe teritoriul țării în parteneriat cu MFTES, palate și cluburi ale copiilor, centre comunitare de învățare permanentă, centre educaționale pentru preșcolari, școli de artă sau centre culturale.
– începând cu a 5-a lună până la finalul anului 2023:
a) solicitantul și membrii de familie ai acestuia să fie încadrați în muncă;
b) să aibă înscriși copiii minori potrivit modalităților descrise mai sus.”
Actul normativ pe care statul l-a emis și nu-l respectă a intrat în vigoare la 26 aprilie 2023.
Citește și:
Copiii războiului (2). Speranţe pentru 80 de copii ucraineni „pierduţi” în Arad
La marginea războiului. Aradul, casă pentru 342 de copii ucraineni rămași fără ţară
* „Mamă, hai, hai, de ce stăm? Hai să ne ascundem!” – Ian, 11 ani, ucrainean refugiat în Arad
* Ce vrei pentru tine, Yana? „Să dorm câteva ore”. Din Sumî în Arad, singură, cu șapte copii
* Ksenia, prinţesa care a fugit de război, se întoarce la Kiev
* Copiii de la capătul războiului. Arad, casa celor 342 de copii fără ţară
* Copiii războiului (2). Speranţe pentru 80 de copii ucraineni „pierduţi” în Arad
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)