duminicã, 16 martie, 2025

Special Arad Logo

    Aradul, de partea bună a clasamentului șpăgii din spitale şi în luna aprilie

    de Adriana Barbu | 18 mai 2024, 10:02 AM | Sănătate | Știri Arad | Topic special

    0

    Aradul se situează, în luna aprilie 2024, pe harta șpăgii întocmită de specialiștii de la Graphs.ro, de partea bună a clasamentului, cu un procent de 4.27% șpagă cerută în spitalele din județ.

    Media națională pentru luna ce tocmai a trecut a fost calculată la 4.56%, în baza datelor publice colectate prin intermediul Mecanismului de feedback al pacientului de către Ministerul Sănătății, afișate pe data.gov.ro și procesate de Graphs.ro. Pe harta șpăgii, procentele sunt afișate cu roșu în cazul județelor care au depășit media națională și cu verde în cazul celor care se află sub această medie.

    Harta a fost întocmită pe baza răspunsurilor date de pacienții externați din spitale la întrebarea din chestionarul Ministerului Sănătății: ”Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?”

    De partea bună a clasamentului, dar nu la nivel regional

    Ca şi în martie, Aradul s-a situat şi în luna aprilie de partea bună a acestui clasament național. Dar la nivel regional, lucrurile au stat cu totul altfel. Ocupăm, în fapt, penultimul loc în regiune, cu cel de al doilea cel mai mare procent al şpăgii în spitalele din Vest. Judeţul Caraş-Severin e cu roşu pe harta şpăgii, fiind singurul judeţ din zona de vest care este peste media naţională când vine vorba de şpaga cerută în unităţile medicale: 7.98%.

    La polul opus în regiune, se situează judeţul Timiş, cu 2.79% procentul şpăgii, urmat de Hunedoara, cu 3.91%. Vecinii noştri din Bihor stau şi ei mai bine ca noi când vine vorba de personalul medical care solicită bani sau alte atenţii de la pacienţi. Totuşi, ca şi în cazul Aradului, la Bihor procentul şpăgii depăşeşte 4%, dar doar cu puţin: 4.02%.

    Ar mai fi de amintit aici și faptul că Timişul ocupă cea mai bună poziţie în clasamentul național, cu procentul său de 2,79%, urmat de județul Cluj (2.92%) și de Sălaj (3%). La polul opus, în zona roșie a clasamentului, se află judeţele Harghita cu 10.13%, Giurgiu cu 9.56% şi Ialomiţa cu 8.89%.
    Bucureştiul cu 4.17% se situează aproape de media naţională, aşa cum i se întâmplă de obicei. Aradul este, aşa cum ne-a obişnuit judeţul în toate, pe la mijlocul clasamentului naţional.

    Cum au arătat celelalte luni scurse din anul 2024

    În martie, Aradul își trecea în dreptul său un procent de 4.77% în ceea ce privește șpaga, tot sub media națională, în timp ce în luna februarie acesta coborâse până la 2.22%, procent care situa județul nostru pe un extrem de onorant loc II la nivel de ţară, în zona verde a clasamentului, procentul şpăgii fiind cel mai mic după județul Ilfov. În ianuarie 2024, Aradul era însă în zona roşie a clasamentului, peste media pe ţară, cu un procent de 2.87%, când media naţională era de 1.69%.

    Diferenţa extrem de mare, dublă, dintre procentul lunii februarie și cel al lunii martie se explică prin faptul că Ministerul Sănătății a schimbat între timp întrebările din chestionarul adresat pacienților externați, fapt detaliat de noi în materialele pe care le puteți găsi AICI şi AICI.

    Spitalul Judeţean Arad, cel mai mic procent al şpăgii la nivel de judeţ

    Deşi e greu de crezut,  cel mai bine stă Spitalul Clinic Judeţean Arad când vine vorba de statistica la nivel de judeţ, chiar dacă vorbim despre cea mai mare unitate medicală din judeţ, unde sunt internaţi cei mai mulţi pacienţi. La polul opus, s-a situat, în luna aprilie, Spitalul Orăşenesc Lipova, cu un procent al şpăgii de 20%. Cum de s-a ajuns aici? Din cei cinci pacienţi externaţi care au completat chestionarul Ministerului Sănătăţii, unul a răspuns DA la întrebarea ”Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?” şi astfel procentul a ajuns la 20%.

    Pe locul 2 pe lista neagră la nivel de judeţ se regăseşte Spitalul Laser Hospice, cu 2 din cei 24 de pacienţi care au completat formularul alegând să bifeze răspunsul DA la întrebarea legată de şpagă, fapt care a dus procentul lunii aprilie aici la 8.33%.

    Tot în zona roșie, cu un procent peste media pe ţară, se situează şi Spitalul de recuperare neuropsihomotorie de la Dezna, unde 1 din cei 16 pacienţi externaţi susţine că i s-a cerut şpagă şi că e dispus să reclame acest fapt, procentul urcând la 6.25%. Şi Spitalul Orășenesc din Ineu e tot în zona roșie, cu un procent de 5.45% dintre repondenți care au bifat DA la întrebarea legată de șpaga din spitale. Mai exact, 3 pacienţi din cei 55 care au completat chestionarul în luna aprilie au ales acest răspuns.

    Centrul Medical Oncohelp, cu un pacient din 26 optând pentru DA la întrebarea privind șpaga (3.85%) și Spitalul Județean Arad cu 8 pacienți din 245 care spun că li s-au cerut bani sau alte atenții de către cadrele medicale și că ar fi dispuşi să reclame acest fapt (3.27%) sunt singurele unități medicale din Arad care sunt în zona verde a clasamentului, sub media națională. Desigur, dacă nu luăm în calcul Spitalul Orășenesc din Sebiș, unde procentul este zero doar pentru că niciun pacient nu a răspuns la chestionarul Ministerului Sănătății.

    Modificarea întrebărilor a dus la creşterea procentului șpăgii din spitale

    Reamintim cititorilor că, în pofida intenţiei vădite de a îndrepta lucrurile dacă nu altfel măcar din pix, noul chestionar gândit de Ministerul Sănătăţii a făcut ca procentul șpăgii să crească peste tot, deşi întrebările au fost modificate astfel încât referirea să nu fie direct la șpagă, ci la faptul dacă pacientul ar fi dispus să raporteze oficial acest lucru. Pe mai departe, noul chestionar al ministerului este anonimizat, unul dintre principiile de bază al Mecanismului Ministerului Sănătăţii fiind chiar feedback-ul transmis de pacient sub anonimat.

    Din martie, cei care aleg DA la întrebarea cu numărul 8, cea privind şpaga din spitale şi dorinţa pacientului de a sesiza mita dată, primesc următorul mesaj: „Vă mulțumim! Vă rugăm să formulați o plângere** către autoritățile abilitate sau puteți trimite o sesizare la Ministerul Sănătății prin intermediul serviciilor poștale sau la adresa de e-mail: [email protected]”.

    Numărul celor care spun DA e, însă, în creștere. Din totalul de 40.216 pacienți care au completat chestionarul ministerului în luna aprilie 2024, după externarea din spitale, 1.837 au răspuns DA la întrebarea privind șpaga.

    Harta șpăgii, pe care specialistul Dragoş Vana o realizează pe baza datelor ministerului lună de lună, o puteți găsi AICI.

    Citiți și:

    23 de pacienți, dispuși să sesizeze faptul că li s-a solicitat şpagă în spitalele din Arad în luna martie

    14 pacienți tratați la spitalele din Arad, dispuși să reclame cadrele medicale pentru că au cerut mită! Înapoi la harta şpăgii în spitale

    Au îngropat Harta Şpăgii din spitale. Ministerul Sănătăţii a schimbat formularele şi a cenzurat datele din spitale!

    Înapoi la şpagă în spital. Aradul începe anul peste media pe ţară la șpaga dată medicilor și asistentelor

    Aradul, cel mai mic procent al şpăgii, în vestul ţării, în luna decembrie

    Prima lună cu șpaga sub media pe țară, în spitalele din Arad. Doar 3 pacienți spun că au dat mită

    Aradul rămâne roşu pe harta șpăgii din spitale, în luna octombrie

    Harta șpăgii în spitale, în luna august: Aradul, din nou peste media pe ţară la șpagă, cu 2.44%

    Aradul, în prima parte a clasamentului şpăgii din Sănătate – un „top” de Alex Nedea

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.