joi, 14 noiembrie, 2024

Special Arad Logo

    23 de pacienți, dispuși să sesizeze faptul că li s-a solicitat şpagă în spitalele din Arad în luna martie

    de Adriana Barbu | 2 aprilie 2024, 8:26 AM | Sănătate | Știri Arad | Topic special

    1

    Nu mai puțin de 23 de pacienți internați în spitalele din Arad au ales răspunsul DA la întrebarea „Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?”. Numărul lor s-a dublat aproape față de luna februarie 2024, când doar 14 pacienți externați din spitalele din Arad au răspuns DA la aceeași întrebare. Ca atare, și procentul șpăgii din spitale a crescut semnificativ în luna martie 2024, față de februarie 2024.

    4.77% este procentul calculat de experții de la Graphs.ro în ceea ce privește șpaga din spitalele Aradului, în timp ce în luna februarie acesta atingea doar 2.22%. Procentul lunii februarie situa Aradul pe un extrem de onorant loc II în ţară (ca un judeţ pe verde), procentul şpăgii fiind cel mai mic după județul Ilfov).

    Chiar și cu dublarea procentului la șpaga din spitale, Aradul nu se situează în cea mai rău-famată zonă a acestui top, ci pe la jumătatea lui. Ocupă, însă, doar locul trei în regiune, înainte de Caraș-Severin (care şi-a trecut în dreptul judeţului un procent al şpăgii de 5.17%), dar mult după Timiş (2.77%) şi Hunedoara (3.74%) şi la câteva poziţii distanţă de Bihor (4.17%).

    Zona verde şi zona rău-famată a clasamentului, după pacienți

    Timişul ocupă în luna martie, potrivit graficelor lui Dragoş Vana, realizate în baza răspunsurilor date la chestionarul Ministerului Sănătăţii de pacienţii externaţi din spitale, un onorant loc 2 în zona verde a clasamentului şpăgii, după Bistriţa-Năsăud, unde procentul şpăgii în martie a fost de doar 2.41%. Locul 3 în zona verde a clasamentului este ocupat de Cluj, cu un procent de 2.84%.

    Sub 4% – procent al şpăgii se mai regăsesc doar judeţele Hunedoara şi Iaşi.

    La polul opus, în zona roșie și rușinoasă a clasamentului, se regăsesc judeţele Harghiţa (cu 10.46% procentul şpăgii), Covasna (9.13%), Dâmboviţa (9.2%), Călăraşi (7.8%, ), Olt (7.79%), Tulcea (7,35%), Giurgiu (7.32%) și Vrancea (7,13%).

    Media naţională când vine vorba de şpaga din spitale a fost calculată la 4.38% , ceea ce face ca Aradul, cu un procent de 4.77% să fie peste această medie, deci în zona roşie a clasamentului.

    harta spagii martie 2024

    (Harta șpăgii, realizată de cei de la Graphs.ro, pentru  luna martie 2024)

    La Spitalul Județean mai bine decât în celelalte unități din Arad

    Cine a făcut ca procentul şpăgii din spitale să se dubleze la Arad de la o lună la alta? Deși ai înclina să crezi că Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, vina nu o poartă nici de această dată cea mai mare unitate medicală din județ. Şi asta în pofida faptului că aici sunt internaţi cei mai mulţi dintre pacienţi.

    Procentul, însă, a crescut şi aici semnificativ de la o lună la cealaltă: dacă în februarie vorbeam de 1.97% procentul spăgii în unitatea medicală, în martie vorbim de 3.52%, un procent ce se situează însă tot sub media naţională.

    La Centrul medical Oncohelp, graficul indică o creștere șocantă din luna februarie, unde procentul şpăgii era calculat la 0%, în luna martie, unde procentul a ajuns la 9.52%. Cu toate acestea, în fapt doar doi pacienţi externaţi au răspuns DA la întrebarea legată de şpagă.

    Şi Genesys Medical Clinic a contribuit la creşterea procentului şpăgii în spitalele din Arad: dacă în februarie vorbeam aici de un procent de doar 0.93% (un răspuns DA), în martie s-a ajuns aici la un procent de 6.45% (patru răspunsuri DA).

    Infomedica e, însă, pe mai departe unitatea medicală care strică, ca şi în februarie, procentul bun pe care judeţul l-ar putea avea pe harta șpăgii din spitale. În februarie, cei de la Graphs.ro au calculat aici un procent de 30% (în baza celor 3 răspunsuri DA), iar pentru martie un procent de 40% (în baza celor 2 răspunsuri DA din totalul răspunsurilor date de cei care au ales să completeze chestionarul ministerului).

    Şi Spitalul Orăşenesc din Ineu strică procentul judeţului. În februarie, aici procentul era de 1.47% (calculat în baza unui răspuns DA), în timp ce în martie aceasta a urcat până la 6.67% (cu trei răspunsuri DA).

    La Spitalul Orăşenesc Lipova, lucrurile stau total invers: dacă în februarie procentul şpăgii era calculat la 9.09% (ce-i drept în baza unui singur răspuns DA), în martie acesta a fost calculat la 0%.

    La Centrul Medical Laser, Spitalul din Dezna şi Spitalul Orăşenesc Sebiş, procentele sunt aceleași, atât pentru februarie, cât și pentru martie – 0%, în timp ce la Centrul medical Speranţa SRL și la Terapeutica SA, dacă în februarie procentul era 0%, în martie acesta nu a mai putut fi calculat pentru că nimeni nu a completat formularul ministerului.

    În fapt, mai toate spitalele amintite mai sus (cu excepția Spitalului Județean Arad, Genesys și Laser) sunt unități medicale în care internările nu sunt așa frecvente, iar chestionarele nu sunt completate de cei externați.

    482 de chestionare, completate în Arad, în luna martie

    La nivelul județului Arad, au fost completate în luna martie 482 de chestionare, doar în 23 dintre acestea fiind bifat răspunsul DA la întrebarea „Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?”

    Aproape 12.000 de chestionare au fost completate în Bucureşti, unde procentul şpăgii a fost, în pofida acestui fapt, mai mic decât media naţională. La Bistriţa-Năsăud, judeţ situat primul în zona verde a clasamentului, peste 300 de pacienți au completat formularul, la Timișoara, aflată pe poziția a doua, aproape 1.400 de pacienți au răspuns la întrebări, iar la Cluj, situat pe locul al 3 în topul pozitiv al șpăgii din spitale, peste 3.000 de pacienţi au completate chestionarul Ministerului Sănătăţii.

    Harta șpăgii, mecanismul de feedback și schimbările

    Reamintim cititorilor că harta şpăgii din spitale este realizată în baza datelor colectate prin intermediul Mecanismului de feedback al pacientului de către Ministerul Sănătăţii, afişate pe data.gov.ro şi procesate de specialiştii de la Graphs.ro, care dau datelor ministerului o formă uşor de citit de către toţi.

    Totodată, reamintim faptul că începând din luna februarie, chestionarul Ministerului Sănătății a fost schimbat, întrebările despre şpagă modificate şi comasate, dar faptul nu a dus la diminuarea procentului șpăgii din spitale ci, dimpotrivă, la creșterea lui, după cum ați putut citi AICI și AICI.

    Pe mai departe, chestionarele Ministerului Sănătății sunt anonimizate.

    Citeşte şi:

    14 pacienți tratați la spitalele din Arad, dispuși să reclame cadrele medicale pentru că au cerut mită! Înapoi la harta şpăgii în spitale

    Au îngropat Harta Şpăgii din spitale. Ministerul Sănătăţii a schimbat formularele şi a cenzurat datele din spitale!

    Înapoi la şpagă în spital. Aradul începe anul peste media pe ţară la șpaga dată medicilor și asistentelor

    Aradul, cel mai mic procent al şpăgii, în vestul ţării, în luna decembrie

    Prima lună cu șpaga sub media pe țară, în spitalele din Arad. Doar 3 pacienți spun că au dat mită

    Aradul rămâne roşu pe harta șpăgii din spitale, în luna octombrie

    Harta șpăgii în spitale, în luna august: Aradul, din nou peste media pe ţară la șpagă, cu 2.44%

    Aradul, în prima parte a clasamentului şpăgii din Sănătate – un „top” de Alex Nedea

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    4 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.