vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cui îi e frică de Emilia Şercan? Ce cred parlamentarii arădeni despre munca jurnalistului pe tema plagiatelor (VII)

    de Adriana Barbu | 10 mai 2023, 8:34 AM | Politikos | Recomandările editorilor

    3

    Mai sunt doctoratele la modă printre politicieni, a fost întrebarea de la care am pornit seria de cinci materiale despre studiile celor mai importanți politicieni ai Aradului și despre cum arată acum CV-urile acestora. Și am făcut această analiză cu convingerea că realitatea din CV-urile politicienilor acestei ţări s-a schimbat mult în ultima perioadă, din pricina materialelor publicate de jurnalistul Emilia Şercan pe tema plagiatelor.

    În timp ce notorietatea Emiliei Şercan creştea, iar munca sa era premiată peste hotare şi devenea un simbol al jurnalismului independent, adevărat, CV-urile politicienilor deveneau tot mai subţiri: de la pagini întregi la o simplă coală A4 sau câteva indicaţii cu liniuţe. E posibil ca Emilia Şercan să fie omul de care să le fie frică, tare frică celor care au decis să-şi facă studiile cu ajutorul altora.

    Iar acţiunea de kompromat la care a fost supusă jurnalista nu face decât să sublinieze faptul că politicienii tremură cu gândul la jurnalistul de la PressOne.

    Plagiatul în doctorate, în funcție de partid

    Am decis, ca atare, să vedem cum e văzută Emilia Şercan, dar mai ales cum sunt văzute studiile sale amănunţite pe doctoratele politicienilor importanţi ai ţării de către politicienii importanţi ai Aradului, parlamentarii care ar putea schimba legile privind plagiatul, furtul intelectual. La ce concluzie am ajuns: părerile sunt împărţite în funcţie de partidul politic din care fac parte parlamentarii arădeni, chiar dacă sunt tonuri şi tonuri şi aici.

    Niciunul dintre aleşi nu şi-a permis să atace pe față munca depusă de jurnalist, dar, în timp ce unii au ales să pună sub semnul întrebării pregătirea Emiliei Şercan pe acest subiect, alţii au considerat că e nevoie de mult mai mulţi presari de acest gen pentru a ne face bine.

    Sumarizând, parlamentarii din PNL spun, nu toți, desigur, există și excepții, că apreciază munca jurnaliștilor, dar nu cred neapărat că Emilia Şercan ar fi îndreptăţită să cerceteze doctoratele unor politicieni (și nu neapărat țin să amintească că jurnalista a scris chiar despre plagiatul din doctoratul ministrului PNL, Lucian Bode şi din cel al premierului Nicolae Ciucă).

    Politicienii din PSD ar aprecia munca Emiliei Șercan, dar nu s-ar lansa în declarații prea lungi, pentru că nici pesediștii nu se prea pot lăuda cu doctorate curate, iar dezvăluirile legate de plagiate au început cu liderii lor.

    USR-iștii laudă activitatea jurnalistului și și-ar dori cât mai multe Emilia Șercan prin România, dar nu uită niciodată să amintească că ei ar fi ajutat-o pe jurnalistă să demaște plagiatul lui Lucian Bode, pentru că au copiat teza ministrului, la momentul la care acesteia nu i se puteau face fotocopii.

    Reprezentatul UDMR crede simplu, dar hotărât, că face bine ce face Emilia Şercan, în timp ce reprezentantul ex-AUR, deși crede că face foarte bine ce face Emilia Șercan, nu uită să amintească că s-a scris și rău în presă despre ea.

    Ce spun parlamentarii arădeni?

    Iată ce spun cei 10 parlamentari arădeni şi cei doi europarlamentari despre Emilia Şercan şi munca ei.

    1. Adrian Alda (PSD):

    „Fiecare, cu siguranţă, a respectat condiţiile la momentul la care şi-a dat teza de doctorat, dacă condiţiile se schimbă, între timp, e altceva. Când am dat eu, de exemplu licenţa, nu ştiu dacă erau condiţii, filtrul acela, programul acela antiplagiat, dar acum inclusiv la licenţă se verifică şi este un procent în care să se încadreze.

    Până la urmă, fiecare şi-a făcut doctoratul, cred, respectând condiţiile din momentul respectiv. Acum, când verifici şi studiile de licenţă, prin filtrul acela antiplagiat, cu siguranţă sunt şi aici unii cu probleme.”

    2. Sergiu Bîlcea (PNL):

    „Orice demers al unui jurnalist este binevenit într-un asemenea context al societăţii noastre. Dar, la fel ca orice om, şi dânsa trebuie să-şi păstreze obiectivitatea şi să-i lase pe cei care au în subordine, cei care decid dacă un astfel de doctorat este sau nu ok să-şi facă treabă.

    Ca şi demers jurnalistic este în regulă, dar povestea de obiectivitate eu cred că trebuie să fie lăsată la mâna celor care ştiu să aprecieze un doctorat”.

    3. Ioan Cristina (PNL):

    „Nu mi se pare nimic deosebit aici. Nu știu cu cât profesionalism face chestia asta, dar e o chestie care nu văd de ce ar deranja pe cineva.”

    4. Farago Petru (UDMR):

    „Eu cred că, în principiu, este un lucru bun, pentru că foarte mulți au abuzat de acest lucru în ultimii ani. S-au făcut doctorate și masterate și de toate pe capete, nici eu nu pot să-mi dau seama cu ce scop, pentru că, după aceea, nu am văzut să fi rămas în viața academică. Și doctoratele acestea își au rostul dacă ești parte din viața academică, dar, dacă nu ești și faci orice altceva, absolut pe nimeni nu interesează dacă tu ai doctorat sau nu ai doctorat.

    Probabil era un motiv de mândrie, sau că a făcut nu știu ce coleg, fac și eu. O parte sunt și lectori, dar cine nu a avut ca și perspectivă să devină profesor, la vreo universitate, nu a avut niciun rost să facă”.

    5. Mihai Fifor (PSD):

    „Mi se pare ok. Dar cred că trebuie verificate nu doar doctoratele politicienilor, ci ale tuturor. Nu trebuie creată o categorie: politicieni. Politicienii sunt oameni. Unii chiar au profesii onorabile”.

    6. Vasile Nagy (ex-AUR):

    „Nu am avut onoarea să o cunosc personal pe doamna Şercan. Din presă ce am citit despre activitatea dumneaei. Bine face, ce pot să spun: să caute dacă asta este ocupaţia domniei sale, ocupaţia principală. Îşi face treaba foarte bine. Şi în presă au apărut tot felul de articole mai mult sau mai puţin favorabile activităţii domniei sale, dar important este ca informaţiile scoase la iveală să fie adevărate”.

    7. Eusebiu Pistru (PSD):

    „Îşi face bine treaba, să-i verifice, cei care merită să aibă doctorate, să aibă, cei care nu, cei care le-au făcut pe genunchi, să suporte”.

    8. Glad Varga (PNL):

    „Orice activitate jurnalistică legată de anchete e bună. Mai apoi, şi universităţile, şi cei care îşi doresc să facă un doctorat, trebuie să organizeze, respectiv să îl facă serios. Lucrurile s-au schimbat însă mult în timp: acum sunt şi programe antiplagiat, legislaţia s-a schimbat, pe vremuri erau alte proceduri şi e greu ca procedura din trecut să o supui procedurii de acum.

    Adevărul este că trebuie să avem în vedere că, dacă regulile jocurilor s-au schimbat între timp, nu poţi cu regulile noi să-i verifici pe cei din trecut. În principiu, legat de activităţile jurnalistice, sunt de acord pentru că ne ajută pe noi ca şi stat să facem lumină, dar şi să ieşim într-o lumină bună la nivel internaţional.

    Dacă nu am avea partea aceasta de democraţie şi presa ar fi aservită zonei politice, ce s-ar întâmpla? Corupţia ar creşte”.

    9. Sergiu Vlad (USR):

    „Mi se pare corect. Ca orice alt aspect al vieții noastre, mai ales acesta public, e foarte bine că se face această chestiune. Noi cred că putem spune că am ajutat-o atunci când a fost cu doctoratul lui Bode, când am copiat teza, pentru că era la Biblioteca Universitară și nu puteai să o scoți la imprimantă.

    Dacă ne-am asumat că facem un doctorat, îl facem şi se vede cine l-a făcut pe bune și cine nu. Şi mai spune ceva faptul că de pe atunci te-ai apucat de copiat. În rest, chiar o apreciez și într-adevăr a fost supusă la presiuni enorme de către oameni politici, la care ea a rezistat cu brio.

    Noi am susţinut-o și prin declaraţii, mai ales în momente grele, atunci când i s-a făcut kompromatul la Ministerul de Interne, la secţia de poliţie. Se pare că viaţa unui jurnalist în România actuală nu e aşa simplă cum am crezut noi. Mai ales a unui ziarist de investigaţii, care nu acceptă bani de la buget, să fie cumpărat cu bani de la buget.”

    10. Adrian Wiener (USR):

    „E o misiune. Noi nu avem resurse ca societate de igienă intelectuală. Impostura în România e puţin vizibilă pentru oameni, dar s-a consacrat. România, în ultimii ani de zile, a fost bulversată de tot felul de impostori. Ea are o misiune publică pe care şi-a asumat-o: aceea de a denunţa impostura intelectuală, plagiatul. Părerea mea este una foarte bună, eu cred că e necesar în România o Emilia Șecran.

    Avem nevoie de cât mai multe Emilia Șercan. Din păcate, sistemul a reacționat, pentru că acest sistem de aplicare a unor atestate intelectuale, de doctorate, de lucrări, a ajuns la falsuri de nivel industrial. Nimeni nu s-a mai jenat în a face. E insultător pentru societate. Sunt nenumărați oameni care au lucrări plagiate și au trasee intelectuale dubioase. Emilia Şercan a lovit în oameni importanţi, iar, evident, slăbiciunea e pentru cei care şi-au asumat roluri de decizie şi uzează, în a se certifica în spaţiul public, de titlul de doctor.

    Pentru cei care au urmărit un scurt circuit social, în măsura în care tu te împăunezi cu nişte hârtii, titluri pe scara socială, te inserezi mai sus. Scopul a fost crearea unei false imagini, sigur se şi plătea cu 15% spor la salariu, dar e puţin probabil ca unii din cei despre care vorbim să fi făcut doctoratul din considerente financiare.

    Mai e şi traiectoria academică asumată şi atunci are o logică, dar să faci curat plagiat ca în cazul lui Bode, sau Ciucă, şi câţi or mai fi, care nu s-au dus să predea la universitate, ci au dorit doar ca, în interiorul organismului politic al partidului, să aibă o prestaţie mult dincolo de nivelul lor, e deja altceva. Omul îl vezi cum vorbește, nu știe să scrie, să citească. Poate atât de simplu i-a sărit în ochi și Emiliei Șercan”.

    11. Vlad Botoș (USR):

    „Am o părere foarte bună despre doamna Șercan. USR susține acest demers. Noi am fost cei care am mers și am copiat de mână, colegii mei, teza de doctorat a domnului Bode”.

    12. Gheorghe Falcă:

    „Fiecare jurnalist are libertatea de manifestare în România. Și evident, în funcție de modul în care se manifestă, primeşte aprecieri sau neaprecieri”.

    Într-un episod viitor, veți putea afla și ce părere au ceilalți lideri politici importanți ai Aradului despre Emilia Șercan și dezvăluirile sale legate de plagiatul din doctoratele mai marilor țării.

    Citeşte şi:

    Doctorii din politica arădeană. Studiile cu care nu se mai mândresc aleșii locali. Doctorii din Primăria Arad (1)

    Doctorii din politica arădeană. Cionca, doctorul de la Consiliul Județean Arad (2)

    Doctorii din politica arădeană. Studiile cu care nu se mai mândresc politicienii locali (3). Prefectura are și ea doctorul ei

    Doctorii din politica arădeană. Studiile cu care nu se mai mândresc politicienii locali (4). Fără doctori printre senatori

    Doctorii din politica arădeană. Studiile cu care nu se mai mândresc politicienii locali (V) Doctorul Fifor de la Camera Deputaților

    Doctorii din politica arădeană. Studiile cu care nu se mai mândresc aleşii. (VI) Doctorul Falcă şi „absentul” Botoş

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Cui ie frica!? Hoților!
      Visez la ziua in care toți cei care au incasat bani in plus de la stat in baza plagiatelor, să fie obligați sa restituie sumele cu dobânda sau închisoare minim o decadă
      Cand hoția incepe cu sistemul de învățământ, realizez că un viitor normal, in România, ramane o utopie.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.