luni, 15 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Doctorii din politica arădeană. Cionca, doctorul de la Consiliul Județean Arad (2)

  de Adriana Barbu | 16 martie 2023, 12:05 PM | Politikos | Știri Arad | Topic special

  7

  (foto: freepik.com / Iustin Cionca Facebook)

  Mai sunt la modă doctoratele printre oamenii care conduc destinele ţării, ale oraşelor şi municipiilor de judeţ, printre cei care ne reprezintă în afara ţării? Aceasta este întrebarea pe care ne-am pus-o încă din primul episod al seriei pe care am intitulat-o „Doctorii din politica arădeană. Studiile cu care nu se mai mândresc politicienii locali” (vezi AICI).

  Și acesta este răspunsul când vine vorba de mai marii Consiliului Județean Arad: nu, doctoratele nu mai sunt la modă astăzi.

  Consiliul Județean are și el, ca și Primăria Arad, un doctor la vârful instituției, dar de această dată e vorba chiar despre președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Marinel Cionca Arghir. Nici președintele nu ar mai face acum doctoratul, dacă s-ar putea întoarce în timp, ne-a destăinuit acesta, iar ceilalți doi vicepreședinți susțin că nici nu se gândesc la așa ceva acum, dar cel puțin unul dintre ei nu neagă faptul că pe viitor ar putea opta pentru studii doctorale.

  Consiliul Județean Arad

  Deși pare o instituție care insistă mult pe transparență și pe comunicare, la capitolul CV-urile conducerii CJA, portalul instituţiei are puternic de suferit. În primă fază, când am început căutarea noastră, în urmă cu mai bine de două săptămâni, niciun CV nu era urcat pe pagina instituţiei. Ulterior, a apărut CV-ul preşedintelui Iustin Cionca.

  Ceilalaţi doi vicepreşedinţi nu au în continuare CV-urile urcate pe pagină şi nici măcar poză în dreptul numelui. În pofida faptului că am atras atenţia asupra acestui fapt celor trei vizaţi de materialul de faţă, situaţia nu s-a schimbat de atunci. Ni s-a explicat că site-ul este încă în lucru, aceasta fiind explicaţia lipsei CV-urile celor doi vicepreşedinţi.

  Nu ai cum să nu te întrebi cum e posibil ca subpagina dedicată preşedintelui să fie finalizată și ilustrată, iar subpaginile celor doi vice să fie tot în lucru, de mai bine de două săptămâni, şi să sufere mult la capitolul imagine, așa cum nu ai cum să nu te întrebi dacă nu cumva atenția celor care fac imagine instituției se concentrează doar pe liderul de la CJA. Ceilalți nu contează.

  Iustin Cionca – doctorul din Consiliul Județean Arad

  iustin cionca

  Deși a făcut liceul la seral, fapt recunoscut chiar de el, Iustin Cionca a recuperat pe parcurs startul prost de la educație, iar acum se poate mândri cu un doctorat în studii juridice. Nu o face însă, ci recunoaște că – chiar și dacă și-ar fi dorit – doctoratul nu a schimbat imaginea-etichetă pe care a primit-o de-a lungul anilor, care face referire la studiile sale liceale de la seral („Niciodată nu-mi voi mai putea schimba imaginea în cea de intelectual”, ne-a destăinuit acesta).

  Iustin Cionca a făcut școala la zi până în clasa a X-a, după care a făcut liceul la seral, activând în același timp în câmpul muncii. Ulterior, și-a făcut facultatea, masteratul și doctoratul și mai are la activ și câteva cursuri de perfecţionare. Recunoaşte însă că doctoratul nu i-a folosit la nimic, dar ne aminteşte că legea a fost schimbată de atunci şi că unii uită să amintească faptul că situaţia din trecut a fost generată şi de un alt cadrul legislativ.

  CV-ul public al lui Iustin Cionca începe însă cu facultatea, fără a face referire la studiile de dinainte. Și indică astfel: a început, la zi, Facultatea de Drept la Universitatea de Vest Vasile Goldiş din Arad, la 31 de ani, studiile le-a urmat în perioada 1998- 2002 şi le-a finalizat cu licenţă.

  În 2004, la 37 de ani, a început un masterat la aceeaşi universitate, de data aceasta în „Management şi finanţare”, master pe care l-a finalizat în 2005. Potrivit CV-ului său, în 2010 a urmat nu mai puţin de două cursuri postuniversitare de perfecţionare în „Securitate şi bună guvernare”, iar în 2011, la 44 de ani, a început studiile doctorale, La Universitatea de Vest Lucian Blaga din Sibiu, pe procedură civilă, devenind doctor în ştiinţe juridice în anul 2014.

  VEZI CV-ul lui Iustin Cionca AICI.

  În CV-ul său nu este trecut numele tezei sale de doctorat, dar Iustin Cionca ne-a promis că vom primi numele exact al acesteia prin intermediul aplicaţiei WhatsApp. A fost şi singurul dintre politicienii arădeni cu care am vorbit care s-a oferit să ne pună la dispoziţie teza sa de doctorat pentru a o putea parcurge. E posibil însă că gestul, de altfel extrem de lăudabil, să fie legat de faptul că avea cunoştinţă că suntem deja în posesia lucrării sale.

  Ionel Bulbuc și Răzvan Cadar, cu studii de licență

  Fără CV-uri la dispoziţia noastră, am fost nevoiţi să-i credem pe cuvânt pe cei doi vice de la CJA, Ionel Bulbuc și Răzvan Cadar, că au studii universitare, dar nu au nici mastere, nici doctorate. NU am ilustrat acest material cu pozele celor doi vicepreședinți pentru că acestea lipsesc și ele de pe site.

  site cj ionel bulbuc

  AICI link către secțiunea de pe site-ul CJ aferentă lui Ionel Bulbuc.

  site cj razvan cadar

  AICI link către secțiunea de pe site-ul CJ aferentă lui Răzvan Cadar.

   

  Păreri despre doctorate

  Ce cred cei trei de la vârful Consiliului Județean Arad despre doctorate?

  Iustin Cionca ne-a declarat despre doctoratul său următoarele: „Partajul am avut, pe procedură civilă, l-am făcut la Sibiu, cu domul Ioan Leş, în perioada în care eram consilier la Compania de Apă, după ce am terminat cu Parlamentul (își încheiase mandatul de parlamentar -n.r.).

  Atunci s-au făcut toate reformele, Mica Reformă în Justiţie, legile Penal, Civil, Procedură civilă şi Procedură penală şi au fost multe lucrări posibile. Eu aş fi vrut să fac în administrativ, sa familie, dar nu am găsit atunci aceste posibilități. M-ar fi ajutat mult mai mult dacă făceam pe administrativ, fiind fost primar. Chiar şi activitatea din parlament ar fi venit în ajutor.

  Aici, unde am făcut doctoratul, au fost şase locuri şi am avut, recunosc, şansă mai mare să iau examenul, pentru că a fost cu examen, decât șansa pe care aș fi avut-o la Dreptul familiei, unde mi-aș fi dorit, dar unde era doar un loc”.

  iustin cionca doctorat partajul

  Dacă ar putea alege din nou în ce domeniu şi-ar face doctoratul, l-am întrebat pe Iustin Cionca.„Pe administrativ, dar nu l-aș mai face, dacă mă întrebaţi pe mine. Nu l-aş mai face pentru că nu m-a ajutat cu nimic”.

  Ce spune vicepreşedintele Răzvan Cadar despre doctorat și studii doctorale: „Nu am o problemă cu doctoratele pentru că nu am doctorat, am o singură facultate, de Știinţe economice, la UAV, făcută în anii 2002-2006. Nici nu am de gând să fac. Mi se pare că, dacă îţi faci doctoratul, trebuie să fi aprofundat în zona aceea, în nişa pe care eşti. Îţi trebuie zona de cercetare, de implicare mult mai mare, aşa că nu cred că e momentul. Am avut oportunitatea de a-l face, dar am considerat că nu e cazul”.

  Celălalt vicepreşedinte Ionel Bulbuc a răspuns astfel la întrebarea noastră legată de doctorat: „N-am, nu-mi trebuie şi nu-mi plac doctorii. Nu am nici studii masterale. Am început, nu am fost în sare să-l continui şi m-am lăsat. Am dat două examene şi, după ce am dat, m-am lăsat, că nu am avut timpul să le fac. Era pe comunicare şi media şi l-aş fi mâncat, aşa de mult mi-a plăcut, dar nu am avut timp şi m-am lăsat.

  Mie nu-mi place cu furtişaguri. Era înainte de boom-ul acesta cu plagiatul, oricum. În 2016 am intrat în politică și cred că în 2017 m-am înscris la master. Dar m-am lăsat. Eu toate examenele mi le-am dat singur și, când am văzut că nu pot, am abandonat. Eu chiar vreau să fac o lucrare de doctorat pe folclor, etnografie, mai târziu, când mă voi liniști, că am mult material de la Centrul Cultural, dar pe moment m -am lăsat că nu a mai putut și mi-a fost frică, sunt fricos. Mă tem de lucruri care nu sunt legale”.

  Cel de al treilea episod din seria „Doctorii din politica arădeană. Studiile cu care nu se mai mândresc politicienii locali” îi va avea în centrul atenţiei pe cei de la conducerea Instituţiei Prefectului Arad.

  •  Citește și primul episod al seriei: Doctorii din politica arădeană. Studiile cu care nu se mai mândresc aleșii locali. Doctorii din Primăria Arad (1)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Acest individ, (cenzurat de redactie) pana in maduva oaselor, a ajuns si doctor?! In ce?? In spaga , manarii cu posturile importante din judet?,,,,este pe aceiasi treapta cu fostul Jotcu! Ejusdem farinae! Dar de ce voteaza aradenii tot timpul cu PNL?! De oportunisti sau de prosti…..

   +8 voturi
   +1
   -1
  2. Cum este posibil ca Ionel Bulbuc sa ocupe functia de vice-presedinte al Consiliului Judetean Arad din 04.12.2020 si la rubrica “Declaratii de avere si interese” sa apara enuntul “Nu sunt informatii.”, ce face ANI ?
   Aceiasi situatie si la celalalt vice-presedinte al Consiliului Judetean Arad Cadar Răzvan-Olimpiu , siel ocupa aceasta functie din 04.12.2020
   Nici doamna Lupu Silvana Daniela care ocupa functia de secretar-general al Consiliului Judetean Arad nu se inghesuie sa-si complecteze “Declaratia de avere si interese”
   Au ceva de ascuns ? Poate ne spune ANI, care s-a afundat intr-o tolerare suspecta a acestor situatii ce se intalnesc si in cazul celor care populeaza in functii publice Primaria Municipiului Arad !

   +10 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.