sâmbãtã, 30 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Doctorii din politica arădeană. Studiile cu care nu se mai mândresc politicienii locali (4). Fără doctori printre senatori

  de Adriana Barbu | 8 aprilie 2023, 9:51 AM | Politikos | Știri Arad | Topic special

  4

  Fără doctori printre ei, fără CV-uri „grase” şi chiar fără dorinţa de a-şi completa studiile în viitorul apropiat, sau mai puţin apropiat. Aşa i-am putea descrie pe cei trei arădeni care ne reprezintă în Senatul României. Nici liberalul Ioan Cristina, nici pesedistul Eusebiu Pistru şi nici useristul Sergiu Vlad nu au făcut şi nu şi-au propus să facă studii post-universitare.

  Cei trei conturează singura dintre categoriile în funcţie de care ne-am structurat materialele legate de doctorii din politica arădeană care nu are un doctor. Semn că, cel puţin la senatori, doctoratele nu au fost şi singur nu sunt la modă. Ba chiar, cei trei nu se pot lăuda nici măcar cu un master, deşi situaţia aici părea, la momentul dialogului nostru cu politicienii, un pic neclară.

  Citește și: Doctorii din politica arădeană. Studiile cu care nu se mai mândresc politicienii locali (3). Prefectura are și ea doctorul ei

  Doctorii din politica arădeană, fără CV-uri, cu biografii… lapidare

  Cum arată CV-urile politicienilor care ne reprezintă în Senatul României? Greu de spus, pentru că nu le-am găsit pe pagina instiuţiei.

  Totuşi,  pe pagina de internet a Senatului, la subpagina dedicată fiecărui senator, sunt postare câteva date despre fiecare, prezentarea fiind intituală biografie.

  Ioan Cristina

  În biografia sa, Ioan Cristina a trecut în dreptul capitolului „Educaţie şi formare”, la subcapitolul studii, doar atât: „1998, Facultatea de Drept Oradea, Drept Juridic, Licenţiat în Drept”. În fapt, toţi senatorii au parte de biografii extrem de lapidare, fapt care ne face să credem (sau mai degrabă să sperăm) că CV-urile senatorilor României stau ascunse altundeva pe pagina oficială a Senatului, dar noi nu am găsit calea spre ele.

  Vezi biografia AICI.

  Eusebiu Pistru

  Senatorul Eusebiu Manea Pistru nu are trecută nici măcar facultatea la biografie. În cazul parlamentarului PSD, la biografie apar doar datele de contact în teritoriu şi alte coordonate de contact (telefon, fax, email).

  Vezi biografia AICI.

  Sergiu Vlad

  Cel de al treilea senator de Arad, Sergiu Vlad, are cele mai multe date trecute la biografie. Ce-i drept, două, doar că cele două înseamnă dublu faţă de Ioan Cristina, celălalt parlamentarul de Arad care are trecut totuşi ceva în dreptul acestui capitol. La capitolul „Educaţie şi formare – studii”, senatorul USR are consemnate următoarele date: „1996-2000 – Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Științe Economice, secția Economie Generală; 1992-1996 – Colegiul Național Moise Nicoară, secția Matematică-Fizică”.

  Vezi biografia AICI.

  Fără studii suplimentare în viitorul apropiat

  Ai spune că cei trei senatori de Arad au ceva de ascuns când vine vorba de studiile lor, dar nu e așa. Niciunul nu are făcute studii masterale, sau de doctorat, deşi Eusebiu Pistru nu exclude să aibă un master făcut cândva. Ba mai mult, niciunul nu se gândeşte să-şi întregească pregătirea profesională cu studii masterale sau doctorale în viitorul apropiat sau mai puţin apropiat.

  Totuşi, Sergiu Vlad ţine să amintească faptul că facultatea pe care a făcută era, la vremea aceea, de 4 ani, adică a fost făcută când opera vechiul sistem de învăţământ universitar, iar Ioan Cristina nu exclude ca, pe viitor, dar într-un viitor îndepărtat, să îşi continue studiile. Eusebiu Pistru e hotărât însă: nu are nevoie acum şi nu crede că va avea nevoie în viitor de alte studii.

  Pistru, masterand din trecut

  Pentru conformitate şi pentru că nu vrem să vă rămânem datori cu informaţia legată de studiile universitare ale senatorului Pistru, am căutat un CV mai vechi al politicianului. Cel de pe vremea când era deputat indică faptul că, în perioada 1995- 2000, a urmat cursurile Facultăţii de Inginerie (Specialitatea Inginerie Mecanică – Material rulant de cale ferată – Autovehicule Rutiere) la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad şi a absolvit facultatea cu diploma de „Inginer Mecanic”.

  Tot din acel CV aflăm că, în perioada 2006 – 2007, urmase cursuri de master la aceeași facultate din cadrul aceleiaşi universităţi – Specialitatea „Modernizarea ecologică a materialului rulant”, dar nu finalizase aceste sudii, fapt de unde vine, probabil, și încurcătura de acum. Eusebiu Pistru mai are trecut în CV-ul din trecut şi un curs de Securitate şi bună guvernare la Colegiul naţional de apărare, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, dar nu are trecute alte date legate de acest curs. Acum, toate acestea par să nu mai conteze.

  Nu au nevoie de doctorate

  Ce cred cei trei senatori de Arad despre doctorate, necesitatea lor şi când cred că se vor apuca să-şi completeze studiile postuniversitare?

  Ioan Cristina: „Am doar facultate. Nu am mai făcut studii masterale. În momentele astea, nu consider neapărat prioritar să-mi continui studiile. Cred că imporant este că am făcut şcoală la vremea ei şi am intrat la Drept, la stat, când era o loterie să intri, la Oradea, şi cred că pentru moment îmi ajunge. Nu mi-ar fi folosit la nimic, oricum. Pe viitor, probabil, la un moment dat, voi continua studiile. E posibil să mă hotărâsc, dar nu acum.”

  Eusebiu Manea Pistru: „Nu, nu mi-ar trebui doctorat, la ce să-mi folosească? Masterat am, cred că am. În fapt, am facultate şi cu asta basta. Şi nu mă interesează să-mi fac nici master, nici doctorat.

  Sergiu Vlad: Nu am completat studiile. Eu eram pe sistemul vechi în care absolveai facultatea, îţi dădeai licenţa şi nu trebuia master ca să mergi mai departe. Eu am făcut patru ani de Ştiinţe Economice la Timişoara. Acum facultatea e de trei ani şi ca să-ţi termini studiile de licenţă trebuie să ai şi doi ani de master. Când am terminat eu, în 2000, masterul nu era necesar. După aceea s-a trecut la sistemul Bologna. Iar doctoratul îl faci când ai ceva inovativ de spus. Eu nu am ceva inovativ în domeniul economic, ceva nou de spus, nici nu ştiu ce nu s-a inventat aici, dar, dacă voi avea, cândva, mă voi apucat. Nu mă interesează însă şi trebuie să recunosc că nu m-a interesat niciodată să fac doctoratul. De obicei, îi interesează pe cei care lucrează la sat şi iau spor la salariu, sau pe cei care predau în mediul universitar. Pe mine, nu”.

  ***

  În cel de al cincilea material din seria „Doctorii din politica arădeană. Studiile cu care nu se mai mândresc politicienii locali” vă vom prezenta cum stau deputaţii de Arad cu studiile lor şi câţi doctori există printre reprezentanţii Aradului în Camera Deputaţilor.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Trebuie să recunoaștem, cel mai reslist este raspunsul lui Sergiu Vlad.
   Totuși, dar nu toți cei care predau in mediul universitar pot obține titlul de ,,doctor”, ci doar cei care au facut cercetare si avut realizari, descoperiri, invenții, in domeniul respectiv. Rezum, in țările cu universități in top nu poti avea titlul de profesor doctor daca in intreaga carieră doar ai predat.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.