marþi, 3 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    Criza politică, declanșatorul acesteia și alegerile anticipate. Parlamentarii arădeni au avut cuvântul și și-au spus părerile

    de Andreea Daniela B. | 8 septembrie 2021, 11:55 AM | Politikos | Topic special

    0

    România se află într-un nou moment de răscruce. Criza politică „macină” și chiar dacă ar fi fost prevăzută de unii, mulți, mai ales cei de la Putere, nu s-au fi gândit că lucrurile o vor lua razna de la o zi la alta cu o așa mare viteză. Banii sunt motivul principal, pentru că unii vor să îi ia și să îi cheltuiască, pe când alții preferă să se retragă complet din acest cerc vicios care ar putea aduce multe minusuri. Vorbim despre 80 de miliarde de euro bani europeni, plus banii care s-ar împărți prin Programul „Anghel Saligny”, unul care se referă la modernizarea drumurilor, a canalizărilor și infrastructurii de gaze. Pe scurt, PNL vrea să împartă cum dorește acești bani, în timp ce USR consideră că acest „PNDL 3” este o risipă și o modalitate prin care Cîțu dorește să-și cumpere voturile necesare pentru a ajunge președintele liberalilor.

    Special Arad a decis să ceară o opinie tuturor parlamentarilor arădeni cu privire la ce se întâmplă, încercând să-i rupem puțin pe aleșii noștri de comunicatele de partid, impuse de conducerile centrale. Mai exact, am pregătit trei întrebări scurte la care am așteptat răspunsuri. Unii dintre ei au răspuns telefonic, având ideile „asupra lor”, alții au ales să ne trimită în scris părerea lor.

    Cele trei întrebări pe care le-am adresat parlamentarilor 

    1. Cum vedeți rezolvarea situației în care se află România din cauza plecării miniștrilor USR din Guvern?

    2. Credeți că alegerile anticipate pot rezolva situația actuală?

    3. Din punctul dumneavoastră de vedere, cine este declanșatorul crizei?

    Ioan Cristina, senator PNL: Evident că orice Coaliție funcționează în baza unor negocieri între partenerii acesteia. Suntem în situația în care aceste discuții au intrat într-o zonă ușor prea pătimașă și cred că există rezolvare din partea tuturor celor 3 partide care alcătuiesc această Coaliție. Constituțional, în perioada următoare urmează preluarea în regim interimar a acestor ministere și probabil că în scurt timp vom asista la o deblocare a situației pentru că interesul cetățenilor a fost punctul principal de la care a pornit această construcție politică.

    Ajungerea în punctul în care să avem alegeri anticipate este destul de greu și nici nu știu cât de mult ar rezolva acestea o situație de genul în care ne aflăm acum. România a mai trecut prin astfel de crize și le-a depășit într-un fel sau altul.

    Nu aș putea spune că există un autor al acestei crize. Așa cum am apreciat anterior, cred că important este să se deblocheze această situație”.

    Sergiu Vlad, senator USR PLUS: Rezolvarea situației este simplă. Deblocarea procesului moțiunii de cenzură care se află acum în Parlament, aducerea acestei moțiuni de cenzură la dezbatere și prin vot cred că se va debloca situația din România.

    Prin prisma constituției României, alegerile anticipate sunt un proces foarte complicat, nu este chiar așa simplu de dizolvat Parlamentul pentru că se ajunge la decizia parlamentarilor de a vota ca tot ei să plece acasă, ceea ce este foarte complicat în România, lucru deja dovedit în timp.

    Consider că Florin Cîțu este autorul acestei crize. El nu a fost capabil să managerieze situația din coaliție, a luat decizii de unul singur, fără să consulte colegii de coaliție. Un guvern de coaliție este altceva decât un guvern al unui partid. Trebuie să consulți, să iei decizii la comun, iar domnul Florin Cîțu s-a dovedit incapabil să colaboreze cu colegii mei din Guvern. A luat decizia de a introduce PNDL-ul de unul singur pe ordine de zi suplimentară fără să anunțe. Cu două zile înainte a spus că mai amână până ajung amendamentele noastre la acest PNDL, nu a mai așteptat, peste două zile l-a băgat pe ordinea de zi suplimentară fără să ne anunțe și după aceea, în seara aceleiași zile, a luat decizia de a demite Ministrul Justiției, tot așa, fără să consulte partenerii de coaliție, asta după demiterea domnului Voiculescu, decizie luată tot de unul singur, fără minima consultare a colegilor din Guvern. Acestea sunt motivele din cauza cărora am ajuns aici. Plecarea domnului Florin Cîțu este primul pas pentru deblocarea acestei crize”.

    Eusebiu Pistru, senator PSD: „Cea mai rapidă soluționare a acestei crize politice este ca președintele Iohannis să își exercite rolul constituțional și să solicite demisia urgentă a primului ministru. Cred că alegerile anticipate ar putea rezolva situația și noi, cei din Partidul Social Democrat susținem aceste alegeri, bineînțeles, în cazul în care și celelalte partide vor fi de acord. Din punctul meu de vedere, autorii crizei sunt PNL, USR și nu în ultimul rând Klaus Iohannis”.

    Glad Varga, deputat PNL: Momentele critice din ultimele zile au conturat în unele zone ale mass media ideea renaşterii USL.  Ca deputat al Partidului Naţional Liberal, reprezentant al cetăţenilor judeţului Arad, ales pentru o guvernare liberală fără PSD, vreau să vă asigur că nu voi susţine o nouă majoritate în Parlament cu PSD, partid care a blocat dezvoltarea judeţului Arad ani la rând. Singura soluţie viabilă pentru situaţia actuală este reîntoarcerea la un dialog politic matur între parţile coaliţiei. Compromisul este o caracteristică extrem de comună unui proces politic democratic, când este vorba de coaliţii. Da, şi PNL şi USR PLUS au ţinut morţiş să îşi impună opiniile, fără negociere adevărată în folosul cetăţenilor şi am ajuns actualmente într-o situaţie în care un partid ca AUR este validat, iar un partener de coaliţie, mă refer la USR PLUS, este compromis prin această asociere cu AUR.

    Alegerile anticipate vor aduce rezultate similare cu cele anterioare, consider că tot o coaliţie va ajunge să gestioneze guvernarea, deci nu mi se pare decât o tărăgănare, o perpetuare inutilă a crizei, dacă nu ajugem să o soluţionăm acum.

    Motorul crizei este incapacitatea de a atenua nişte divergenţe în interiorul coaliţiei, divergenţe legate de probleme importante ale celor pe care îi reprezentăm. Fără reînceperea dialogului în termeni de compromis, mă tem că singurul partid care va achita nota de plată a guvernării va fi PNL.

    Sergiu Bîlcea, deputat PNL: „Este un moment delicat pentru că USR și-a asumat împreună cu PNL câteva proiecte importante pentru România, iar faptul că nu au acceptat acest program „Anghel Saligny” să fie rapid aprobat de Guvern cred că este o greșeală enormă. Faptul că s-au apropiat de AUR este din nou o greșeală. Ca ieșire din această criză consider că este nevoie din nou ca echipele, alianța PNL-USR-UDMR trebuie să găsească împreună o soluție corectă, nu să facem pe supărații cum fac cei de la USR. 

    Nu știu dacă alegerile anticipate ar rezolva situația, există deja un vot al românilor în 2020, există o alianță care până acum a dovedit că poate schimba România și proiecte mari, trebuie să închidem rapid negocierile cu Uniunea Europeană legat de Planul Național de Redresare și Reziliență, trebuie să punem în aplicare Proiectul Anghel Saligny pentru că aceste sume de bani care vor intra în economia țării vor ajuta România să progreseze. 

    E greu să dai vina pe un singur om și niciodată nu e bine să arați cu degetul pentru că poate nu ai toate detaliile. Consider că acum, dacă este să spun cine este de vină, USR PLUS nu a știut să se comporte ca un partid politic aflat la guvernare care să respecte votul românilor și să respecte mai ales proiectele pe care și le-au asumat în campania electorală”.

    Mihai Fifor, deputat PSD: Cea mai simplă și la-ndemână rezolvare ar fi ca președintele Iohannis să iasă public astăzi și să accepte faptul că acest experiment cu guvernul lui a fost o nereușită totală care a dus România la dezastru, să ceară demisia lui Florin Cîțu, iar Florin Cîțu să demisioneze și să venim în Parlament pentru formarea unui nou Guvern, desigur, după ce partidele vor fi chemate la consultări la Cotroceni. Cred că asta ar fi soluția prin care România ar ieși odată din criză pentru că iată, pe fondul crizei, toată lumea uită că peste o săptămână începe școala și uită de Legea Consumatorului Vulnerabil pe care noi astăzi am cerut-o în plen la Camera Deputaților și sperăm să și votăm până la sfârșitul zilei astfel încât oamenii să mai aibă o rază de speranță. Soluția ar fi ca președintele să ceară demisia lui Cîțu.

    Alegerile anticipate sunt necesare, ca să îl citez tot pe președintele Iohannis, actuala configurație a Parlamentului nu credem noi că mai reflectă voința electoratului român. Cred că întoarcerea la popor, la vot, prin alegerile anticipate ar veni cu adevărat să arate o nouă majoritate în Parlament, o majoritate care să poată scoate țara din criza sanitară, economică, politică în care ne afundăm tot mai mult. 

    Autorul crizei, din punctul meu de vedere, este președintele Iohannis”.

    Adrian Alda, deputat PSD: „Încleștarea dintre PNL-USR și AUR nu are nicio legătură cu preocupările și problemele reale ale românilor! Tot balamucul și instabilitatea din coalița de guvernare, susținute și alimentate și de AUR, ne îngreunează și mai mult traiul. Crește insecuritatea economică, crește Euro, cresc și mai mult toate facturile și prețurile. Din aceste motive PSD refuză să intre în jocul orgoliilor și al intereselor meschine ale guvernanților de dreapta. 

    Tot Cabinetul Cîțu trebuie demis cât mai rapid! Nu vom gira niciodată un guvern minoritar. Dacă Guvernul Cîțu va fi demis prin moțiune de cenzură, vom înainta Cotroceniului propria noastră propunere de premier, însă rămânem consecvenți și consider că alegerile anticipate ar pune capăt definitiv haosului în care a fost aruncată Români.

    Mă obligați să subliniez evidentul care le provoacă atâtea griji, neajunsuri și disconfort tuturor românilor. Firește că reprezentanții coaliției de dreapta sunt autorii crizei, cei care se cramponează de putere, angajând și sacrificând pe oricine strict pentru interesele camarilei din care fac parte.”

    Adrian Wiener, deputat USR PLUS: „Așteptăm maturitate și rol de mediator din partea președintelui. Soluția este ca PNL să vină cu altă propunere de premier ca să putem continua guvernarea și să putem duce la împlinirea reformele la care ne-am angajat. Noul premier trebuie să fie garantul îndeplinirii programului de guvernare cu termene și responsabilități clare.

    Nu discutăm despre alegeri anticipate, ar însemna perpetuarea instabilității politice, campanii electorale și fragmentarea guvernării pentru luni de zile. Vedem instabilitatea provocată de campania electorale din interiorul PNL. Prioritățile clasei politice trebuie să rămână campania de vaccinare, pregătirea sistemului de sănătate pentru valul 4, găsirea de soluții pentru scumpirile la energie, implementarea proiectelor din PNRR și așa mai departe.

    Categoric Florin Cîțu este autorul crizei. Comportamentul iresponsabil, abuziv, discreționar al acestuia, dar și încălcarea flagrantă și repetată a protocolului de funcționare al Coaliției. Atitudinea lui Florin Cîțu este una îngrijorătoare, pentru că a uitat foarte repede că funcția lui este una în slujba tuturor românilor și că ambițiile personale nu trebuie să contravină cu parcursul guvernării agreat în momentul învestirii”.

    Peter Farago, deputat UDMR: „În acest moment nu există altă posibilitate (notă red. prin care să se rezolve această criză) decât reașezarea la masa tratativelor în coaliția PNL-USR-UDMR. La opt luni după alegeri nu se poate renunța din cauza orgoliilor personale la aceasta coaliție.

    Alegerile anticipate nu rezolvă momentan nimic, doar ar prelungi cu cel puțin șase luni instabilitatea politică. România nu-și permite așa ceva.

    Cele două partide mai mari din coaliție sunt în febra alegerilor interne, problemele actuale își au rădăcinile în acest scrutin intern”.

    Vasile Nagy, deputat AUR: Domnul președinte, în calitate de mediator, să-i adune pe reprezentanții partidelor din coaliție și să găsească soluții viabile pentru numirea unui premier și să vină în fața parlamentului cu un guvern nou care să fie capabil să guverneze țara, dacă nu poate, să-i lase pe alții.
    Da , alegerile anticipate pot fi soluția.

    Autorul acestei crize este Klaus Werner Johannis”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.