duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Doctorii din politica arădeană. Studiile cu care nu se mai mândresc politicienii locali (3). Prefectura are și ea doctorul ei

    de Adriana Barbu | 2 aprilie 2023, 12:25 PM | Politikos | Știri Arad | Topic special

    3

    Își ascund studiile mai marii Instituției Prefectului Județului Arad? Mai sunt la modă doctoratele printre cei care îi reprezintă pe guvernanți la nivel local? Mai cred ei în doctorate? E seria firească de întrebări cu care continuăm incursiunea noastră printre studiile oamenilor care conduc destinele municipiului şi judeţului, după ce am făcut două popasuri: unul în Primăria Arad, cel de al doilea la Consiliul Judeţean Arad. Ambele instituţii au câte un doctor printre conducători: vicele Lazăr Faur la Primăria Arad şi președintele Iustin Cionca la CJA.

    La Instituţia Prefectului Judeţului Arad lucrurile stau, spre deosebire de celelalte două instituţii prezentate în primele două episoade, foarte simplu şi foarte transparent. CV-urile le găseşti uşor pe pagina instituţiei, mai marii Prefecturii răspund la telefon şi recunosc, aproape fără probleme, cam cum stau cu parcursul lor educaţional.

    Ca şi în cazul celorlalte două instituţii vizate, la vârful Prefecturii se află un singur doctor: subprefectul Dorel Sinaci. Ceilalți doi lideri nu s-au înscris la studii doctorale și nici nu au de gând să le înceapă în viitorul apropiat.

    toth csaba
    (Prefectul Aradului, poză de pe siteul instituţiei)

    Prefectul Tóth Csaba

    are însă un masterat făcut în perioada 2006-2007 şi o diplomă de master în Managementul juridic al firmei și jurisdicția asigurărilor, la Universitatea de Vest Vasile Goldiș din Arad. Mai are făcut, în anul 2006, un curs de perfecționare: „Finanțarea antreprizelor” la Colegiul Tessedik Samuel Gyula. Cursurile universitare le-a făcut în perioada 1996-2001, la Universitatea de Vest Vasile Goldiș Arad, de unde a ieșit licențiat în drept.

    marius sulincean
    (Subprefectul Marius Sulincean, poză de pe siteul instituţiei)

    Subprefecul Marius Sulincean

    are trecut în dreptul capitolului din CV „Educaţie şi formare” doar „diploma de licenţă inginer – Universitatea Aurel Vlaicu, Facultatea de turism şi inginerie alimentară – Arad”, cu studii făcute în perioada 2007-2011, şi mai are menţionat pentru anul 2021 o diplomă de cadrul tehnic PSI, furnizorul acestui curs de formare fiind „BEST PROVERV”.

    Ca şi în cazul preşedintelui CJA, Iustin Cionca, Marius Suliceanu sare în CV-ul său peste etapele de pregătire anterioară facultăţii, pe care a făcut-o în perioada în care era consilier local la Consiliul Local Fântânele, motivele fiind identice cu cele ale liderului de la judeţ, care își făcuse școala la seral.

    Doru Sinaci
    (Subprefectul Dorel Sinaci, poză de pe siteul instituției)

    CV-ul celuilalt subprefect, Dorel Sinaci,

    în care sunt amintite studiile doctorale făcute la Academia Română, pare să „salveze” renumele Instituţiei Prefectului.

    Primul lucru pe care îl aminteşte Dorel Ionel Sinaci în CV-ul său, când vine vorba de pregătirea profesională, este diploma de învăţător, obţinută de la Liceul Pedagogic din Arad, după cursurile urmate în perioada 1974-1978. Potrivit CV-ului, subprefectul Sinaci face şi el o pauză mare în domeniul pregătirii după această diplomă.

    Doar în 2003 se decide să facă facultatea (Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative, domeniul Istorie, specialitatea Istoria-jurnalism) la Universitatea de Vest Vasile Goldiş din Arad, pe care o finalizează cu diplomă de licenţă în 2007.

    Apoi însă se mobilizează. Imediat după facultate, Dorel Sinaci face masterul în Istorie (program de studii: Istorie şi civilizaţie europeană) la aceeaşi facultate din cadrul aceleiaşi unversităţi: Universitatea de Vest Vasile Goldiş Arad, Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative. Dorel Sinaci nu se opreşte aici, ci imediat după masterat, adică în 2007, începe studiile doctorale la Academia Română, pe care le finalizează în 2011, când devine doctor în istorie.

    În CV-ul său, Dorel Sinaci indică şi numărul după care poate fi identificată diploma sa de doctor (este singurul dintre politicienii arădeni analizaţi în această serie de materiale, care are trecut numărul: diplomă de doctor seria E, numărul 000058, din 07.04.2014).

    Totuşi, chiar şi cu un doctor printre ei, niciunul dintre şefii Instituţiei Prefectului Judeţului Arad nu se poate lăuda cu studii peste studii, facultăţi peste facultăţi şi diplome peste diplome.

    Cum văd liderii Prefecturii studiile doctorale?

    Ce spun cei trei politicieni despre doctorate, pregătirea pentru ele și decizia lor de a urma sau nu studii de acest gen?

    Prefectul Tóth Csaba:

    „Unu la mână, nu mă consider un politician important al Aradului (materialele noastre au ca ţintă politicenii locali cu funcții importante și în această calitate i-am contactat – n.r.) și, doi la mână, nu am doctorat. Nu am, din păcate, niciun studiu în plus, și aici chiar e din păcate.

    Față de cele trecute în CV-ul meu, singurul lucru în plus este că am absolvit cursul de prefect de la INA București, modificare pe care nu am operat-o încă în CV. Dar, alte cursuri postuniversitare, în afara celor care le-am menționat în CV, nu am. Vă zic sincer că, în opinia mea (și nu e de acum când i-au prins pe unii sau pe alții cu probleme legate de doctorat), dacă vrei să faci un doctorat, îți trebuie timp, răbdare și dedicație. Eu, cel puțin două dintre cele trei atribute, nu le am.

    În plus, tot în opinia mea, a devenit un pic derizoriu să-ți fac doctorat la noi, pentru că toată lumea îl face. Eu consider că totuși, ca să fii doctor în știință, indiferent de ce știință vorbim, trebuie să studiezi, să cercetezi mulți ani, iar noi, cu agendele pe care le avem, nu ne prea permitem, nu avem timp. Eu nu pot. Mama mea ar fi foarte încântată. Și masterul l-am făcut datorită insistențelor dumneaei, dar nu îmi propun să îmi fac doctorat pentru că nu am timp.

    Repet, în viitorul apropiat și mediu, din păcate, nu îmi propun pentru că necesită o seriozitate și un timp îndelungat care să-l dedici unui astfel de demers”.

    Subprefectul Marius Sulicean insistă și el pe faptul că:

    „Nu mi-am pus problema să fac un doctorat. Sunt atâtea probleme pe care trebuie să le rezolvăm, e atât de mult de lucru încât nu cred că vreunul dintre noi se poate gândi acum la continuarea studiilor. Dacă vrei să faci ceva serios, dacă vrei să-ţi fac treaba cum poţi mai bine, nu mai e loc de altceva. Cel puţin nu acum”.

    Celălalt subprefect, Dorel Sinaci, nu îşi mai pune deloc problema legată de continuarea studiilor pentru că deja are un doctorat „în buzunar”, un doctorat cu care se mândreşte:

    „Dezvoltarea discursului politic în perioada neoactivismului arădean sau, mai contactat, Discursul politic în perioada neoactivismului arădean. Acesta e doctoratul meu. Ca să vă dau un reper în timp, perioada studiată este între anii 1895-1918. Lucrarea este publicată, este pe siteul bibliotecii, este și online.

    Am făcut 7 ani doctoratul la Academia Română şi mă mândresc cu acesta. Nu am folosit doctoratul în vreun fel anume în carieră. Am avut, ce-i drept, spor de doctorat la bibliotecă, dar bineînțeles aici nu mai am. Mi-a folosit doctoratul în cariera mea culturală, să zic așa, dar nu am luat ore în universitate, pentru că nu am avut timp.

    Pentru zona de cercetare, de care sunt foarte interesat, însă, pot spune că studiile doctorale mi-au folosit. Dar, de un lucru sunt sigur: mă mândresc cu doctoratul meu. Vreau să vă spun, însă, că în 250 de pagini cât e teza mea de doctorat am o mie de note de subsol, în fapt 991! Dacă îi dați telefon la Sorin Mitu, o să vă spună că teza mea de doctorat i-a schimbat opțiunea asupra politicii, a gazetăriei în perioada aceasta.

    Eu așa am abordat subiectul, gazetărește, pentru că discursul politic era în presa de atunci”.

    ***

    În următorul episod vă vom prezenta cum stau cu studiile cei trei senatori de Arad, Ioan Cristina, Eusebiu Manea Pistru și Cosmin Sergiu Vlad. 

    Citeşte aici şi:

    Doctorii din politica arădeană. Studiile cu care nu se mai mândresc aleșii locali. Doctorii din Primăria Arad

    Doctorii din politica arădeană. Cionca, doctorul de la Consiliul Județean Arad (2)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Master într-un an de zile!?
      Am vazut într-un documentar-reportaj pe un canal despre natura, Viasat Nature, o cercetătoare lucra de vreo 11 ani la masterat, ceva legat de animale.
      Acelafi lucru si despre doctorate, ambele niște mizerii in Romania.
      La ce-i trebuie unui politician sau alt’ bugetar păgubos din administrație, doctorat si masterat!? Ce aport științific si descoperiri au adus toți parazitii ăștia unei coli A4 cu ștampila rotunda!?

      +4 voturi
      +1
      -1
    2. Oricum e o caricatură, ca și restul haitei de hoți, mincinoși, fără lege, care se cred boierii Aradului și fac ce vor, pe banul public. Nu e nicio cultură, două centre culturale, Hub Marta, evenimente de spoială pt imaginea persoanei, fără valoare. Jenant pentru orașul ăsta! Dar nu-i mai pasă nimănui.

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.