joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Doctorii din politica arădeană. Studiile cu care nu se mai mândresc aleşii. (VI) Doctorul Falcă şi „absentul” Botoş

    de Adriana Barbu | 8 mai 2023, 10:55 AM | Politikos | Recomandările editorilor

    1

    I-am lăsat pe reprezentanţii arădeni ai ţării la Bruxelles, Gheorghe Falcă şi Vlad Botoş, pentru ultimul episod al plimbării noastre scrise printre doctorii din politica arădeană.

    Am ales așa pentru că, teoretic, acesta e cel mai înalt nivel al politicii la care a ajuns un arădean și se presupun că aici trimitem cei mai importanți oameni să ne reprezinte, dar şi pentru faptul, pe care îl recunoaştem, că europarlamentarul Gheorghe Falcă are încă notorietatea cea mai ridicată la noi în urbe printre politicieni, face trafic – cum se spune, așa că am decis să-i ținem în priză pe cititori până la ultimul episod al periplului nostru.

    I-am lăsat la urmă şi pentru că ei par să confirme cel mai bine intro-ul seriei de materiale pe care le-am realizat legat de studiile făcute de aleşi. Acolo ne întrebam aşa:

    Mai sunt la modă doctoratele printre oamenii care conduc destinele ţării, ale oraşelor şi municipiilor de judeţ, printre cei care ne reprezintă în afara ţării? Sau chiar atât de tare i-a speriat Emilia Şercan de toată lumea politică începe să-şi ascundă lucrările cu probleme ca nu cumva vreun ziarist ambiţios să cotrobăie prin acte? Mai sunt doctoratele, masteratele, studiile post-universitare făcute de politicienii locali, amintite în CV-urile lor, sau între timp au dispărut din declaraţiile oficiale?

    Mai sunt extrem de stufoase CV-urile politicienilor, de te apucă ruşinea când compari anii petrecuți de aceștia în băncile școlilor superioare cu traseul tău educaţional, sau între timp datele lor biografice încap în simple foi A4, în care sunt amintite lapidar câteva informaţii despre educaţie?

    CV Gheorghe Falca
    (Datele din secțiunea CV dedicată europarlamentarului Gheorghe Falcă)

    Gheorghe Falcă şi facultatea din CV

    Cum arată studiile, sau, mai exact, cum se prezintă CV-urile aleşilor arădeni de la Bruxelles? Sunt sumare sau nu sunt defel!

    Deşi ştim, de pildă, că ex-primarul Aradului şi actualul europarlamentar Gheorghe Falcă are doctorat în comunicare, acest fapt nu este menţionat în CV-ul lui.

    Pe pagina Parlamentului European, la secţiunea CV, dedicată lui Gheorghe Falcă, apare, în fapt, doar această menţiune: „1989-1994: Institutul Politehnic „Traian Vuia” Timișoara, Facultatea de Construcții, specializarea căi ferate, drumuri și poduri”.

    Nimic mai mult! Nu apar nici studii masterale, nici unde a făcut şcoala, nici câte cursuri a făcut şi nici la câte module a luat parte. Nimic.

    Ceea ce apare pe pagina lui Gheorghe Falcă nu poate fi numit CV, ci pare mai degrabă o menţiune pusă acolo ca locul să nu fie gol.

    Vald Botos CV
    (Secțiunea dedicată CV-ului europarlamentarului Vlad Botoș)

     

    Vlad Botoş, fără CV

    Că secţiunea dedicată CV-ului său e goală nu i-a păsat celuilalt arădean aflat în Parlamentul European, Vlad Botoş. La secţiunea CV, pe pagina oficială a Parlamentului European, Vlad Botoş nu a trecut niciun cuvânt.

    Şocaţi să constatăm „deşertăciunea” din paginile dedicate CV-urilor celor doi aleși, am luat la cercetat secţiunea CV a altor europarlamentari din acest mandat, celebrii prin România. Am crezut că e un trend în Parlamentul European să nu ai CV vizibil sau să pui acolo, cu liniuță, doar facultatea. Aproape că am zâmbit gândindu-ne că Emilia Șercan i-a speriat pe toți și ne-am întrebat dacă ziarista are cumva corespondent și prin alte țări, iar frica de demascări a devenit una europeană.

    Ce am constatat? Cu nu există o unitate în modul în care au decis europarlamentarii români să-și facă publice datele din CV. Iar situaţia se regăseşte şi la europarlamentarii din alte ţări.

    De pildă, penelistul Rareș Bogdan a decis că nu e nevoie să-și urce CV-ul aici, asemeni lui Botoș, în timp ce fostul președinte al României, Traian Băsescu, a hotărât că e suficient pentru Parlamentul European să-și treacă cu liniuță doar facultatea, asemeni finului Falcă. Penelistul Vasile Blaga „a dat din casă” doar trei date despre studiile sale, în timp ce useristul Dragoș Todorache, fost ministru, nu s-a obosit să-și urce CV-ul pe pagina Parlamentului European.

    Dar există și europarlamentari români care au respect pentru instituţie şi pentru cei care le urmăresc activitatea. Doctorii Rovana Plimb, Dan Nica, Mihai Tudose, de pildă, şi-au trecut studiile pe pagina Parlamentului European dedicată lor, iar alţi europarlamentari, precum Maria Grapini sau Danian Cioloş, au insistat şi ei pe studiile lor.

    Italienii, germanii, portughezii, grecii sau irlandezii par la fel de indiferenţi la informaţiile publice legate de pregătirea lor profesională. Unii şi-au urcat CV-ul pe siteul Parlamentului European, alţii şi-au pus doar studiile universitare, iar alţii au ales să lase goală această rubrică. De precizat că, pe siteul oficial al Parlamentului Euroepan, la secţiunea CV, dacă cumva acesta nu e goală, apare următoarea precizare: „Informații publicate care țin doar de responsabilitatea deputatei/deputatului”.

    Ce spun cei doi europarlamentari despre studii

    falcă
    (Europarlamentarul Gheorghe Falcă)

    Dar să revenim la arădenii din Parlamentul European. I-am întrebat pe Gheorghe Falcă şi pe Vlad Botoş despre studiile lor, dacă au masterate şi doctorate, dacă au alte studii și la ce le-au folosit acestea, precizându-le fie faptul că CV-ul aminteşte doar de facultate, deşi noi ştim că există şi un doctorat acolo (cazul lui Gheorghe Falcă), fie faptul că CV-ul nici măcar nu există (cazul lui Vlad Botoș).

    Iată ce ne-au răspuns cei doi europarlamentari, care nu s-au arătat miraţi de absenţele semnalate de noi.

    Gheorghe Falcă:  „Nu ştiu exact ce apare acolo. Eu nu am dat nimic din ce am studiat, nu am trecut acolo nici un curs. Noi nu aveam nevoie de master, când am terminat facultatea, pentru că noi am făcut cinci ani. Am mai multe cursuri făcute în comunicare. Am făcut în ’92 primul, apoi în ’98 cel mai important.

    Sunt multe cursuri, dar nu am dat niciunul. Am și doctoratul făcut. (Cum se cheamă acesta?) Imaginea mediatică a vieții spirituale, la Universitatea București, 2007-2014, șapte ani. Pentru mine doctoratul a fost o necesitate, pentru că predau la Universitatea Vasile Goldiş. Eram lector şi ni s-a spus, la un moment dat, că vine momentul la care nu voi mai putea preda fără doctorat, deci ca necesitate l-am făcut”.

    Teza de doctorat a europarlamentarului Gheorghe Falcă este intitulată „Imaginea mediatică a vieții religioase din România postdecembristă”.

    VladBotos
    (Europarlamentarul Vlad Botoş)

    Vlad Botoș: „Nu am doctorat și nici nu am de gând să-l fac, în următorii ani. Poate o să-l fac când nu o să mai am funcție publică, pentru că doctoratul îți ia mult timp. Nu am nici master. Am facultate numai”.

    De la momentul la care am dialogat cu cei doi oficiali, la început de martie şi până la momentul la care am scris acest material, început de mai, lucrurile nu s-au schimbat pe pagina dedicată lor de către Parlamentul European.

    Ce cred cei doi aleşi europeni, dar și aleşii arădeni din Parlamentul României, despre activitatea Emiliei Şercan şi despre materialele sale legate de plagiatorii de la vârful ţării, puteţi citi în cel din urmă episod al seriei „Doctorii din politica arădeană”.

    Citiţi pe aceeaşi temă şi:

    Doctorii din politica arădeană. Studiile cu care nu se mai mândresc aleșii locali. Doctorii din Primăria Arad (1)

    Doctorii din politica arădeană. Cionca, doctorul de la Consiliul Județean Arad (2)

    Doctorii din politica arădeană. Studiile cu care nu se mai mândresc politicienii locali (3). Prefectura are și ea doctorul ei

     

    Doctorii din politica arădeană. Studiile cu care nu se mai mândresc politicienii locali (4). Fără doctori printre senatori

    Doctorii din politica arădeană. Studiile cu care nu se mai mândresc politicienii locali (V) Doctorul Fifor de la Camera Deputaților

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    6 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.