miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Doctorii din politica arădeană. Studiile cu care nu se mai mândresc aleșii locali. Doctorii din Primăria Arad (1)

    de Adriana Barbu | 13 martie 2023, 1:03 PM | Administraţie | Educaţie | Politikos | Știri Arad

    10

    Doctorii din politica arădeană - Primăria (foto: freepik.com)

    Doctorii din politica arădeană. Antescriptum. Unde se ascund doctoratele?

    Mai sunt la modă doctoratele printre oamenii care conduc destinele ţării, ale oraşelor şi municipiilor de judeţ, printre cei care ne reprezintă în afara ţării?

    Sau chiar atât de tare i-a speriat Emilia Şercan încât toată lumea politică începe să-şi ascundă lucrările cu probleme ca nu cumva vreun ziarist ambiţios să cotrobăie prin acte? Mai sunt doctoratele, masteratele, studiile post-universitare amintite în CV-urile politicienilor, sau între timp au dispărut din declaraţiile oficiale?

    Ne mai fac CV-urile lor să ne simțit rușinați când le citim și le comparăm cu propriul nostru traseu educațional sau au fost scurtate atât de tare că încap pe un A4, de frica de a nu fi puși în situația de a explica în detaliu fiecare etapă din parcursul lor academic?

    Cum stăm cu doctoratele prin Arad şi câţi politicieni au ajuns pe cele mai înalte culmi ale educaţiei? Câți dintre ei şi-au scris tezele şi și-au susținut doctoratele? Şi care sunt universităţile la care s-au înscris pentru studii doctorale? Cât le-a luat să le facă? Le-a folosit doctoratul la ceva mai apoi?

    Acestea sunt întrebările care ni le-am pus de curând şi la care am încercat să ne răspundem şi să vă răspundem răsfoind Curriculum Vitae (CV) politicienilor. CV-uri care ar fi trebui să fie urcate pe pagina instituţiilor pe care le reprezintă sau conduc.

    Cum unele CV-uri nu se regăsesc acolo, sau nu par a fi actualizate, am decis să îi sunăm pe fiecare dintre mai marii politicii arădene și să îi întrebăm despre studiile lor postuniversitare, despre titlurile doctoratelor lor, de ce au decis să le facă și dacă cercetarea de atunci au folosit-o în viaţa profesională de după.

    Speram astfel să aflăm dacă au urmat calea lungă a pregătirii profesionale, dacă profesia lor i-a împins spre studii doctorale sau dacă a fost un scurt circuit profesional. Dacă doctoratele făcute au fost pentru imagine, dacă au considerat că le vor aduce un plus de prestanță sau dacă prestanța adusă a fost… dincolo de nivelul lor.

    Ca argument în plus în această incursiune, punem aici una dintre declarațiile făcute de curând de jurnalistul care ne-a mobilizat să aflăm, pentru început, care sunt politicienii care s-au aventurat în elaborarea unei teze de doctorat.

    Iată ce spune Emila Șercan: „Am scris despre plagiate atât de mult pentru că eu cred foarte tare că nu putem să schimbăm lucrurile în România fără să reinstaurăm competența, profesionalismul și meritocrația. Și avem nevoie ca de aer de oameni cu repere morale sănătoase, dacă vrem să păstrăm o linie dreaptă și să sperăm într-un parcurs democratic solid pentru țara asta. Eu chiar îmi iubesc țara.”

    Ce spun mai marii politicii arădene despre Emilia Șercan și munca sa imensă care a dus la demascarea plagiatelor, veți putea citi într-un episod cu numărul 6 al acestui maraton printre studiile politicienilor arădeni.

    primaria arad
    Doctorii din politica arădeană – Primăria Arad

    Politicienii arădeni vizați de acest material

    Iată, în primul rând, lista celor pe care i-am avut în vedere: primarul Călin Bibarţ, viceprimarii Lazăr Faur și Ilie Cheșa, prefectul Tóth Csaba și cei doi subprefecți Marius Sulincean și Dorel Sinaci, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca și cei doi vice de la județ, Ionel Bulbuc și Răzvan Cadar, toți deputații și senatorii de Arad, dar și cei doi europarlamentari arădeni, Gheorghe Falcă și Vlad Botoş.

    Şi, din start, vă destăinuim că nu au fost prea mulţi încântaţi de subiectul pentru care au fost sunaţi. Excepţiile sunt poate viceprimarul Lazăr Faur, care – odată intrat pe firul nostru – ne-a povestit despre încântarea de a lucra la doctoratul său, şi, cu siguranţă, subprefectul Doru Sinaci, care a fost greu de oprit în a povesti experienţele sale de-a lungul anilor în care a lucrat la doctorat.

    Însă, în vocea unora dintre politicienii arădeni pe care i-am sunat am simţit de-a dreptul iritare.

    Mai mult, doi dintre politicieni nu ne-au răspuns defel la telefon: viceprimarul Ilie Cheşa și primarul Călin Bibarț.

    Episodul 1

    Primarul Călin Bibarţ

    calin bibart

    Dincolo de telefoanele date, edilului de Arad i-am trimis și mesaj cu cele pe care dorim să le discutăm, dată fiind relația tensionată dintre noi, şi faptul că CV-ul său lipseşte de pe pagina Primăriei Arad. În pofida explicațiilor noastre, primarul Bibarț nu a revenit cu vreun telefon. Mai grav, în cazul primarului, nu am putut afla, la începtul documentării materialului, datele din CV pentru că CV-ul nu exista pe pagina Primăriei Arad!

    Pe când scriam textul de faţă şi urma să vă anunţăm că nu putem să vă informăm unde s-au oprit studiile celui care gestionează destinele Aradului, adică la trei zile distanţă de la mesajul pe care l-am trimis edilului, CV-ul lui Călin Bibarţ a apărut, ca din întâmplare, pe pagina Primăriei. Pe mai departe însă solicitarea noastră de a discuta pe tema doctoratelor a fost ignorată.

    Dacă, iniţial, de pe pagina Primăriei am putut afla doar mesajul primarului către arădeni, despre gândire pozitivă, optimism și obiective care pot deveni realitate, dar m-am lovit de opacitate cu privire la propriul parcurs profesional, de vineri seara, 10 martie 2023, situaţia s-a schimbat.

    pagina Primariei Arad

    Așa arăta pagina Primăriei Arad, înainte de vineri seara

    Şi aşa – fără să răspundă la solicitarea noastră, dar atent la demersurile pe care le facem, aşa cum îi stă bine unui primar care ignoră presa care nu-i convine, dar nu vrea să-i dezamăgească neapărat pe votanţi şi nici să supere de tot legea – am aflat că primarul nu are doctorat.

    Călin Bibarţ are însă două facultăţi: Facultatea de silvicultură, pe care a absolvit-o în anul 1996, la Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, şi Facultatea de drept, pe care a absolvit-o în anul 2005, la Universitatea de Vest Vasile Goldiş Arad.

    Are şi studii masterale şi diplomă de master obţinută în 2009, la 34 de ani, în Drept administrativ şi statului funcţionarului public, la Universitatea de Vest Vasile Goldiş din Arad, şi o „diplomă de formare specializată în administraţie publică. Program de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii din categoria înalţilor funcţionari publici”, la Institutul Naţional de Administraţie.

    Ne cerem scuze că nu vă putem informa nici dacă, pe viitor, Călin Bibarţ are în vedere înscrierea la doctorat, nici cum îi vede el pe doctorii din politica arădeană și nici ce părere are despre munca jurnalistului Emilia Şercan.

    Viceprimarul Ilie Cheşa

    Ilie Chesa 20 iulie

    Ne cerem scuze şi pentru faptul că nu ştim care este poziţia vis-a-vis de doctorate a viceprimarului Ilie Cheşa (47 de ani) şi nici cât o apreciază acesta pe Emilia Şercan. CV-ul pesedistului aflat la conducerea Primăriei Arad era însă urcat pe siteul Primăriei Arad de mai demult: încă de la prima noastră căutare, din urmă cu mai bine de o săptămână, acesta se regăsea pe pagina instituției.

    Potrivit CV-ului, Ilie Cheșa nu are doctorat. A făcut Facultatea de Științe Umaniste, Politice și Administrative, în perioada 2009-2012, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, a absolvit un curs de formator la care a participat în perioada martie 2013 – octombrie 2013, la Fundaţia Româno-Germană din Vladimirescu.

    Tot pe CV-ul său este trecut doar „Manager Proiect Fonduri Europene”, în 2013,  şi un stagiu şi practică profesională, în Londra, în anii 2001-2022, pe management-formare managerială, instituția formatoare fiind Ministerul Turismului.

    Viceprimarul Lazăr Faur

    Lazar Faur 2
    Singurul din Primăria Arad care nu a fost chiar atât de ocupat încât să nu ne poată răspunde la telefon a fost viceprimarul Lazăr Faur.

    Potrivit CV-ului postat pe pagina de internet a instituţiei, vicele Faur a urmat, în perioada 2010 -2013, cursuri doctorale şi a obţinut diploma de doctor în Filosofie (Filosofie politică și discurs) la Universitatea de Vest Timişoara.

    Faur are şi un certificat de absolvire a Modului pedagogic „Pedagogie, psihologia educaţiei, didactică, practică pedagogică, comunicare educațională, instruire asistată de calculator, metodologia instruirii, metodologia evaluării”, la Universitatea Aurel Vlaicu Arad, în perioada 2004-2005, mai are un certificat de absolvire în „Managementul programelor și proiectelor”, urmat la Institutul Naţional de Administraţie Bucureşti, în 2005, dar şi un master după cursurile urmate în perioada 2003 -2004 pe „Legislaţie funcţie publică, managementul funcţiei publice”, la Universitatea „Vasile Goldiş” Arad.

    La toate acestea se adaugă perfecționări și certificate obținute la Institutul Naţional de Administraţie Bucureşti: o perfecţionare finalizată cu diplomă de absolvire în „Parteneriat public-privat”, în 2004 , un certificat de absolvire pe „Controlul legalităţii actelor administrative” în 2003 și un certificat de absolvire / competenţe profesionale dobândite în „Sistemul electoral român”, în 2002 și un certificatul de absolvire / competenţe profesionale dobândite pe „Fond funciar” în 2001.

    Diploma de licenţă în drept la Facultatea de Drept, din cadrul Universității București, pe care o urmează în perioada 1994-1991, completează CV-ul.

    Ce spune Lazăr Faur (55 de ani) despre studiile sale doctorale începute la 42 de ani? „La vârsta aceea, de 40 și ceva de ani, am reușit să-mi recuperez acea frustrare, o durere adolescentină, și am făcut doctoratul. Doar pentru mine. Diploma nu am scos-o. E tot acolo. Mi-a venit ordinul ministrului, dar nu am folosit niciodată la nimic studiile acelea.

    Le-am făcut strict pentru mine. Și atâta mi-a plăcut! Acum vreo două săptămâni, când a lansat doamna Lavinia Betea cartea aceea cu Virgil Măgureanu, a venit la lansare domnul Biriș, care a fost conducătorul şcolii doctorale, şi domnul Lucaciuc, care a fost conducător de doctorat. Şi le-am spus că pentru mine a fost o plăcere deosebită, m-am dus la cursuri, la seminarii, am retrăit zona aceea de tinereţe. Pentru sufletul meu am făcut doctoratul. Nu l-am folosit niciodată la nimic, însă.

    Va trebui totuși să mă duc să scot diploma, să o pun în dosar cu celelalte, dar de folosit nu am avut la ce să o folosesc. La Infomedica? (clinica pe care a condus-o până la momentul când a devenit viceprimar și pe care, potrivit CV-ului, o conduce și în prezent n.r.) Ce să fac cu diploma aceea? Întotdeauna însă, mi-a plăcut şi sunt și acum atras de filozofie, dar acum nu mai am vreme să citesc. Îmi trebuie o anumită stare”, ne-a declarat Lazăr Faur.

    Numele exact al tezei sale de doctorat, de la Universitatea de Vest Timișoara, l-am primit după discuția purtată telefonic, pe whatsapp: „Hermeneutica discursului politic”.

    În episodul următor vă vom prezența doctorii de la conducerea Consiliului Judeţean Arad.

    Post scriptum. Despre doctorat, pe scurt

    Un program de doctorat implică, în primul rând, aprofundarea unei teme specifice, indiferent de domeniul ales. Implică, de asemenea, mai mulți ani de cercetare, elaborarea unei lucrări originale și susținerea acestora în fața unei comisii de evaluare. Și presupune, mai ales, o evidentă contribuție personală la domeniul în care se face cercetarea. De obicei, doctoratul este ales pe o temă pe care deja autorul o aprofundase la master.

    Cei mai mulţi dintre cei care şi-au făcut doctoratul pe bune au raportat fie trei ani cu ore în minus de somn, fie o luptă continuă pentru găsirea echilibrului între job şi munca la doctorat. Cei mai fericiţi au fost cei care au primit o bursă şi au fost finanţaţi pe perioada doctoratului, nefiind nevoiţi să muncească în altă parte pentru a se susţine financiar. Nu este cazul niciunuia dintre politicienii locali vizaţi în această serie de materiale.

    Doctoratul, pe siteul Ministerul Educaţiei

    Potrivit Ministerului Educaţiei, „Studiile universitare de doctorat reprezintă al III-lea ciclu de studii universitare şi permit dobândirea unei calificări de nivelul 8 din EQF/CEC şi din Cadrul Naţional al Calificărilor.(…) Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza la forma de învăţământ cu frecvenţă şi cu frecvenţă redusă. Durata programului de studii universitare de doctorat este, de regulă, de 3 ani. (…)

    Studiile universitare de doctorat se organizează cu finanţare de la bugetul de stat, în regim cu taxă sau din alte surse legal constituite. Finanţarea studiilor de doctorat poate fi realizată şi de persoane juridice de drept privat sau de institute de cercetare-dezvoltare, pe baza unui contract. (…)

    Programele de studii universitare de doctorat se finalizează prin susţinerea publică în faţa comisiei de doctorat a tezelor de doctorat. Dacă studentul-doctorand a îndeplinit toate cerinţele prevăzute în programul de cercetare ştiinţifică şi aprecierile asupra tezei de doctorat permit atribuirea calificativului Excelent, Foarte bine, Bine sau Satisfăcător, comisia de doctorat propune acordarea titlului de doctor, propunere care se înaintează CNATDCU, spre validare.

    CNATDCU, în urma evaluării dosarului, propune ministrului educaţiei acordarea sau neacordarea titlului de doctor. După validarea tezei de doctorat, se atribuie titlul de doctor prin ordin al ministrului”.

     

    Citește și:  

    • Gabriel Liiceanu, despre premierul Ciucă: „Un plagiator semnează demisia unui alt plagiator”

    • Jurnalista Emilia Şercan acuză autorităţile statului că au „orchestrat o operaţiune de kompromat” împotriva sa

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Excelenta initiativa. Felicitari ! Asteptam cu mare interes indeosebi episodul doi de unde nu va putea lipsi remarcabila teza de doctorat a domnului Cionca, intitulata „Partajul bunurilor comune ale sotilor”. O lucrare de nagasit pe piata, epuizata inainte sa se usuce bine cerneala tiparului, o carte de o raritate extrema, nu chiar un Codex Leicester (pentru a nu forta comparatia si a fi acuzati de tendentiozitate sau invidie intelectuala) dar macar la un nivelul unei „Tamerlane and Other Poems” de Edgar Allan Poe. Anticipam explicatiile profunde ale domnului Cionca furnizate jurnalistei privitoare la alegerea acestei teme juridice si devoalarea resorturilor intime care l-au animat sa se angreneze intr-un doctorat in domeniul atat de complex al stiintelor juridice…

      +6 voturi
      +1
      -1
    2. Parca ne-am vorbit, in data de 09.martie 2023 am inaintat si eu o solicitare in baza Legii 544/2001 catre Serviciul Relatii cu Publicul al Primariei Municipiului Arad inregistrata cu nr.19607 din 09.03.2023 . solicitam punerea la dispozitie a cv-urilor celor mentionati deja in articolul dumneavoastra, ele lipsind de pe portalul Primariei Municipiului Arad, oare de ce ?
      In plus am cerut cv-urile : 1) Secretarului general al Primariei Municipiului Arad.
      2) Administratorului Public al Municipiului Arad.
      Am mai cerut in baza aceleiasi legi informatii privind :
      1) Numarul de consilieri din cabinetele Primariei Municipiului Arad si cv-urile lor
      2) Numarul de auditori din cabinetele Primariei Municipiului Arad si cv-urle lor.
      3) Numarul referentilor din cabinetele Primariei Municipiului Arad si cv-urile lor

      Care ar fi motivul pentru care nu se pun la dispozitia publicului aceste date ?
      Or fi acele ca un technician dentar a activat in comisi de “urbanism” a Primariei Municipiului Arad ?
      Poate omul si-a complectat intre timp studiile !
      In data de 07 aprilie 2023 se vor implinii cele 30 de zile in care trebuie conform legii sa-mi parvina raspunsul de la Serviciul Relatii cu Publicul al Primariei Municipiului Arad . Tinem legatura .

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.