vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Doctorii din politica arădeană. Studiile cu care nu se mai mândresc politicienii locali (V) Doctorul Fifor de la Camera Deputaților

    de Adriana Barbu | 4 mai 2023, 10:38 AM | Politikos | Știri Arad | Topic special

    0

    Revenim la întrebarea pe care am pus-o în urmă cu două luni: mai sunt la modă doctoratele printre oamenii care conduc destinele ţării, ale oraşelor şi municipiilor de judeţ, printre cei care ne reprezintă în afara ţării? Am vrut să știm dacă i-a speriat Emilia Şercan, dacă acum politicienii (exemplu Mihai Fifor, Adrian Alda, Sergiu Bîlcea, Farago Petru, Adrian Wiener și alții) își ascund lucrările cu probleme ca nu cumva vreun ziarist ambiţios să cotrobăie prin acte?

    Am vrut să vedem dacă doctoratele, masteratele, studiile post-universitare făcute de politicienii locali mai sunt amintite în CV-urile lor, sau între timp au dispărut din declaraţiile oficiale? Dacă au mai rămas extrem de stufoase CV-urile politicienilor, de te apucă ruşinea când compari anii petrecuți de aceștia în băncile școlilor superioare cu traseul tău educaţional, sau dacă între timp datele lor biografice încap în simple foi A4, în care sunt amintite lapidar câteva etape din educaţia lor?

    Am parcurs deja, împreună cu voi, CV-urile mai marilor din Primăria Arad, Consiliul Judeţean Arad, Prefectura Arad şi Senat și am identificat doctorii de aici.

    Cine sunt, însă, doctorii din Camera Deputaţilor? Când vine vorba de arădenii de aici, trei dintre aleși au lua-o și pe calea doctoratelor, dar doar unul își poate trece în CV faptul că a și ajuns doctor. E vorba de deputatul PSD, Mihai Fifor, a cărui CV abundă în studii și diplome.

    Un CV impresionant își trece în cont și deputatul ex-AUR, Vasile Nagy, mult mai tânăr decât Fifor, ales care încă își completează CV-ul cu alte și alte studii. Alţi deputaţi care par, conform CV-urilor, a fi învăţat mult sunt Glad Varga şi Adrian Alda.

    La capitolul doctorate începute, dar abandonate intră deputatul USR, Adrian Wiener, care ne-a declarat că și-a suspendat munca la doctorat din lipsă de timp, aceste studii nefiind amintite defel în CV-ul său. Deputatul Vasile Nagy a început şi el studiile doctorale în 2015 și, deşi au trecut de atunci 8 ani, potrivit CV-ului său urcat pe pagina oficială a Camerei Deputaților, acesta este în continuare doctorand.

    Ceilalți deputați arădeni se pot mândri doar cu studii superioare, având CV-uri mai puțin spectaculoase decât cele ale deputaților Fifor sau Nagy. Dacă ar fi să facem un top al deputaţilor şi studiile lor, primul loc l-ar ocupa cu siguranţă deputaţii PSD coduși de Fifor, cu o tolbă de diplome, studii şi cursuri.

    Să îi luăm pe rând.

    Adrian Alda

    Alda
    (Deputatul PSD Adrian Alda)

    Deputatul PSD Adrian Alda are trecut în CV un master în „Tehnologii Sustenabile în Culturi de Câmp”, făcut la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României”, la Timișoara, în perioada 2017 –2019. Deputatul are absolvită Facultatea de Agricultură, la aceeași universitate de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României”, cursuri pe care le-a urmat în perioada 2014 –2017.

    Cele două diplome par să marcheze o schimbare de carieră în condițiile în care deputatul urmase în perioada 2002-2006 Facultatea de Științe Juridice la Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș”, iar mai apoi făcuse chiar și un master în „Managementul Juridic al Firmei”, tot la Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad, în perioada 2007 – 2009.

    În momentul de față, deputatul se poate mândri cu cunoștințe vaste sau cel puțin 4 diplome (două de licență și două de master) în drept și agricultură. Adrian Alda a absolvit Liceul Teoretic Sebiș, profilul Matematică-Informatică în 2001.

    Dar pregătirea sa profesională nu se rezumă la doar atât. Deputatul Alda, în vârstă de 41 de ani, și-a trecut în CV faptul că are nu mai puțin de 6 cursuri absolvite: la Agenţia Naţională pentru Consultanţă Agricolă – Agricultor, 2004; la Agenţia Naţională pentru Consultanţă Agricolă – Lucrător calificat în creşterea animalelor, 2005; la Centrul Regional de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală Timişoara -Curs de perfecţionare: Publicitate imobiliară, Legile proprietăţii, (2007);

    Totodată și la Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC)- Lucrător în cultura plantelor, 2012; la Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC) – Formator, 2013; la Centrul de Instruire Personal (CIP) – Managementul exploataţiei agricole, 2019.

    Tot deputatul PSD a menționat și cinci proiecte în cadrul căruia a fost facilitator, formator sau formator expert, cele mai multe pe domeniul agricol.
    Ce ne-a declarat pe tema studiilor masterale, doctorale, a momentului în care ar face astfel de studii şi a utilităţii lor deputatul Adrian Alda?

     

    „Am doar master, nu am doctorat. Nu am timp de doctorat. Studiile mele le-am finalizat înainte de a ajunge parlamentar și consider că ajunge. Nu cred că mă voi apuca de doctorat nici după politică. Din punctul meu de vedere, doctoratul înseamnă cercetare și timp foarte mult alocat acestuia.

    Dacă vrei să faci un doctorat în farmacie, de pildă, trebuie să inventezi o cremă nouă, sau ceva nou, nu doar să faci doctoratul. Nu mă caracterizează aşa ceva”.

     

    bilcea7
    (Deputatul PNL Sergiu Bîlcea)

    Sergiu Bîlcea

    La 43 de ani, deputatul PNL Sergiu Bîlcea e printre cei care nu se poate lăuda cu CV-ul său. E posibil ca deputatul să fie la polul opus trendului din cele mai mari partide din România (PNL şi PSD), acolo unde doctoratele, diplomele şi cursurile erau, cel puţin până acum jumătate de an, la mare preţ.

    În CV-ul urcat pe pagina Camerei Deputaţilor, Sergiu Bîlcea are trecut la capitolul pregătire profesională doar o diplomă de licență obţinută de la Universitatea Vasile Goldiș din Arad ca urmare a absolvirii cursurilor Facultății de Marketing și Management, în perioada 1999-2003. Fără master, fără alte cursuri și școli trecute în CV, Sergiu Bîlcea se mai poate lăuda doar cu diploma de bacalaureat, după absolvirea liceului la Colegiul Național Elena Ghiba Birta, la Informatică – matematică.

    Ce spune Sergiu Bîlcea despre studii doctorale, masterate, momentul în care ar parcurge astfel de studii şi utilitatea lor?

    „Nu am studii doctorale, nici masterate şi nu îmi propun în viitorul apropiat să fac astfel de studii. Posibil, la un moment dat, să fac un master, care să mă poată ajuta, dar nu am în următoarea perioadă un astfel de plan. Am terminat şcoala la vremea ei şi restul a fost și este muncă”.

     

    farago 43
    (Deputatul UDMR Farago Petru)

    Farago Petru

    CV-ul deputatului UDMR, Farago Petru, e chiar şi mai „subţire” decât al colegului Bîlcea, aproape inexistent. Pe pagina Camerei Deputaţilor, sub poza sa, Farago şi-a trecut doar faptul că a absolvit, în 2001, Universitatea Politehnică Timişoara, Facultatea de Mecanică, devenind astfel inginer electromecanic. Nicio altă dată privind pregătirea sa profesională nu e trecută în dreptul parlamentarului arădean în vârstă de 46 de ani.

    Deputatul Farago nu are urcat pe pagina Camerei Deputaților un CV în format pdf, așa cum au toți ceilalți aleși arădeni.

    Ce spune Farago Petru despre studii doctorale, masterate, momentul în care ar parcurge astfel de studii şi utilitatea lor?

    „Nu am doctorat. Nu am nici masterat. Am doar factultatea făcută la vremea ei. În 1996 am dat bacalaureatul, iar în 2001 licenţa la facultate, dacă ţin minte bine. Nici nu am de gând să fac doctoratul pentru că nu m-ar ajuta deloc şi, mai ales la vârsta mea, nu mai am putere neapărat de astfel de studii”.

     

    Foto Mihai Fifor 16 martie 2021
    (Deputatul PSD Mihai Fifor)

    Mihai Fifor

    Cu totul altfel stă situaţia în cazul deputatului Mihai Fifor, singurul doctor printre deputaţii din Arad. În cazul parlamentarului PSD, lista cu diplome, studii, cursuri etc. e foarte lungă, dar în capul listei Mihai Fifor a așezat faptul că e doctor în antropologie socială, un doctorat absolvit Magna cum laudae la Universitatea din Craiova, în anul 2003, după 7 ani de studiu.

    Numărul școlilor absolvite de Mihai Fifor e însă mult mai mare. Cel mai recent curs al lui Fifor este cel din 2015, „Curs Postuniversitar, Institutul Diplomatic Român (IDR), Bucureşti.

    Urmează, în ordine inversă cronologică crusurile absolvite de Mihai Fifor în domeniul Apărării: un curs absolvit în iunie 2009, „Curs Postuniversitar, Perfecţionare în domeniul securităţii şi apărării naţionale „Securitate şi buna guvernare”, Colegiului Național de Apărare, și un curs postuniversitar urmat în perioada iulie 2009-septembrie 2009, Perfecţionare în „Managementul afacerilor interne”, Colegiul Naţional de Afaceri Interne, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.

    Deputatul PSD, Mihai Fifor se poate mândri şi cu un master în „Managementul afacerii publice”, după ce a urmat în perioada 2005-2007 cursurile Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative Bucureşti, dar şi cu un alt master în Literatură română, după cursuri urmate în perioada 1994-1995 la Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova, acolo unde a făcut și studiile doctorale.

    Tot în Craiova și tot la Facultate de Litere și Istorie, deputatul Fifor a făcut și studiile universitare în perioada 1989-1994, finalizate cu licenţă, la Specializarea Limba şi literatura română – Limba şi literatura engleză.

    Dar pregătirea lui Mihai Fifor nu se opreşte aici. Deputatul PSD în vârstă de 53 de ani a urmat, în trecut, o serie de cursuri şi module, cum ar fi „Modulul de antropologie socială cu tema „Forms of Inclusions and Exclusions in the New Europe” (Forme ale includerii şi excluderii în Noua Europă), la Universitatea Central-Europeană, Budapesta, Ungaria, un program în Varşovia, Polonia, un alt modul de antropologie culturală din cadrul Universităţii de Vară la Universitatea din Turku şi Academia Finlandeză de Știinţe şi Litere Turku, Finlanda.

    Deasemenea Mihai Fifor își „trece în revistă” și modulul The Value of Culture, cursuri la Universitatea de Vară, la Universitatea Amsterdam-Maastricht, Olanda, un curs de perfecţionare „Integrare europeană la nivel local”, la Ministerul Administraţiei Publice, Centrul Regional de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală, în Ungaria şi Slovenia, un alt modul de antropologie socială cu tema „Cross-border identities – a narrative approach to migration experiences”.

    Deputatul Fifor a urmat și cursuri la Universitatea de Vară, Universitatea Central-Europeană, Budapesta, Ungaria, un curs de perfecţionare cu tema Statutul cetăţeanului european, Ministerul Administraţiei Publice, Institutul Naţional de Administraţie şi Camera de Comerţ a Regiunii Lombardia, la Milano, Italia, în anii 1998-2002.

    Deputatul Fifor ne-a trimis şi numele complet al tezei sale de doctorat: „Actul ritual ca formă de comunicare socială. Studiu de caz: românii din Timocul Sârbesc”.
    Ce crede Mihai Fifor despre doctorate, necesitatea lor și momentul în care e bine să faci studii postuniversitare?

    „Sigur că mi-a folosit doctoratul pentru că eu am fost cadru didactic universitar, am lucrat în cercetare, deci desigur că mi-a folosit. Nu are, însă, nicio legătură cu activitatea mea politică, ci cu activitatea mea ca profesor universitar, la Universitatea din Craiova. (…)

    În 2003 eu nu făceam politică și eram un om mult mai liniștit și mai așezat. Din 2006 m-am apucat de politică și m-am îndepărtat de universitate”, explică Fifor scăderea, în ultima perioadă, a interesului său pentru studii.

     

    Vasile NAGY
    (Deputatul Vasile Nagy)

    Vasile Nagy

    Până în aprilie 2023, deputat din partea Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), iar de atunci deputat fără adeziune la formaţiunea politică AUR, Vasile Nagy este singurul deputat de Arad care ar putea avea doctoratul în scurt timp. Potrivit CV-ului său urcat pe pagina Camerei Deputaţilor, deputatul Nagy este „doctorand în domeniul Inginerie Industrială – Universitatea Politehnică, Timişoara, Facultatea de Mecanică, departamentul Mașini Mecanice, Utilaje și Transporturi”.

    Studiile doctorale le-a început în anul 2015 şi se derulează şi în prezent. Alesul are un master obţinut la Universitatea Politehnică Timișoara, Facultatea de Mecanică, specializarea „Managementul calității proceselor tehnologice –promoția 2015” şi, tot în 2015, a finalizat şi studiile la Universitatea de Vest Vasile Goldiș din Arad, Facultatea de Ştiinţe Economice, specializarea Administrarea afacerilor.

    Că a făcut la foc automat studii pare să reiasă nu doar din suprapunerea momentului de absolvire a masterului cu cel al unei facultăţi, ci şi din faptul că, cu doi ani înainte de acest moment, absolvise, conform CV-ului, o altă facultate – „USAMVB Timişoara, Facultatea de Agricultură, licențiat UPT, Facultatea de Mecanică, specializarea: Mașini și instalații pentru agricultură și industrie alimentară, licențiat UPT – Facultatea de Mecanică – promoția 2013”.

    Deputatul Nagy are și studii postliceale, în domeniul informatică – specializarea – analist programator, în domeniul economic – specializarea – funcționar bancar, și pe profil tehnic – specializarea – tehnician în instalații electrice.

    În plus, are, asemeni colegilor cu CV-uri „grase”, câteva cursuri la activ (de elaborare a unui curriculum pentru susţinerea agriculturii şi instruirea fermierilor – Universitatea din orașul Nyiregyhaza Ungaria, Facultatea de Inginerie şi Agronomie, de resurse naturale și protecția mediului, de lucrător în creșterea animalelor, de management organizațional, de managementul siguranței alimentului, EHEDG proiectare igienică, dar și modulele psihopedagogice (nivelul I și nivelul II).

    Spre deosebire de ceilalți deputați, Vasile Nagy și-a trecut în CV și premiile și diplomele obținute în liceu: „- Șeful clasei, – Președinte al consiliului elevilor din liceu, – Șef de grupă, – Șef de an (…) – Locul 3 la concursul internațional organizat de Fundația CLAAS, participând cu lucrarea Study on the work capacity of a combine harvester, – Diplomă de merit pentru rezultate deosebite, locul 2 în cadrul Facultății de Agricultură, dar şi două mobilităţi Erasmus.

    Mai mult, în CV-ul său, deputatul a trecut şi lucrările sale ştiinţifice publicate: nu mai puţin de 27 la număr.
    Toate cele de mai sus, deputatul a reușit să le realizeze la doar 35 de ani! Vasile Nagy este cel mai tânăr deputat arădean, urmat de Glad Varga, cu doi ani mai în vârstă decât Nagy.

    Cum vede Vasile Nagy legătura dintre politicieni şi doctorat, dar și care crede că e sensul studiilor doctorate?

    „Eu mi-am publicat CV-ul pe siteul Camerei Deputaților şi e de actualitate. Mai pregătesc doctoratul. Eu sunt în politică de 2 ani şi m-am înscris la doctorat acum şase ani. Sunt absolvent de inginerie mecanică, cu masterat în Management calităţii proceselor tehnologice, şi cu studii doctorate tot în domeniu, inginerie industrială, deci mi-am urmat cariera mea profesională.

    Că politica a intervenit între timp, e altceva. Nu m-am născut politician şi presupun că nu voi muri politican”.

     

    glad varga
    (Deputatul PNL Glad Varga)

    Glad Varga

    La capitolul educație și formare, deputatul PNL, Glad Varga stă și el extrem de bine, dar nu atât de bine ca Mihai Fifor și Vasile Nagy. Potrivit CV-ului, în perioada 2012- iunie 2014, a urmat cursurile de master, cursuri pe care le-a finalizate însă fără lucrare de dizertaţie, la Universitatea Aurel Vlaicu Arad, Facultatea de Știinţe Economice.

    În perioada 2008 – iunie 2010, a urmat cursurile Facultății de Știinţe ale Naturii, Universitatea Vest „Vasile Goldiş” Arad, unde a obținut diploma de Licenţă în Ecologie şi Protecţia Mediului. Dar și Glad Varga are două facultăți la activ, în condițiile în care în perioada 2007 – iunie 2012 a studiat la Universitatea Aurel Vlaicu Arad, la Facultatea de Știinţe Economice, specializarea Management, cursuri pe care le-a absolvit cu Diploma de Licenţă în specializarea Management.

    Ar fi putut avea chiar trei facultăți absolvite dacă nu ar fi întrerupt studiile pe care le-a început în 2005 și le-a dus până în 2007, la Universitatea de Vest Timişoara, în cadrul Facultății de Chimie-Biologie-Geografie.
    Liceul l-a făcut în perioada 2001-2005, la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta”, Arad, Secţia de Biologie-Chimie, intensiv engleză.

    Și Glad Varga are absolvite mai multe cursuri acreditate: iunie 2016 – Certificat Asistent Relaţii publice şi Comunicare; octombrie 2015 – Certificat formator; noiembrie 2015 – Certificat expert accesare fonduri structurale și de coeziune europene; Martie 2015, Certificat Evaluator Proiecte.

    În perioada 03-07.02.2014 – Certificat Program de perfecționare Analize Legislative şi Metodologice privind instituţiile publice, Centrul Regional de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală Timişoara, Fundaţia Universitatea de Vest Timişoara; 15-21.07.2013 – Certificat Program de perfecționare: Modele de bune practici în administraţia publică, Centrul Regional de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală Timişoara.

    Care este părerea lui Glad Varga despre studii post-licență, despre politică şi doctorat, despre momentul în care poţi face astfel de studii?

    „Nu am doctorat, pentru că nu am nevoie de doctorat. Nu consider că mi-l trebuie acum, pentru că nu pot să-mi dedic o perioadă bună studiului. M-am înscris doar la cursuri, cum ar fi acum la drept, dar nu poţi să-ţi dedici pentru doctorat doar o oră pe zi. (…) O să-mi susţin dizertaţia şi la Ştiinţe economice (facultate unde nu a susţinut încă licenţa – n.r.), numai că trebuie să faci o disertaţie serioasă.

    Ca să mă explic: şi acum susţin lucrarea de licență pe securitate energetică exact pe legislația care a făcut-o în Parlament, la Colegiul Naţional de Apărare, adică pe ceea ce am habar, ştiu, am făcut, unde sunt stăpân pe subiect. Nu vreau să păţesc cum au păţit alţi colegi. Nu vreau să spun că ei nu au studiat sau nu au lucrat, dar când fac asta vreau să fie ceva ce ţine de mine şi e lucrat cu sufletul de mine.

    Partea practică e mai complicată. E complicat cu doctoratele, oricum, din lipsă de timp. Depinde şi ce profesie ai, pentru doctorat. Orice studiu, orice materie pe care o studiezi de ajută, desigur, însă trebuie să te dedici. (…) Doctoratul e crema de pe tort. Ori pentru asta trebuie să te pregăteşti temeinic”.

     

    Adi Wiener7
    (Deputatul USR Adrian Wiener)

    Adrian Wiener

    Deputatul USR Adrian Wiener se situează undeva între deputații cu CV-uri „grase” și cei cu CV-uri „slabe”, în condițiile în care a început studiile doctorale, dar le-a abandonat.

    În CV-ul său, deși evident activitatea sa este mai bogată, Adrian Wiener a ales să treacă doar studiile liceale și cele universitare: 1991, Colegiului Naţional Moise Nicoară, Arad, diplomă de bacalaureat, 1998, Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş Timişoara, diplomă de licență, și Școala Naţională de Management Sanitar din cadrul Ministerului Sănătăţii, diplomă absolvent (fără a fi trecut aici și anul).

    Deputatul USR, în vârstă de 50 de ani, ne-a destăinuit însă, în discuția avută, că în pofida faptului că a ales medicina, iar mai apoi politica, ar fi vrut să studieze mai în profunzime filosofia, fapt pentru care a și început studii doctorale în acest domeniu, pe care le-a abandonat din lipsă de timp.

    Ce spune Adrian Wiener despre doctori, doctorate, politică şi oportunitatea de a studia?

    „Am fost înscris la doctorat începând cu 2015. Am făcut la Universitatea de Vest din Timişoara studiile. Am făcut 2 ani de doctorat, în 2016 toamna am intrat în Parlament, am amânat 3 ani, pentru că nu mi-am permis să devin superficial, şi, după 3 ani, nu am mai putut să-l prelungesc şi am renunțat. Am deci 2 ani făcuți de doctorat, nefinalizat cu teză.

    Nu era un doctorat pe medicină, ci pe filosofie, era la Facultatea de Filosofie, unde am intrat cu examen, în comisie fiind şi rectorul de la Universitatea din Bucureşti, Mircea Dumitru, care e şi preşedintele Societăţii de Filosofie, care mi-a apreciat intrarea, ambele rapoarte sunt cu 10, cele din cei doi ani în care am reuşit să merg. Al treilea, cum spun, nu l-am finalizat, din păcate, şi acesta e unul din regretele vieţii mele că nu am reuşit să îl finalizez.

    Era pe filosofia conştiinţei. În România sunt mai puţine materiale în sensul acesta, nu s-a publicat mai nimic. E un domeniu extraordinar. (…) Eu, cu trei ani de zile înainte de a mă înscrie la doctorat, a trebuit să citesc și să mă familiarizez cu terminologia pentru că nu mă puteam duce în fața unei comisii de admitere la doctorat fără o familiaritate cu domeniul, cu terminologia și curentele, pentru că nu sunt absolvent de filosofie. Acum însă nu am din păcate vreme pentru astfel de studii”.

    Ce spun deputații arădeni şi ceilalţi politicieni importanţi de la noi despre munca depusă de Emilia Șercan și cum se împart taberele politice când vine vorba de publicarea neregulilor în presă, veţi putea citi într-un material viitor. Înainte de acest ultim episod pe care vi-l propunem, veţi putea citi, însă, cum stau cu studiile şi europarlamentarii arădeni Vlad Botoş şi Gheorghe Falcă.

    Mai puteţi citi pe temă şi:

    Doctorii din politica arădeană. Studiile cu care nu se mai mândresc aleșii locali. Doctorii din Primăria Arad (1)

    Doctorii din politica arădeană. Cionca, doctorul de la Consiliul Județean Arad (2)

    Doctorii din politica arădeană. Studiile cu care nu se mai mândresc politicienii locali (3). Prefectura are și ea doctorul ei

    Doctorii din politica arădeană. Studiile cu care nu se mai mândresc politicienii locali (4). Fără doctori printre senatori

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.