Un copac – într-adevăr bolnav – „toaletat” până la capăt, pe Bulevardul Revoluției. Un argument general valabil?





De data aceasta, copacul tăiat era, într-adevăr, extrem de scorburos și putrezit în interior.
Primăria a anunțat ieri că tramvaiele vor ocoli în această dimineață liniile care străbat centrul orașului, deoarece angajații Gospodăririi Comunale au început toaletarea copacilor din zona verde a Bulevardului Revoluției. Ceea ce nu a mai anunțat Primăria era că s-a luat și măsura doborârii unui copac bătrân, între strațiile de tramvai din zona străzii Crișan și de lângă Primărie.
Nu e cazul să fim absurzi, în schimb. Cu părere de rău, după cum se vede și în imagini, acest copac trebuia tăiat.
Un argument și pentru Parcul Eminescu?
Ar fi un „jackpot” pentru Primărie, care și-ar putea susține astfel argumentul necesității tăierii copacilor, în urma scandalului legat de Parcul Eminescu.
Acesta e și subiectul scurtei dispute pe care am purtat-o cu unul dintre cei care au supervizat astăzi tăierea copacului din centrul orașului. O dispută despre tăierea copacilor protejați în general, nu despre copacul de față, care – încă o dată – arăta într-adevăr bolnav.
Doar că între cele două cazuri sunt diferențe semnificative: lângă copacul tăiat astăzi circula, chiar foarte aproape, tramvaiul zi de zi, inclusiv pe timp de furtună, când crengile copacilor mari și bătrâni pot fi rupte de vântul puternic, ducând la accidente.
În Parcul Eminescu, în schimb, nu circulă nici tramvaie, nici mașini, și mă îndoiesc și că oamenii se plimbă inconștienți printre copaci în timpul unor furtuni grave.
Subliniez aceste aspecte pentru că cel care a supervizat tăierea copacului susține că a mai văzut copaci cu coroană mare să cadă din senin, fără să fie vânt.
Un caz… mai mult decât puțin probabil. De altfel, tocmai pentru evitarea – și rezolvarea – acestor probleme este bine venită și chiar recomandată toaletarea adecvată, care, desigur, nu înseamnă ciopârțirea maximă a copacilor (iată aici un ghid Greenpeace despre toaletarea corectă a copacilor). În niciun caz măsura drastică a tăierii oricărui copac, în mod special nu atunci când un copac este sănătos. Dar angajații Gospodăririi Comunale, respectiv angajații Primăriei responsabili în acest domeniu, știu acest lucru, nu-i așa?
Citește și:
• Cei doi stejari din Parcul Eminescu, marcați pentru tăiere înainte de a fi declarați bolnavi
• La moartea unui stejar. Primăria Arad, cu drujba în legi și în Parcul Eminescu
• Peste 160 arbori vor fi tăiați anul acesta la Arad. Ce face Primăria cu lemnul
Comentariile portalului
Mulțumesc. Dar aveți grijă să nu vă sară la gât admiratorii lui Piedone 🙂
Doamne, ce curiozități inteligente poți avea! Gata, pe mine m-ai prins - aștept să mă pui la stâlpul infamiei sau, de ce nu?, direct pe rug. (...)
Asta ai înțeles din toată povestea cu Piedone, că-și face treaba? Nu din ce am scris, ci din ce și cum a făcut în Arad (și (...)