joi, 2 mai, 2024

Special Arad Logo

    Chestorul Stoicănescu, față-n față cu adevărul

    de Ioana Costaș | 1 decembrie 2023, 8:43 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    2

    Știrea săptămânii, pe lângă vizita ministrului de interne, Cătălin Predoiu, a fost avansarea în grad a șefului IPJ Arad, Dan Stoicănescu. Aflat din 1 iulie 2022 la conducerea Poliției Arad – venit de pe funcția de adjunct al IPJ Timiș – Dan Stoicănescu a fost avansat din gradul de comisar șef la cel de chestor de poliție.

    Ce îl recomandă pe Stoicănescu pentru acastă avansare? Ce merite a avut la conducerea IPJ Arad de a fost avansat? Recunosc, au fost primele întrebări la care m-am gândit. Și cred că nu numai eu.

    În primul rând, nu a mai explodat nicio bombă la Arad. Evident, este o glumă, însă mai în serios, de la fatidica zi de 29 mai 2021, IPJ Arad – ca inspectorat – a fost decăzut la un inspectorat de gradul 2.

    De la explozie, mai marii Poliției Române nu i-au mai privit pe polițiștii arădeni ca pe niște polițiști capabili, profesioniști, ci ca pe niște polițisti de mâna a doua.

    Și nu pentru că la Arad au fost trimiși polițiști de la București pentru a investiga cazul Crișan – pentru că este perfect normal ca într-o situație aparte, cum a fost explozia de la Arad, să fie trimiși polițiști care să ajute la anchetă – ci pentru că din acel moment, IPJ Arad a decăzut în ochii mai marilor Poliției Române. Pentru că au existat atâtea scenarii, atâtea piste, atâtea presupuneri – și aici vina aparține Poliției Române pentru că nu a știut că gestioneze comunicarea cu mass-media, cu cetățenii – astfel că fiecare a venit cu varianta lui, până când totul a făcut implozie și nu s-a mai putut gestiona nimic.

    Polițiștii arădeni nu au mai fost de încredere pentru Poliția Română, iar IPJ Arad a devenit în ochii lor un inspectorat de mâna a doua, de provincie, dovadă că Poliția Română nu este interesată nici acum că de mai bine de doi ani Poliția Arad nu are adjuncți, ci doar împuterniciți pe această funcție.

    E drept, cetățenii au arătat cu degetul spre IPJ Arad, au spus că explozia putea fi prevenită.

    În care dintre scenariile aruncate pe Facebook, în mass media, putea fi prevenită?

    În scenariul în care omul de afaceri care a decedat în urma exploziei ar fi făcut trafic cu țigări?

    În cel care ar fi fost furat un camion cu țigări de contrabandă și ar fi fost executat de mercenari din Ucraina? În cel în care ar fi fost furat un camion de țigări de contrabandă de la mafia sârbească? Sau de la mafia rusească? În cel în care omul de afaceri era omul serviciilor secrete și ar fi fost „executat” pentru a fi dat „exemplu” pentru că ar fi făcut nu știu ce?

    În cel în care transporta droguri în peștii pe care îi ducea la pescăria sa de la Iratoșu?

    În mare, cele de mai sus sunt scenariile vehiculate. Și nici măcar nu le-am dat exemplu pe cele mai trăznite dintre ele!

    Poliția Română a răspuns la presiunea cetățenilor, la presiunea unei țări întregi a cărei atenție a fost îndreptată timp de câteva zile spre Arad, că IPJ Arad este un inspectorat de mâna a doua, cu polițiști pe măsură. Însă aceeași polițiști care au fost arătați cu degetul au făcut lumină în cazul morții lui Vișinel, bărbatul bătut până la moarte de un polițist local, în sediul Poliției Locale Arad. Aceeași polițiști au rezolvat – de la explozie încoace – sute de cazuri care nu au fost mediatizate.

    De acord, anul acesta nu a fost anul celor mai integri dintre polițiștii arădeni. Și exemple sunt destule: cazul în care un polițist s-a bătut cu cumnatul său; îl „avem” pe polițistul care s-a urcat la volan cu o alcoolemie care l-ar face invidios pe bețivul oricărui sat, provocând un accident grav de circulație; „avem” polițiști cercetați disciplinar, e drept, nu mai mulți ca în alți ani, însă cazurile au fost mediatizate, au văzut „lumina internetului”, unele mai greu, altele mai ușor, pentru că niciun inspectorat – a se înțelege instituție- nu dorește să-și spele rufele sub privirile critice ale cetățenilor.

    Însă ce fel de Poliție își doresc cetățenii și ce așteaptă de la polițiști? O Poliție care să fie aproape de cetățeni. O Poliție care să-i asculte pe cetățeni, nu doar când aceștia merg la sediul inspectoratului cu vreo sesizare, problemă, ci o Poliție care să intervină prompt pentru oameni indiferent de oră, o Poliție care să „coboare” din mașinile de serviciu, o Poliție (mai) umană, care să protejeze cetățeanul în fața oricărui abuz, oricărei nedreptăți.

    Cetățenii nu își doresc o Poliție indiferentă față de strigătele de ajutor, nu o Poliție care e „pironită” în birouri.

    Și asta este, până la urmă, misiunea chestorului Dan Stoicănescu. Să ofere acest fel de Poliție pentru cetățenii Aradului. Să scape IPJ Arad de stigmatul pus de Poliția Română. Pentru că noul grad îl obligă mai mult ca oricând să ofere cetățenilor Aradului Poliția pe care aceștia o vor și o merită, să o ridice la cel mai înalt nivel, ca pe viitor să aibă rezultate mult peste cele pe care le va prezenta în acest sfârșit de an.

    Ce l-a recomandat pe Dan Stoicănescu pentru gradul de chestor? O să spuneți că e o chestie pur politică, că e pentru că a fost la ziua europarlamentarului Gheorghe Falcă. Cu siguranță nu poate fi (doar) asta. Însăși ministrul de interne, Cătălin Predoiu, a spus cu ocazia vizitei sale fulger la IPJ Arad, în luna august, că politicul nu are ce căuta în Poliție și poate că a repetat-o cu ocazia vizitei pe care a făcut-o ieri la IPJ Arad.

    E drept că nimeni nu prea știe cum ajunge un ofițer chestor, însă procedura pare simplă și este explicată în Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului.

    Așadar „acordarea gradelor profesionale se face prin avansare de către preşedintele României, pentru ofiţerii de poliţie la gradul de chestor de poliţie, chestor principal de poliţie, chestor-şef de poliţie şi chestor general de poliţie, la propunerea ministrului afacerilor interne”.

    Apoi, „gradul profesional de chestor poate fi obţinut de comisarul-şef de poliţie care a promovat examenul organizat în acest scop”.

    Politic sau nepolitic, noul grad îl obligă pe chestorul Dan Stoicănescu să ofere Aradului o Poliție mai bună. Asta dacă proaspătul chestor nu va fi avansat pe o altă funcție, la București, lăsând Aradul – așa cum suntem obișnuiți în ultimii ani – cu „împuterniciți”.

     

    Citește și: Șeful Poliției Arad, Dan Stoicănescu, înaintat în gradul de chestor

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. == EXCELENT ARTICOL == VIN CU O COMPLETARE == VA AMINTITZI DE JAFUL DE 100 MII EURO DE LA POSTA ROMANA DIN ARAD CENTRU . NICI IN ZI DE AZI NU STIU NIMIC PE OFICIAL – DAR DAR IN ACEA ZI A FOST SENIN SI SE PUTEAU CERE POZE – CADRE FOTO SI CHIAR FILMARI DIN SATELIT – VEZI SIST MONSAT AL SRI-STS == MONITORIZAREA INDIVIDULUI DIN SATELIT . == PRINDEREA HOTZILOR AR FI FOST O BAGATELA DAR NIMENI NU A MISCAT NIMIC – BANII SUNT ASGURATZI NU I ASA? == NIMENI NU A PIERDUT NIMIC TOATA LUMEA FINA DIN ARAD E CASTIGATA == OARE POLITZAIUL DE FRONTIERA IONUTZ HANDRA DE LA VAMA NADLAC – FIUL CHESTORULUI HANDRA == STIE CEVA ? ORICUM S A LASAT PRAFUL PE DOSAR SI BANUIESC EU CA TOATA LUMEA CARE A PARTICIPAT SI A SPRIJINIT JAFUL AU IMPARTZIT PRADA SI TATZI SUNT FERICITZI .
      ==DECI FIE SISTEMUL MONSAT NU E BUN DE NIMIC CA SI IN CAZUL CU BOMBA ORI ORI CEVA PUTE .
      == SI MAI SUNT INDICIILE PRIVIND SEMNALELE TELEFONICE NEINDENTIFICABILE CARE AU EMIS DIN ZONA INFRACTZIONALA – DACA NU AU EXISTAT INSEAMNA CA BAIETZII RAI ERAU INSTRUITZI DESPRE CUM OPEREAZA STS-SRI PRIN SIST DE MONITORIZARE A INDIVIDULUI PRIN TELEFON . PARCA INTELIGENTUL TOMA ERA ADJUNCT LA SRI LA ACEA VREME -DAR NU SUNT SIGUR . –

      +4 voturi
      +1
      -1
    2. Până la venirea dvs și a doamnei Barbu, cei din Special Arad dădeau doar copy+paste la comunicatele scrise în limba de lemn pe care IPJ Arad i le trimiteau. Numărul „impresionant” de amenzi…cât de mult muncesc ei și nelipsitele poze de 8 martie sau de 1 iunie și Crăciun unde bravii milițieni au Aradului fac și dreg.

      Felicitări Ioana Costas.

      +5 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.