duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cetatea Ineului, restaurată în proporție de 50%. Când ar urma să fie finalizate lucrările

    de Raluca Medeleanu | 5 aprilie 2023, 8:55 AM | Administraţie | Ineu | Știri Arad

    2

    Cetatea Ineului ar urma să revină la gloria de altădată la sfârșitul acestui an, cel puțin acestea sunt previziunile administrației locale, dacă ritmul lucrărilor de restaurare se menține la cel actual.

    Primăria Orașului Ineu a semnat în 2020 proiectul de reabilitare a vechii cetăți, însă lucrările propriu-zise au început cu întârziere, din cauza greutății cu care s-au primit avizele necesare. Astfel, schelele au apărut pe monumentul istoric abia în iulie 2022.

    Aflat într-o vizită pe șantier, în această săptămână, primarul Călin Abrudan a declarat că lucrările de restaurare au ajuns la 50%, la fața locului lucrând 80 de muncitori.

    „Lucrările de restaurare au ajuns la 50%. În acest ritm ne încadrăm ca până în noiembrie-decembrie 2023 să finalizăm complet această etapă de restaurare efectivă și punere în siguranță a Cetății. Urmează să depunem proiect pe fonduri europene, pe Programul Operațional Regional, pentru a aborda dotările din cetate și celelalte obiective mai mici: moscheea din fața cetății, care a fost demolată în anul 1946, și bastionul vechi, de pe aripa sudică a cetății, care este aproape de Crișul Alb”, a spus primarul.

    cetatea ineului restaurare (3)

    Reamintim că firma care a câștigat contractul pentru realizarea proiectului tehnic este Graphic Space SRL din Timișoara, iar cea care a câștigat efectuarea lucrărilor este Tehnodomus SRL, valoarea totală a contractului, incluzând plata ambelor firme, ridicându-se la 18.972.671.13 lei (aproximativ 3,9 milioane euro).

    Conform Primăriei Ineu, în cetate vor fi amenajate săli de conferințe, săli de exponate, apartamente tematice, o cramă, un muzeu și ateliere de meșteșuguri tradiționale.

    Cât de veche este Cetatea Ineului 

    Originala cetate a Ineului a fost construită în 1387, pentru o scurtă perioadă de timp a fost deținută de Iancu de Hunedoara, iar în secolul al XIV-lea a fost cucerită de otomani. După victoria de la Șelimbăr, a intrat în posesia lui Mihai Viteazul (1599) și a fost ocupată de o garnizoană. Prin luptele dintre otomani și generalul Basta (1601-1604) o parte din teritoriu a scăpat de sub jugul otoman iar Cetatea a fost cedată pașnic Principatului Transilvaniei.

    Actuala cetate a fost construită însă pe locul celei vechi, între 1645-1652, în stilul Renașterii târzii.  În perioada în care a fost recucerită de otomani, s-a construit și o moschee. Perioada de stăpânire otomană s-a terminat o dată cu intrarea armatelor imperiale habsburgice în cetate (1693).

    Ultima reabilitare s-a petrecut între 1975-1976, când s-au construit și anexe, fiind transformată pe atunci într-o școală.

     

    • Citește și: Istoria prinde viață în județul Arad. Încep, în sfârșit, lucrările pentru restaurarea Cetății Ineului

    Cetatea Ineului începe să prindă contur: „S-a lucrat foarte mult de la 1 iulie până în prezent”

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    9 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.