duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Ce face Aradul nu trebuie să știe Bucureștiul! Ce a pățit o arădeancă la un centru de vaccinare

  de Mihai Todoca | 25 iunie 2021, 9:49 AM | Știri Arad | Telefonul cititorului | Topic special

  0

  Arădenii se vaccinează și nu prea. O spune topul județelor publicat ieri, unde dintre județele vestice, Aradul este pe penultimul loc, pe plan național ocupând un loc 23, în timp ce Timiș este pe 5, iar Hunedoara pe 12. Demersul autorităților de a încerca să convingă cât mai mulți oameni să se vaccineze s-a cristalizat sub forma diferitelor campanii și maratoane ale vaccinării.

  La Arad sunt șase centre de vaccinare, o caravană mobilă, două echipe mobile care asigură vaccinarea la domiciliu sau la firmă și un drive-thru. Cu toate acestea, Dana Trif, o arădeancă, nu a reușit să se vaccineze cu vaccinul Johnson la centrul din Grădiște.

  Aceasta s-a programat pe platformă pentru data de ieri (n.red 24 iunie) . A primit un mail și un mesaj care îi spunea că este programată la ora 17:00 și să nu uite de programarea făcută. Ca marea majoritate a oamenilor, Dana lucrează până după-masa așa că a plecat de la lucru direct la centru. Ajunsă acolo la 16:15, cu 45 de minute mai devreme decât era programarea, nu a mai avut cu cine sta de vorbă deoarece centrul era închis, iar la numărul de telefon afișat pe ușă nu răspundea nimeni. Pe programul de funcționare a centrului afișat pe ușă scria „08:00 – 16:00”.

  Centrele de vaccinare din toată țara, deschise până la ora 19:00

  Dorind să afle totuși când poate veni să se vaccineze, arădeanca a sunat la numărul de programări de la București, de unde i s-a spus că centrele din toată țara sunt deschise până la ora 19:00, unele până la ora 20:00. La Arad însă, Primăria a luat decizia de a reduce programul de funcționare a tuturor centrelor de vaccinare (mai multe informații puteți găsi AICI), astfel că cei care au dorit să se vaccineze cu Johnson (nu este nevoie de rapel fiind necesară o singură doză), nu au posibilitatea de a o face după ora 16:00.

  203566977 1035533030184254 5002583079316928929 n

  „Vreau să mă vaccinez cu Johnson deoarece plec în concediu ”

  Dana vrea să plece în concediu și ne-a mărturisit că nu s-ar fi vaccinat altfel, dar că o va face pentru că nu dorește să aibă probleme pe viitor.

  „Dar cum pot să o fac? Vreau să mă vaccinez cu Johnson pentru că nu aș mai avea timp să fac cu alt vaccin la care e nevoie de două-trei săptămâni pentru efectuarea rapelului. Nu știu cum voi face, pentru că nici nu doresc să plec de la lucru”, ne-a spus doamna Trif ieri când  ne-a sunat.

  Astăzi a sunat din nou la centrul din Grădiște, iar acolo a primit mai multe clarificări. Pe platforma unde a făcut programarea pentru vaccinul Johnson, cei de la Centru nu pot vedea în sistem programările, iar astfel cei de la centru nu știu când, cine și la ce oră s-a programat pentru vaccinare. Așa e conceput sistemul.

  Înștiințați peste noapte că vor lucra mai puține ore

  Cei de la centru și-au cerut scuze, deși aici nu au avut nici o vină, nu ei au creat sistemul și nu ei au luat decizia de a reduce programul de funcționare.

  Decizia a venit din partea Primăriei, care i-a înștiințat simplu că se va reduce programul de funcționare, deși cei de la București știu altceva.

  Hotărârea de a reduce programul a venit, după cum ne informează Primăria, din cauza „Înregistrării unei adresabilități reduse pentru vaccinare”. Și nu putem spune că nu au dreptate, dacă ne uităm unde se situează Aradul la procentul de vaccinare (23,89 % din populația eligibilă efectuând vaccinul).

  Cu toate acestea, cadrele medicale de la centru, în urma convorbirii telefonice cu doamna Trif, au stabilit ca aceasta să vină la vaccin mâine, au programat-o și i-au notat numărul de telefon. Poveste cu final fericit de data aceasta.

  Putem spune că, și nu avem nici cea mai mică urmă de îndoială, că pățania arădencei nu este singulară și nu putem să nu ne punem întrebarea: „Adresabilitatea redusă pentru vaccinare nu ar fi combătută prin alocarea mai multor ore de funcționare a centrelor? Așa cum e în toată țara? Așa cum știe și Bucureștiul că se întâmplă?” Deoarece Dana a vrut să se vaccineze, dar de data aceasta nu a avut unde.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.