Capsula de timp: o excursie empatică prin sistemul medical arădean, prin anii ’30 și înapoi în prezent





Cu zeci de ani în urmă, oamenii erau revoltați datorită situației sistemului sanitar din Arad. Medicamentele erau extrem de scumpe, iar oamenii bolnavi nu aveau bani să apeleze la medici. Ziarele descriau amănunțit situația alarmantă. Dar asta face parte din trecut… sau nu?
Să vedem cam cum stă treaba astăzi:
Oamenii bolnavi parcă-și storc la fel buzunarele pentru a se pune înapoi pe picioare.
Medicii de familie sunt și acum doar aparate de scris hârtii. Funcționează doar la program, iar ca să funcționeze, trebuie să aibă o cifră minimă de înscriși, fără o limită maximă, așa că preiau cât mai mulți pacienți pe care nu îi văd niciodată. Nici ei, nici asistentele nu fac tratamente la domiciliu, așa că bolnavii se văd nevoiți să apeleze la serviciile private, asta dacă îi ține buzunarul.
S-au desființat spitalele teritoriale, funcționează doar spitalele de urgență (Județeanul și clinicile de profil). A mai rămas Policlinica Municipală în care medicii selectează programările fără plată prin CASS, iar restul, deși au dreptul la tratamente gratuite, nu mai ajung la rând în veci. Se văd nevoiți să plătească parțial dacă au noroc, sau în caz că nu, integral.
Situația e la fel de „roz” și în ceea ce privește industria farmaceutică, ce manipulează populația prin intermediul reclamelor la radio sau la TV, îndemnându-i să cumpere medicamente pentru cele mai mici simptome, sau chiar doar pentru „prevenția” numeroaselor boli. Astfel, oamenii, neștiind ce să mai aleagă, iau de toate și ajung să cheltuie sume exorbitante pe medicamente de care nu ar fi avut nevoie de la început.
Farmaciie vând la liber un număr tot mai ridicat de medicamente, chiar dacă majoritatea lor, legal, se administrează doar pe bază de rețetă prescrisă de un medic specialist. Astăzi majoritatea populației a devenit propriul său medic.
Cel mai alarmant lucru se petrece cu medicamentele compensate. Compensarea e atât de „bună” încât dacă nu ești atent s-ar putea să te trezești că plătești doar cu 5-10% mai puțin. În plus, medicamentele compensate se oferă de către medicii de familie doar într-o perioadă a lunii, atunci când le intră fondurile de CASS. Acestea sunt limitate, așa că deși ar avrea dreptul, nu toți pacienții beneficiază de ele. Dacă cineva are „norocul” să se îmbolnăvească în afara perioadei respective, trebuie să-și cumpere medicamente la preț întreg, pentru că medicul nu mai are fonduri până luna viitoare. Beneficiază de compensații poate cei care au pile (fiecare păstrând câteva rezerve pentru un caz sau altul).
Să sperăm, totuși, că peste încă atâția zeci de ani câți au trecut de la scrierea articoului extras din ziarul arădean Știrea în anii ’30, pe care vi-l prezentăm ca punct de comparație mai jos, situația să se schimbe, iar citind cele scrise aici să ni se pară doar povești SF grotești…
Comentariile portalului
Dragă Propagandică, Vreau să te informez că eu nu sunt nici candidat, nici doctor în matematici ca să mă las intimidat de un "galerist" ca tine. Asta, ca răspuns (...)
În primul rând, nu am spus că ar fi analfabeți și mai știu eu cum. Apoi, cred că experiența de viață și, poate, bruma de cultură politică (...)
Manipularea continua, doar că s-a predat ștafeta de la un "jurnalist" la alt "jurnalist". * Prin anii 2018 și 2019, când era Dragnea pericolul numărul unu, mai țineți minte cum (...)