vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Vaccinarea anti-Covid la medicii de familie din Arad. În care lună au fost cele mai multe inoculări, câți bani primesc de la CAS medicii și de ce vaccinarea e mai bună decât medicamentele

    de Raluca Medeleanu | 25 noiembrie 2021, 4:17 PM | Recomandările editorilor | Sănătate | Știri Arad

    0

    dr. Adrian Dărăbanțiu

    Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS), alături de cei ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) și mai mulți medici de familie din Arad s-au reunit astăzi pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra situației campaniei de vaccinare care se desfășoară în județul nostru. Directorul DSP Horea Timiș a dorit să menționeze despre conferința de presă că face parte dintr-o nouă strategie de comunicare a instituțiilor din domeniul medical din Arad, cu intenția de a arăta o mai mare deschidere față de cetățeni.

    Angela Cosma, directorul CJAS Arad, și-a exprimat dorința ca populația să înțeleagă că se fac toate eforturile pentru ca toată lumea să poată avea acces la vaccinare într-un mod cât mai ușor, întrucât este singura metodă la ora actuală care este cu adevărat eficientă în protecția împotriva îmbolnăvirii cu o formă gravă de Covid-19 și a subliniat că vaccinarea este gratuită atât pentru persoanele care sunt asigurate, cât și pentru cele care nu au asigurare de sănate. În acest sens, sunt disponibile atât centrele de vaccinare din oraș cât și opțiunea de a fi vaccinat în cabinetele medicilor de familie, ori chiar la domiciliu.

    Medicii de familie primesc de la Casa de Asigurări câte 40 lei pentru fiecare vaccinare în cabinet

    Despre statisticile vaccinării care se desfășoară în cabinetele medicilor de familie a oferit mai multe detalii directorul de contractări din cadrul CJAS, Bianca Găicean: „Avem o strategie la nivel național, avem legislație și prin urmare, în limita competențelor noastre, pentru vaccinare, Casa de Asigurări a încheiat contracte cu medicii de familie care și-au exprimat disponibilitatea. Avem un număr de 63 de contracte, adică aproximativ un sfert din totalul medicilor de familie, dintre care 19 în municipiu și 44 în localități din județ. În baza acestor contracte se pot efectua plățile aferente pentru activitatea desfășurată de medicii de familie în ceea ce privește vaccinarea: consultanța medicală a pacientului, adminsitrarea vaccinului potrivit schemei complete, raportarea activităților și a posibilelor efecte adverse. Tariful pentru inoculare este de 40 lei (banii pe care îi primește de la CAS medicul de familie, n.red.) dacă inocularea se face la cabinet și de 60 de lei dacă are loc la domiciliul persoanei”, a spus Bianca Găicean.

    În cele 63 de cabinete din județ, de la circa 4000 de vaccinări pe lună în primăvară, în octombrie s-a depășit pragul de 7000

    Statistic s-a constatat un număr foarte mare al numărului de persoane vaccinate în luna octombrie, Bianca Găicean fiind de părere că motivul are de a face cu creșterea cazurilor grave de îmbolnăviri cu Covid-19 în acea perioadă. De la începutul campaniei de vaccinare în cabinetele medicilor de familie și până în prezent, pe raza județului Arad există un total de 21.235 persoane vaccinate la cabinete, pentru care Casa de Asigurări de Sănătate a achitat 849.400 lei.

    „Am început această activitate în luna mai a acestui an cu un număr, în mai – iunie, de 4790 persoane, comparativ cu 7236 în luna octombrie. Din ceea ce ne-au informat colegii de la DSP, pentru luna noiembrie încă nu sunt finalizate datele, nefiind finalizată luna, dar deja știm despre 4027 vaccinate în noiembrie, ceea ce înseamnă că sunt și în această lună destul de multe persoane”, a mai spus Bianca Găicean.

    Nu există pădure fără uscături

    În ceea ce privește situațiile izolate în care anumiți medici de familie țin discursuri împotriva beneficiilor vaccinării, o situație îngrijorătoare, care din păcate nu poate fi ignorată, dr. Adrian Dărăbanțiu a făcut apel populației să semnaleze Colegiului Medicilor din Arad dacă se lovesc de astfel de situații. „Am fi foarte recunoscători dacă ne-ați semnala colegii care au opinii nefundamentate științific”, a spus acesta, specificând că până acum nu au fost semnalate oficial niciun astfel de caz, însă că neoficial a tot auzit despre astfel de cazuri. „Până nu există vreo dovadă, nimeni nu poate fi acuzat, se pleacă de la prezumția de nevinovăție. Din păcate avem exemple multe în social media (de medici cu discurs antivaccinist, n.red.). Eu mereu o dau exemplu pe o foarte cunoscută doctoriță oftalmoloagă. Este medic, cred că este în top 5 european ca medic oftalmolog. Dar în viața ei nu cred că a vaccinat pe cineva, poate în tinerețe, dacă a prins la circă… E ca și cum eu m-aș apuca acum – tot medic sunt – să operez de cataractă. Pe cine operez eu de cataractă, s-ar putea ca în veci pururi cu ochiul acela să nu mai vadă, chiar dacă sunt medic”, a spus dr. Dărăbanțiu, care este și președinte al Asociației Medicilor de Familie din Arad.

    „Unica armă pe care o avem împotriva virușilor sunt vaccinurile. Restul medicamentelor, care sunt foarte mediatizate, nu omoară virusul”

    Dr. Adrian Dărăbanțiu a dorit să aducă, scurt și la obiect, lămuriri despre modul în care funcționează vaccinurile în general, despre importanța prevenției și de ce anumite medicamente nu au eficiență atât de mare la o persoană deja îmbolnăvită.

    „Trebuie înțelese câteva noțiuni. Unu: virușii nu sunt niște organisme vii. Unica armă care există, pe care o avem la ora actuală în domeniul sanitar pentru lupta asta împotriva virușilor sunt vaccinurile. Restul medicamentelor care există și sunt foarte mediatizate – ba că n-avem Favirapir, ba că n-avem Rendesivir, sunt niște medicamente care nu omoară virușii, ca antibioticele cu ghilimele, ci practic undeva pe calea lor de intrare în celulă sau în calea lor de divizare intracelulară opresc sau încetinesc mai degrabă acest fenomen. Ăsta e singurul lucru pe care îl fac. Nu există nimic care să omoare un virus, pentru că el este o bucată de proteină. Deci unica armă la ora actuală pe care o avem este vaccinul, să fie foarte clar. Doi: fiecare vaccin este specific pe virusul respectiv. Adică eu degeaba mă vaccinez antigripal, că pot să mă infectez de oreon de exemplu. Nu au nicio legătură una cu cealaltă. Deci fiecare vaccin e specific pe virusul respectiv, de aceea și trebuie să ne vaccinăm anual antigripal, fiindcă virusul gripal suferă niște mutații. Aceste mutații pe care virusurile le suportă sunt arma lor de apărare, de supraviețuire. De aceea, la ora actuală nu s-a găsit încă nici măcar împotriva HIV-SIDA un vaccin eficient, din cauza acestor mutații. SIDA este tot de origine virală. Și este foarte important să ne vaccinăm împotriva a ceea ce putem. Măcar atât, chiar dacă uneori statul reacționează foarte greu și foarte greu apar vaccinurile în Programul Național. Populația trebuie să înțeleagă că nu este un criteriu să mă vaccinez doar cu ceea ce este prin în schema națională, ar fi bine să se vaccineze cu orice există la ora actuală, chiar dacă nu este gratuit. Și aici mă refer în special la mame și la viitoarele mame să înțeleagă să își vaccineze copiii”, a spus dr. Dărăbanțiu.

     

    • Citește și: Medicii din Arad trag un semnal de alarmă asupra importanței vaccinării antigripale. Îmbolnăvirea și cu gripă și cu Covid poate fi fatală – Special Arad 

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.